RaiderX Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam. Opiszę tutaj, jak zamontować dwa łożyska maszynowe 5x8x2,5 w klamkach Avid SD 7. Przeróbka ta, ma na celu usunięcie luzu z dźwigni. Najbardziej potrzebne narzędzia: -imadło -wiertarka z wietrtłem do metalu 7,8 mm i 5,5 mm -pilnik okrągły "gładzik" o średnicy mniejszej niż 8 mm -pilnik płaski, trójkątny albo kwadratowy też "gładzik" -mały młotek -3 podkładki M5 -drobnoziarnisty papier ścierny np. P320 -smar do łożysk np. łt 43 -tulejka gwintowana M10, podkładka z taśmy izolacyjnej, śruba M5 lub kawałek gwoździa o średnicy nie większej niż 5 mm do wypchnięcia sworznia z klamki. Wszyscy zainteresowani montują łożyska na własną odpowiedzialność! Istnieje duże ryzyko uszkodzenia klamki! 1. Za pomocą imadła wypychamy sworzeń z klamki. Bardzo przydatne okazały się (od lewej): tulejka gwintowana M10, podkładka z taśmy izolacyjnej żeby nie uszkodzić lakieru i przypadkowo znaleziony sworzeń z łańcucha motocyklowego o średnicy mniejszej niż sworzeń w klamce. Równie dobrze może, to być śruba lub kawałek gwoździa. 2. Mocujemy sworzeń w wiertarce i przykładając najpierw pilnik, a potem papier ścierny szlifujemy go na taki wymiar aby można było go wcisnąć w łożysko, bez pomocy narzędzi i z bardzo dużym oporem. Wystarczy, że wejdzie do połowy grubości łożyska. Resztę dobije się młotkiem. 3. Wiertłem 7,8 mm, bardzo ostrożnie rozwiercamy otwory w korpusie. Następnie okrągłym pilnikiem delikatnie piłujemy otwory aby można było wcisnąć w nie łożyska bez pomocy narzędzi i z bardzo dużym oporem. Wystarczy, że łożysko będzie wchodzić do połowy swojej grubości. Resztę dobije się młotkiem. 4. W miejsca widoczne na powyższym zdjęciu nakładamy smar, a następnie pomiędzy korpus a dźwignię wkładamy 2 podkładki M5 z otworem rozwierconym do 5,5 mm. 5. Wkładamy sworzeń (bez łożyska) w klamkę i wciskamy go w imadle w taki sposób jak w punkcie pierwszym. Oczywiście element, którym wypychaliśmy sworzeń będzie niepotrzebny. 6. Smarujemy lekko otwory w korpusie, łożyskach i sworzeń na obu końcach. Łożysko wciskamy ręcznie aż do oporu a następnie kładziemy na nim podkładkę M5 i dobijamy młotkiem, i gotowe Klamka po tej przeróbce działa bardzo płynnie i co najważniejsze, nie ma żadnych luzów. Jak z wytrzymałością, to czas pokaże. Mam nadzieję, że będzie lepiej niż w fabrycznym rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Świetnie. Zastanawiam się, czy nie przerobić sobie z nudów jednej klamki Juicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Patent fajny ale jak z siedzeniem łożysk w otworach bo pierwotnie chciałeś je zabezpieczyć segerami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Łożyska wcisnąłem w otwory i tyle. Nie było potrzeby stosowania segerów, bo łożyska są na tyle ciasno osadzone, że nie ma możliwości aby wypadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Super pomysł, bardzo fajne wykonanie. Też spróbuję przerobić klamki juicy jak luzy zaczną im doskwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Gratuluję pomysłu i wykonania. jak masz możliwość ściągnij uszczelnienie z łożyska i uzupełnij smar, uchroni to łożyska przed wilgocią. Przeraziłem się ostatnio jak przy wymianie łożysk w fulu okazało się że w świeżo kupionych "Japończykach" za grubą kasę prawie nie ma smaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dobra robota, gratuluję samozaparcia i wykonania Oczekuję testów długoterminowych mających na celu rozwianie wątpliwości dotyczących braku zabezpieczenia łożysk przed wypadnięciem oraz warunkami atmosferycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wierciłeś to zwykła wiertarką ręczna czy musiałeś stołową żeby było prosto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wierciłem zwykłą wiertarką . Jeszcze chciałbym dodać, że maks. średnica wiertła do rozwiercenia otworów, to 7,8 mm, bo po wykonaniu otworów zmierzyłem ich średnicę i wyszło mi 7,98 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Zwracam honor. Bardzo estetycznie wykonane i oby wytrzymało dłużej niż w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 No i świetnie Gratuluję pomysłu, bo chyba nie każdemu coś takiego do głowy by przyszło. Ale najważniejsze, że masz z tego satysfakcję i oczywiście pozbyłeś się luzów Czekam na następne twoje przeróbki bo może akurat coś mi się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Dzisiaj postaram się wymyślić jakieś dodatkowe uszczelnienia łożysk w tych klamkach. Następna planowana przeróbka, to łożyska maszynowe 5x11x5 albo 5x13x4 w kółkach przerzutki alivio rd-m410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ile dałeś za łożyska do tej klamki i jakie jest dokładne oznaczenie tych łożysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 MR 85 2RS 5x8x2,5 koszt 8 zł za 2 sztuki + wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Nie wiesz czy waga się zmieniła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Niestety nie mam możliwości zważenia klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 MR 85 2RS 5x8x2,5 koszt 8 zł za 2 sztuki + wysyłka. Dzięki, przyda się bo mam zamiar tak zrobić u siebie w Juicy 5, tylko muszę nowy sworzeń sobie zrobić bo ten co mam to już jest wyślizgany do 4 mm na średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Możesz też dobrać łożyska o średnicy wewn. 4 mm. 4x7x2,5 albo 4x8x3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Tylko że to się wyślizgało tak naprawdę do przekroju takiego jaja więc raczej do wywalenie, ale nowy nie problem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekLevelA2 Napisano 18 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Fajny Pomysł może kiedyś też tak sprubuje spróbuję Edytowane 22 Lutego 2012 przez Franio Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 genialny pomysł! do tego wykonie za pomocą tego co jest dostępne pod ręką a nie narzekanie, że tokarka, że cnc, że mikrometry... już se nie mogę doczekać aż jedna z dwóch par moich fr5 się wyluzuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 jak test dlugo dystansowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi