Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby, problem z przerzutką...

drcoola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pół roku temu zakupiłem używanego Treka 3700. Pod koniec sezonu zerwał mi się gwint w lewej korbie. Rower służył mi również do dojazdów do pracy więc nastąpiła konieczność szybkiej wymiany stąd w serwisie za grosze dokupiłem jakieś stare ramię i wymieniłem. Jedno ramię korby mam teraz białe i cienkie drugie-czarne i grubsze. Wygląda to co najmniej dziwnie:-)

Stoję teraz nad wyborem czy lepiej kupić identyczną tanią korbę dla samego lewego ramienia i na niej jeździć czy lepiej odrazu kupić nową dobrą korbę.

Obecnie założona jest no name-na allegro widziałem identyczne po 30 zł, jednak zęby są jak nowe.

Mam obecnie również problem z ustawieniem przedniej przerzutki(Alivio M413)-mała zębatka jest tak blisko mufy, że ramię przerzutki zapiera już o ramę a nie zawsze zrzuci łańcuch. NIe wiem jednak czy nowa korba rozwiązałaby ten problem...

Jakie macie doświadczenia w tym względzie, czy ktoś miał podobny problem z przerzutką?

Co na moim miejscu byście zrobili?

Pozdrawiam

Napisano

Jesli zależy Ci na kasie to kup budżetowa korbę, ale do Twojego roweru. A teraz na szybko wyreguluj przednią przerzutkę (śrubka :))

Napisano

Jesli zależy Ci na kasie to kup budżetowa korbę, ale do Twojego roweru. A teraz na szybko wyreguluj przednią przerzutkę (śrubka :))

Skoro ramię przerzutki opiera się o ramę, to śrubka nie pomoże, możesz spróbować poluzować ją na obejmie i przekręcić całą przerzutkę o kilka stopni (wodzik w stronę koła), nie za mocno, bo łańcuch będzie dzwonił na najmniejszej zębatce kasety.

Napisano

Skoro ramię przerzutki opiera się o ramę, to śrubka nie pomoże, możesz spróbować poluzować ją na obejmie i przekręcić całą przerzutkę o kilka stopni (wodzik w stronę koła), nie za mocno, bo łańcuch będzie dzwonił na najmniejszej zębatce kasety.

Dokładnie tak - regulacja nie daje rezultatów. Nawet przy całkowicie poluzowanej lince przyrzutka nie jest w stanie zrzucić łancucha na najmniejszą zębatkę . Metodę z przekręcaniem przerzutki też już próbowałem i łańcuch niestety wtedy ociera, szczególnie na dużym blacie.

Pytam o korbę bo gdzieś czytałem że źle dobrana lub wyrobiona oś może prowadzić do takich właśnie problemów.

Obecnie mam założone coś takiego http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-mtb-42-34-24-czarny-os05-i2083046438.html

A myślę o zakupie czegoś takiego http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m442-44x32x22-175cm-suport-i2065123472.html

Czy może lepiej kupić z dłuższą osią suportu?

Napisano

Trek 3700,oryginalnie ma korbę Shimano M 131 lub M151,to chyba Tourney.Do tej korby musisz dopasować odpowiedniej długości suport(zalecany przez shimano) i wszystko będzie ok.

Shimano M 131 lub M151

Do tych korb przeznaczony jest suport UN 26-K o długości 122,5 mm,wówczas zachowana bedzie linia łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...