szczepan601 Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 Przede wszystkim witam Was szanowni forumowicze - to mój pierwszy post. Otóż po rzuceniu palenia kilka latek temu przybrało mi się "trochę" i postanowiłem coś z tym zrobić. Jako że w młodości jeździłem dużo na rowerze pomyślałem że to właśnie będzie sposób na utratę wagi no i zdecydowałem się złożyć sobie rower. Zacząłem szukać informacji i natknąłem się na wiele tematów dotyczących obręczy tj sztywności itp. No i pytanko, jaka obręcz pod moją wagę? Chciałbym złożyć rower MTB który będzie służył raczej do jazdy po asfalcie i drogach polnych, natomiast ekstremalne będą ewentualne zeskoki z krawężników Byłoby dobrze gdyby obręcz nie kosztowała 200zł, chyba że istnieje możliwość zastosowania lepszej obręczy z tyłu a nieco tańszej z przodu, wtedy rozważę taką możliwość.
enkoder Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 przeczytaj ten wątek http://www.forumrowerowe.org/topic/103980-obrecze-jaka-obrecz-pod-wage-powyzej-115-kg/page__fromsearch__1
szczepan601 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Napisano 29 Stycznia 2012 Czy Ridiga Big Bull się nadają jak dla mnie? Miał ktoś z nimi kiedyś styczność? Sklep w Germanii bo teraz akurat tutaj pomieszkuję, więc żadna pomyłka
pim Napisano 30 Stycznia 2012 Napisano 30 Stycznia 2012 Witaj Jestem podobnej objętości Co do obręczy. Mam dwa zestawy kół. Używany: przód fabryczny set od Authora czyli 32 w szprych anonimów i Alex Rims 18 czy coś na przód (daje radę) tył to MAVIC T221, zapewne już nie do dostania i 36 szprych mach. Zapasowy zestaw to: przód: T221 36 tył MAVIC A319 32 wszystko na machach. Śmigam z sakwami i tylne koło nie ma lekko Do tej pory poszła mi jedna szprycha z tyłu a tak to zero problemów. Przy zaplataniu koła kup po 2 szprychach zapasowych bo czasem jedna z wadą fabryczną szybko leci. Z przodu możesz mieć coś na 32 szprychach z tyłu to A319 na 36 Mach. Pozdrawiam
asked Napisano 7 Lutego 2012 Napisano 7 Lutego 2012 Pewnie większość obręczy będzie wystarczająca chyba, że planujesz na pełnej prędkości wpadać na krawężniki lub myślisz o jeździe wyczynowej. Sam niedawno miałem problem z doborem obręczy. Ile osób tyle opinii. Jedni będą zdania że wystarczy Ci mega lightowa obręcz, a inny powiedzą, że z Twoją wagą pozostają już tylko koła od wagonów kolejowych. Ja ważę teraz 115,7 kg. Znalazłem wydaje się uczciwego mechanika, który jasno mi dał do zrozumienia, że mogę wywalić pół pensji na koła ale czy jest sens...nie bardzo! Ja zazwyczaj pedałuję po mieście i w weekendy poza miastem ale nigdy w górach. Górki tak...ale nie góry. Nie katuję kół skacząc z murków i innych... Koła mają za zadanie się toczyć... Miałem do wyboru obręcze: 1. Sun Rims Equalizer 31 2. Sun Ringle MTX 33 3. Swiss 620 4. Alex Rims DM24 Usłyszałem, że każda z nich będzie OK pod moją wagę i jeszcze śmiało sakwy będę mógł zapakować. Kupiłem gdzieś w necie Equalizery ale wymieniłem je na MTX33. Jedyne co mi facet z serwisu polecił to dobre szprychy...wziąłem DT Championa. Kiedy odbierałem od niego koła powiedział, że jeśli uda mi się je pokrzywić to mam wrócić to je naprostuje za free i uściśnie moją rękę... Dodam, że u niego nie kupowałem nic. Tylko wykonałem usługę zaplecenia kół. Wracając do Twojego pytania. Te obręcze, które pokazałeś będą na 100% OK tylko koło to nie sama obręcz... Musisz pomyśleć o całości...
alexracing Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 ja też waże nie mało , kilka lat na siłowni i 114kg waga pokazuje, preferuje raczej ostrą jazde w lasach , i jakos nie miałbym zaufania do kół na ktorych scigaja sie 60kg kolarze , , wiec mam obrecze sun rims single track na piastach shimano saint ) troche waza ale szczerze polecam
Peterp079 Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Ewentualnie Mavic 819. Obrecz która wiele zniesie. Czesto stosowana w enduro. Da sobie rade z Twoją wagą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.