Skocz do zawartości

[pedały] Jakie do karbonowej podeszwy?

komtur88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Właśnie nabyłem buciki Diadory z karbonową podeszwą. Jako, że moje stare Time Alium są już mocno zajechane postanowiłem kupić coś nowego.

Waham się pomiędzy CB SL albo 3, Time Atac XS, Look Quartz. Przeczytałem dużo opinii za i przeciw. Wiadomo każdy ma swojego faworyta. Jednak to co zwróciło moją uwagę to pojawiające się ostrzeżenia o niszczeniu podeszwy butów przez klatkę pedałów. A karbonowe są po prostu masakrowane.

Który z pedałów jest najbardziej "przyjazny" dla takiej podeszwy?

Napisano

Shimano, Time, Look, Exustar, wszystkie mające podobna budowę, nie.posiadające skrzydelek jak cranki. Do CB należy stosować blaszki chroniące podeszwe.

Wysłane z mojego HTC Magic za pomocą Tapatalk

Napisano
Do CB należy stosować blaszki chroniące podeszwe.

Czyli po zastosowaniu takiej blaszki problem z podeszwą znika? Jeździł ktoś z taka podkładką? Pytam bo właśnie CB jest jednym z faworytów.

Napisano

Tak, jezdzil i dalej jezdzi.

Blaszki "podnosza" bloki, czym daja wiecej miejsca skrzydelkom pedalow.

Jednoczesnie ochraniaja podeszwe przed nimi. Rozwiazuja problem w 100%.

Napisano

A jak się ma sprawa z Time? Na forum widziałem zdjęcie jak model Alium podobno przyczynił się do pęknięcia karbonowej podeszwy. Czy w tym przypadku też stosuje się podkładki? A może to nie była wina pedałów?

Napisano

Otóż to ja używam Time Alium w połączeniu z butami Diadory z Carbonową podeszwą i mi takowa pękła przez moje zbagatelizowanie i zaniedbanie sprawy.

Dlatego osobiście polecam do takiego setu metalowe podkładki pod bloki B)

Napisano

A są jakieś specjalne podkładki do bloków TIME czy można zastosować np. CB ? Ostatnio spotkałem się z opinią, że neutralny dla butów jest tylko system SPD. Osobiście wolę większy luz na pedale więc zależy mi na CB albo Time no i jeszcze Look.

Jak możecie się jeszcze podzielić waszymi doświadczeniami to będę bardzo wdzięczny.

PS.

Jaka jest różnica w CB pomiędzy 2 a 3? Warto dopłacić te 100 PLN?

Napisano

Od CB powinny spokojnie pasować - rozstaw śrub jest wszędzie taki sam to spokojnie się podłoży pod blok.

Co do SPD to faktycznie, gdzie nie patrzyłem na buty osób go używających to podeszwa jest praktycznie nie ruszona. U mnie tak samo - SPD odpada ze względu na brak luzu roboczego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...