Skocz do zawartości
  • 0

Blokowanie amortyzatora a jego trwałość

Gość qba

Pytanie

Napisano

Hi

Mam zamiar przesiąść się za starego roweru marketowego przesiąść się na coś nowszego. Problem mam z amortyzatorem (którego w starym rowerze w ogóle nie było). Chodzi o możliwość blokowania amora - czy ma to jakiś wpływ na jego żywotność? (ewentualnie żywotność jakichś innych elementów roweru)

Z góry dzieki za odpowiedz

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ze strony:

(sprezynowy)

SR Suntour XCM (SF11-xc-v3-29-ds-mlo), 1pc. alloy lower, 30mm H-Tech stanchions, mechanical LO, 80mm travel

Bedzie mi musial wystarczyc przez jakis czas a z tego co po forach wyczytalem szału nie ma

Napisano

Nieee, nie kupuj XCM! To poprostu pseudo amortyzator, łapie luzy po tyg jazdy, rdzewieje, leje sie do niego woda, w zimie zamarza co za tym idzie nie ugina sie, poprosu stanowczo odradzam.

Kup lepiej Rock shox dart lub tora, naprawde warto dołożyć!

Napisano

No to jeśli chodzi o blokadę w XCM to ograniczyłbym jej użycie do absolutnie płaskich odcinków. Uderzenie przy zablokowanym może być końcem jego kariery jako sprawnego uginacza. Użyłem słowa "uginacz" całkowicie świadomie, niejako nawiązując do Twojego stwierdzenia o braku szału. ;)

Napisano

amor zmienie jak tylko bede mial troche wolnego grosza (najprawdopodobniej kwestia 2 - 3 miesiecy) na razie bede musial na czyms dojezdzac do roboty (23km z czego polowa lasami polowa asfaltem). Jak juz bede zmienial to czy w lepszych amorach nie ma problemu z ich trwaloscia w kontekscie blokowania? (lepszy czyli : 500-900zl do jazdy glownie po lasach (zwir/piasek/koleiny/dziury i udeptana ziemia o roznym nachyleniu, moze w przyszlosci gory)

Napisano

W niektórych (pewnie we wszystkich poniżej 1000zł) lepiej nie używać blokady w innych warunkach niż asfalt bez dziur. Wjechanie z prędkością 30km/h w wiekszą dziurę na zablokowanym widelcu może skończyć się uszkodzeniem widelca (tak miałem w RST First).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...