Marcin13 Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Witam, podczas ostatniej wycieczki nieszczęśliwie wózek przerzutki wkręcił mi się w szprychy. Niestety poza wygiętym hakiem ułamała mi się ta część przerzutki która łączy się z hakiem (widoczna na foto). Rozumiem, że jedynym rozwiązaniem jest znalezienie takiej samej używanej lub uszkodzonej przerzutki i wymiana tej części? Kupić w sklepie pewnie się tego elementu nie da? I drugie pytanie, jeśli nie uda mi się takowej znaleźć to wymienię na nową. Myślę o Deore LX M580 (z tego co czytam to bardziej chwalona od SLX, jeżdżę trekkingowo), rozumiem że ten model będzie bez problemu współpracował z manetką Deore M530 i kasetą 11-32 które posiadam? Manetki i kaseta są na 9 rzędów, aktualna przerzutka także. Coś mi zdjęcie "nie weszło", podaje link: https://picasaweb.google.com/115954709951902832180/Pulpit
mixchris Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Niestety stary już nic nie zrobisz z przerzutką musisz ją zapoznać z koszem. Długo używałem LX'a dokładnie M580 i naprawdę świetna przerzutka. Tak mi dobrze się z nią jeździło, że jak poszedł mi wózek przy większej kraksę kupiłem drugą taką samą Nie jeździłem na SLX'ie więc nie mam porównania. Jeżeli chodzi o twoją manetką i kasetą to z LX'em M580 będzie to bardzo ładnie chodzić.
Andrew Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Szukaj na allegro rozwalonego Shadow. Czasem się trafiają uszkodzone, choć niestety najczęściej właśnie z uszkodzonym mocowaniem, bo to słaby punkt tych przerzutek ..
Gość Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Jest jeszcze jedna opcja dla bardzo cierpliwych, wykręcić, pomierzyć dorwać kawałek stali / alu i zrobić sobie taki element Jednak powtarzam zabawa dla cierpliwych i ludzi którzy naprawdę lubią oszczędzać. Moja propozycja jeszcze taka Poznań małym miastem nie jest połaź po wszystkich sklepach rowerowych popytaj może leży im na serwisie jakiś uszkodzony Shadow, a wiem z doświadczenia, że można takie rzeczy znaleźć za przysłowiowego browarka (tylko rozmawiaj bezpośrednio z serwisantem, a nie panem za ladą który powie od razu, że nie ma)
Marcin13 Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Napisano 31 Stycznia 2012 Ok, dzięi za odpowiedzi. Kupuję tę LX, a przy okazji będę się rozglądał za uszkodzoną SLX. Mam tylko wąpliwość, z tego co czytam, do moich manetek (SL-M590, wcześniej napisałem, że m530, ale po sprawdzeniu okazuje się, że to m590) lepsza jest przerzutka z normalną sprężną. Czy też z odwróconą także może być?
Gość Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Odwrotna też może być tylko będzie na odwrót (czyli górną wajchą będziesz wrzucał na lżejsze, a dolną na cięższe) będzie to na pewno mniej intuicyjne, przerzutki z odwrotną sprężyną najlepiej sprawdzają się przy Dual Control.
mixchris Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia ja od zawsze jeżdżę na odwrotnej sprężynie przy normalnych manetkach LX'a (RapidFire SL-M571) i nie wyobrażam sobie nic innego. Z przykrością patrze w przyszłość gdzie koncepcja odwrotnej sprężyny już umarła Tak jak napisał MOIszo z manetkami M590 wszystko będzie Ci działać mimo, że przerzutki Low Normal wymyślono do współpracy z manetkami Dual Control.
Marcin13 Napisano 6 Lutego 2012 Autor Napisano 6 Lutego 2012 Proszę o radę. Wybrałem jednak przerzutkę z normalną sprężyną. I mam do wyboru jedną z dwóch: LX m581 i Deore m591. Cena podobna, nawet wyglądają podobnie, obydwie nie są shadow. Pewnie i działanie i trwałość będą podobne. Którą brać?
Andrew Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 lx 139, deore 145zł. Deore 591 jest niemal identyczna jak starsza 531, czyli na pewno LX będzie od niej lepsza.
Piksel Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Również brałbym lxa nowa deorka jest kiepskiej jakości.
javman Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 a co zrobisz z tą popsutą? chetnie odkupię kółeczka z niej, bo moje juz nieco zuzyte sa
Marcin13 Napisano 7 Lutego 2012 Autor Napisano 7 Lutego 2012 Dzięki, o takie rady mi chodziło. Przed chwilą zamówiłem LX. Co do uszkodzonej SLX, poszukam tego elementu, jeśli się nie uda znaleźć, to raczej ją sprzedam; ale w całości, nie na części.
Andrew Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Również brałbym lxa nowa deorka jest kiepskiej jakości. Co masz na myśli pisząc, że 591 jest słabej jakości? 531 nie była zła, a 591 wydaje się być niemal identyczna.
Piksel Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Wykonanie, trwałość przerzutki, pod tym względem starsze modele były lepsze, a przerzutka m591 ma po niecałych 3tys, większe luzy niż mój stx po 15 i trzech zimach.Zresztą jakość manetek też nie powala, luzy na dźwigniach i po paru tys. wyrobiony mechanizm, który sprawia, że moment wrzucenia biegu nie jest już tak wyczuwalny.Ogólnie zarówno w grupach alivio, jak i deore obserwuje spadek trwałości, mimo doskonalenia technicznego.
Andrew Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 no to nieciekawie. W szafce mam odłożoną RD-M531 i mam zamiar ją wsadzić do trekkinga. Miałem zamiar ją skomponować z najnowszą manetką Deore SL-M590, ale z tego co piszesz - lepiej będzie wziąć starą deore 530 lub LX
Piksel Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Zdecydowanie, mam aktualnie manetki deore m590 i nie jest z nich zadowolony, czasem mam wrażenie, że stare alivo w zimówce działa precyzyjniej. Dźwignia zrzucania też nie jest ok, moment zrzucenia trudno wyczuć, a przesunąć w pionie można ją o dobre kilka mm.Wcześniej miałem lx m570 i byłem o wiele bardziej zadowolony, a manetki deore m530 w rowerze kolegi chodzą o niebo lepiej od moich, a przejechane mają jakieś dwa razy tyle.Aha i może tak mi się wydaje, nie jestem pewien, ale starsze deore ma mniejszy skok manetki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.