Skocz do zawartości

[hamulce] Magura Louise - problem z odpowietrzeniem

elrampaputi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dość nietypowy problem. Mianowicie podczas odpowietrzania hamulca Magura Louise, klamka nadal pozostaje "gumowata". Gdy najpierw zdjąłem strzykawkę z klamki, a następnie z zacisku, zaciskiem wyleciało trochę płynu. Gdy najpierw zdejmuję strzykawkę z zacisku, a później z klamki, płyn nie wypływa, jednak hamulec nadal nie działa tak jak powinien. Do zacisku mam strzykawkę wkręcaną, w klamkę jest wciskana. Czy ktoś z Was ma pomysł, co może być nie tak z tym hamulcem? Albo może ja robię coś nie tak?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

• Mod Team

Spróbuj wykonać na koniec taką taką procedurę:

- wyjmujesz strzykawkę z klamki i nie zakręcasz portu EBT

- naciskasz tłoczek strzykawki przy zacisku do momentu wycieku oleju z portu EBT w klamce

- zamykasz port EBT w klamce

- wyjmujesz strzykawkę z zacisku i wkręcasz śrubę.

Należy pamiętać ,że:

- zacisk musi być pionowo do podłoża

- klamka nie może być równolegle do podłoża - powinna być uniesiona jakieś 15 stopni

- nacisk na tłok strzykawki powinien być dosyć zdecydowany.

Witam

Ja mam Magura Julie HP. Odpowietrzałem ją kilka razy zanim zaczęła działać poprawnie.

- płyn - magura czy LHM ? (miałem dużo problemów z LHM firmy GULF - po odpowietrzeniu i wycieczce w teren zapowietrzał się w czasie jazdy, zmieniłem na LHM-PLUS, TOTALa i problem zniknął

- zestaw do odpowietrzania - Magura czy samoróbka - Ja mam samoróbkę wężyk pneumatyczny + złącze festo + przejściówka z M5 na M6 i czasami powietrze dostaje się przez gwinty

Dobrze jest kilkukrotnie przetłoczyć płyn

port EBT ? to to czym tłoczysz płyn do zbiorniczka ?

Płyn to oryginalny mineralny Shimano (czerwony). Zestaw do odpowietrzania mam oryginalny Avid (delikatnie zmodernizowany aby pasował do Magury). Olej tłoczę przez zacisk do momentu, gdy częściowo wypełni strzykawkę w klamce. Następnie przetłaczam do kilkakrotnie od klamki do zacisku.

Dzisiaj sprawdziłem Twoją metodę i niestety nie zadziałała. Klamkę ustawiłem około 15 stopni wyżej niż poziomo, zacisk był prostopadle do podłogi. wtłoczyłem płyn, aż wypłynął otworem w klamce. Następnie owy otwór zatkałem (jest tam element wciskany, a nie wkręcany). Jednak przy odkręcaniu strzykawki z zacisku, wycieka płyn, a klamka nadal pozostaje "gumowa". Czy ktoś wie może co robię źle?

Jeśli chodzi o EBT to zależy jeszcze jaki kolega ma rocznik Magury. A może problem właśnie tkwi w "oryginalnym płynie shimano" i "zestawie Avida" do odpowietrzania. Mnie czeka odpowitrzanie Mart, jedyne wyjście to "Magura Blood" i zestaw do odpowietrzania zrobiony ze starego przewodu magury.

Polecam nie kombinowanie :D

Też mam Magure Louise i po oglądnięciu filmu na youtube myślałem, że to bajecznie prosta sprawa, a tu problemy

skoro trzeba czasami więcej razy przepłukać układ to przyda się większa ilość płynu? czy 50ml starczy na przód i tył?

Jeszcze jedna sprawa. Prawidłowo odpowietrzony hamulec jest twardy, bo zastanawiam się czy jest zapowietrzony czy ten typ tak ma?

50 ml może się stracić w boju :D. Jednak olej nawet jak przeleci przez układ i będziesz go zlewał do czystego zbiornika możesz śmiało urzyć ponownie.

Wracając do "litrarzu" to najsensowniej jest kupić 1000ml, 120 zł i spokój na kilka sezonów.

Sposób na odpowietrzanie magur:

1, Zdemontować hamulec z roweru.

2. Przenieść hamulec do kuchni, lub do najbliższego pomieszczenia w którym znajduje się kubeł na śmieci.

3. Otworzyć kubeł i umieścić w nim hamulec.

4. Nabyć dowolną drogą inny hamulec, np nowy shimano, uwalnając się od stresu posiadania magury. :)

5. Moje julie, pierwszy rocznik, to było prawdziwe ścierwo, odpowietrzanie jeszcze w miarę się udawało, czego nie można powiedzieć o clarze kolegi i nowszej wersji julie drugiego.

hehe no niby lepiej kupić litr ale kto wie jak długo jeszcze podziałają hamulce :icon_cool:

kadargo - można powiedzieć, że zadziałałeś w drugą strone czyli zasysasz płyn

A jak z klamką po odpowietrzeniu jest twarda? Bo moja tak średnio...

Kotoś chętny na zamiane Magura Louise za nowe shimano slx?

Już niejednokrotnie pisałem, że ja używam jedynie Magur i nie dam złego słowa powiedzieć, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.

Tobo, jak się kupuję najtańszy produkt i używa niezgodnie z przeznaczeniem (MTB) to nie ma szans, żeby to wytrzymało - Julie i Clara to budżetowe hamulce do trekingu.

Mathiu - ja kupując "litra" :icon_cool: na pewno zaoszczędzę - żona ma Louiski, ja mam Marty i na pewno nie wymienię hamulców na Shimano czy Avida (to już w ogóle masakra :) ).

Jak będzie odpowiednia ilość kasy to jakiś dobry sprzęcik sie kupi do roweru a magurki pójdą do zimówki.

Dzięki za informacje. Choć mi też wydaje się, ze to stosunkowo dobre hamulce, jeździłem jeszcze na Avid 3, oraz Formula Oro 16. Ostatnie mają świetną modulacje, a Magura wg mnie jest bardzo mocym hamulcem

Klocki oczywiście wyjęte i tłoczki zablokowane. Głównie martwi mnie to, że na wszystkich filmach instruktażowych pokazujących odpowietrzanie Magury, nikomu z serwisantów nie wypływał olej z zacisku podczas odłączania strzykawki. W moim przypadku jest to dość spory wyciek. Olej przepchnięty kilka razy przez układ, klamka zaciskana kilkakrotnie podczas odpowietrzania. Mimo to, hamulec nie działa poprawnie (w porównaniu z przednim działa jak tania v-ka).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...