Skocz do zawartości

[Amortyzator ] Jaki z pivotami

Rekomendowane odpowiedzi

Aha to widziałem, dla mnie trochę podejrzany ten gościu koleś kupił u niego 4 przedmioty w tym 3 telefony galaxy s każdy na osobnej aukcji... i jakiś inni przedmiot. I widać że koleś nowy, moim zdaniem nie warto ryzykować. Nie wiadomo skąd ma te amorki i jeszcze rok 2012

http://allegro.pl/amortyzator-suntour-duro-djd-20qlc-2012-okazja-i2188838312.html

ten amortyzator wcześniej ktoś wylicytował za 142 zł !!!! a znów pojawił się na jego liście sprzedaży nie wiem może to już inni amortyzator ale wydaje mi się to wszystko dziwne.

Zdaje sobie z tego sprawe. Dlatego bede Go meczyl jeszcze mailowo. Jak nie bedzie zdjec, telefonu, odbioru osobistego itp to oczywiscie sobie podaruje. Opisy tez takie zdawkowe, bo na rok 2012 nie ma RLD tylko troche inne nazewnictwo.

Sprzedawca z Gliwic wiec daleko nie mam, zeby sobie podjechac i bede do tego dazyl hehe.

Odnosnie pojawienia sie nowych amorkow - jeszcze wczoraj chyba byl tylko jeden Epicon z 2011r i tyle. Ponoc prowadzi firme i jest dealerem Suntouru. Oczywiscie mowic moze wszystko, a ja naiwny niezbyt jestem:P Jak da sie odebrac osobiscie to moge wziac nawet i pinc :D Inaczej sorry, ale klient nasz Pan:P

Sprawa rzeczywiscie smierdzi. Nabijanie pozytywow z podpisem "transakcja przebiegla pomyslnie" i kupnem kilku rzeczy przez podstawionych figurantow? Tutaj identyczny opis aukcji z Epiconem i negatyw - amor nie doszedl do kupujacego.

Niestety dopoki sa jelenie to interes sie kreci:D

http://allegro.pl/amortyzator-suntour-epicon-rld-2011-czarny-z-piwot-i2091970061.html

Wiecie gdzie można kupić już SR z 2012 roku ??

Chodzi mi o sklep w Polsce gdzie można zamówić, a nie o aukcji na allegro :) szczególnie od jednego kolesia ( podejrzany )

Moja kwota wzrosła do 900 zł i myślałem nad czymś lepszym oczywiście z piwotami.

• Mod Team

Skoro zatem poruszyles temat Manitou Drake i jak mniemam znasz go nie tylko z opisow w sieci to jak mozesz porownac chocby do Epicona, czy tez nawet do R7?

Drake znam ,można by rzec, osobiście.Ciężko mi porównać do Epicona 2011 ( którego nie znam aż tak) ,ale uważałem i dalej będę uważał,ze Drake to naprawdę świetny amorek z mnóstwem regulacji, prostą budową, wysoką trwałoscią i sztywnoscią ale z nieco wysoką masą i ciężkim w regulacji ,ale wydajnym tłumieniem odbicia. Nie za bardzo można porównywać Drake'a do R7 - to dwa różne amorki o różnym przeznaczeniu , innej budowie i innej charakterystyce pracy.

W trakcie krótkiej jazdy na Epiconie 2010/11miałem wrażenie za duzego fabrycznie ustawionego tłumienia - generalnie pracował bardzo fajnie ,ale w pewnym momentach miał tendencję do "gubienia się". Ale krótka jazda nie wystarcza ,aby wiarygodnie ocenić jakikolwiek amorek.

Tak wiec jakie durnykocie polecasz amorki do komfortowej jazdy, nie do scigania sie, o liniowej charakterystyce pracy, w MIARE ok wadze dla bikera 85-90kg? Rozumiem, ze w takim wypadku Epicon>Axon, Drake>R7? Tak to mozna nakreslic? Cos tu jeszcze mozna wpasowac w ten przedzial cenowy (600-900) z piwotami? Fajnie sie wtedy zawezi krag poszukiwan.

Ciekawa alternatywa dla amortyzatorów z tej półki cenowej. Marka jest nadal słabo rozpoznawalna w Polsce mimo, że firma istnieje na rynku OEM’owym już ponad 25 lat pod nazwą InSync. Postanowiliśmy przetestować ten model!

Poniżej zamieszczamy dokument PDF (1 strona) z artykułem, który ukazał się w wydaniu bikeBoard 5/2011 (gdzie kupić).

http://download.bike...er_aeris320.pdf

Powtarzam się :)

Spinner mimo wszystko jakos mi nie "lezy". Wole cos porzadnie sprawdzonego w dluzszym okresie czasu, chocby te Epicony, ktore byly znacznie bardziej sprawdzone w praktyce.

Wracajac do Epiconow - z tego co widze nowa seria bedzie tylko i wylacznie pod tarcze wiec rowniez odpada. Rocznikow 2011 jak na lekarstwo. Co to za mania z tym wypiernaiem piwotow ehh:P

Zostaje wiec jeszcze w kwesti rozwazenia Marzochhi 44 RLO za 799zl z dokupieniem piwotow. To rocznik 2010 i z tego co czytalem ma calkiem dobre opinie. Pewnie bedzie ciezszy, ale jak go mozna porownac stylem pracy do takiego Epicona? Nie wiem co jeszcze moze byc dobra alternatywa dla tych amorkow.

Rowerek dzis wyladowal w serwisie na wymiane napedu, a z przodu mi straszy jakis smieszny amorek:P

Ja nie neguje, ze hydrauliki beda lepsze, ale ciagle jest wielu uzytkownikow v brake. Nie kazdy sie sciga czy zabija na super trudnych trasach, a mimo wszystko chce miec dobrej klasy, czuly amorek na troche szalenstwa po lesie. Taki Manitou jednak potrafi wydac R7 na rok 2012 z piwotami.

Suntour jednak podziekowal i w 2012 nie uswiadczymy amorow pod v-ki. Z 2011 roku tez praktycznie nie ma, a przeciez zapotrzebowanie chociazby na nie jest spore - o co chodzi?? Gdzie one zniknely??

Kolejny przyklad Drake na allegro za 695zl - tylko pod tarcze, nie ma pod vki - a przeciez w tej cenie moglby sie znalezc zadowolony kupiec.

Swoja droga zastanawiam sie czy przy tych amorkach ze sredniej polki roznice sa na tyle znaczace, ze warto tak gdybac w nieskonczonosc, ktory bedzie lepszy? W sumie chyba zasada dzialania jest bardzo podobna? Czy rzeczywiscie taki Marzochhi 44RLO vs Epicon vs Drake/R7 to wybor wart takiego analizowania? Mowimy oczywiscie o modelach poprawionych, dobrze dzialajacych.

To normalna kolej rzeczy, lepsze wypiera gorsze, hamulce tarczowe stają się coraz tańsze i pojawiają się już wszędzie. Tak było z Torpedo, tak było z Canti (nawet ostatni bastion, przełaje, upadł), teraz pora na V-brake. Ot choćby dzisiaj czytałem o szosie Cervelo z tarczami Formula.

Zapotrzebowanie jest widelce z pivotami może i jest spore ...u nas. Mało kto na zachodzie bawi się jeszcze w V-brake. Stąd takie, a nie inne ruchy producentów.

tylko popatrz na takie coś np s works epic kosztuje w Szwajcarii 8000 euro, u nas 32000, tylko że tu i tu zarabia się powiedzmy 4000-5000 waluty krajowej, i kto może sobie pozwolić na takie rower? jaka sprawiedliwość społeczna?

Nie ma sprawiedliwości. I dopóki będziemy musieli oddawać państwu połowę swoich dochodów, tak będzie. Jestem przeciwnikiem emerytur, ZUSu itp. Sam powinienem zadbać o swoją przyszłosć, tak było od wieków. W szpitalu gdy cokolwiek chcę załatwić od ręki, muszę zapłacić. Więc po co płacę składki na ubezpieczenie? W rękach państwa powinna być edukacja, energetyka i służby typu Policja, Straż Pożarna, Pogotowie ratunkowe (nie cała służba zdrowia) itp. Reszta prywatna. Ale nie o tym temat.

Nie oszukujmy się, dla producenta nie jest ważne to, czy w Polsce ktoś szuka widelca z pivotami za 150 Euro czy nie. Są zyski z innych krajów, interes się kręci.

Odbiegajac od filozofowania, co sadzicie na temat tego amorka/ceny. Model 2010 rok. Jaka charakterystyka pracy? Ciezki? Awaryjny? Jak sie ma do Epiconow, Manitou?:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2118026471

Tutaj wychodzi na to, ze to calkiem dobry amor dla ciezszego bikera, a ja waze 90kg - docelowo pewnie z 85:)

http://www.bikeradar.com/gear/category/components/forks-suspension/product/review-marzocchi-44-rlo-fork-10-37459

• Mod Team

Do poczytania

[amortyzator] Amortyzator Marzocchi 44 RLO - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Oczywiście bez znaczenia jest informacja ,że Marzocchi jest własnoscią firmy Tenneco ,która zupełnie przypadkowo jest właścicelem Suntoura. Zapewne też nieistotne jest,że w niektórych Marcokach nabywcy odkrywali tłumiki Suntoura.....

To tak zupełnie na marginesie.....

Poważnie rzecz biorą Marcoki są bardzo dobre - do roku 2007 , w latach 2008-2011 z Marcokiami było... różnie - jakościowa loteria. 44 w wersji RC3 Ti były i są chwalone, 55 są raczej lubiane,66 sa bardziej niż chwalone ( ale rzadko spotykane), z kolei Marathony Corsa nie należa do amorków ,za którymi ustawiają się kolejki.

Summa summarum masz obecnie do wyboru Marcoka,albo RST First

http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-air-rl-merida-olej-z-manetka-i2177394821.html

lub dwutonową Torę

http://allegro.pl/rock-shox-tora-318-air-rarytas-w-dobrej-cenie-i2170572191.html

Prywatnie moja lista wyglądałaby tak:

1- First

2- Marcok

10- Tora

Czytalem i mam ciagle metlik w glowie, bo namieszales mi troche z tym Drake. Tyle, ze Drake z piwotami to koszt 1200zl. Wagowo nie ma AZ tak duzej roznicy - pewnie z 300 gram. Jak ktos sie nie sciga i jest ciezki to chyba nie priorytety sa nieco inne? :)

Czy ty durnykocie miales przyjemnosc jezdzenia na tym Marzochhi i mozesz go porownac do Drake?

Warto wydac 1200zl na Drake? Czy moze Marzochhi za 2/3 kwoty bedzie lepszy?

Jest jeszcze za troche ponad 1000, ale czemu skok 80mm?

http://www.smoksport.pl/amortyzatory/88-manitou-drake-29er-2010-absolute-100mm-disc.html

• Mod Team

Cóż, po trzech latach nadal nie żałuję wydanej kwoty- szczególnie po zmodyfikowaniu charakterystyki tłumika. Na Marcoku nie jeżdziłem, choć przyznam ,że brałem go pod uwagę- niestety sporo negatywnych opoinii o Marcokach zaważyło na decyzji o kupnie Drake'a.

Ciężko mi doradzić czy też przekonać Cię o słuszności zakupu Drake'a- w końcu kwota nie mała,ale wydaje mi się ,że nie powinieneś się rozczarować.Na chwilę obecną zaletą Marcoka jest dostępność od ręki - Drake jest na zamówienie.

Aha- W Drake'u można zmienić skok z 80 na 100 i ze 100 na 80- przekładamy jedną tulejkę w lewej goleni.

Na Drake nie trzeba czekac. Znalazlem wyprzedaz w velo:

http://www.velo.com.pl/produkty/wyprzedaz/?m=24&pk=%&id=2550

Ciagle to 200zl wiecej niz Marzochhi. Moze nawet mniej bo do 44 trzeba dokupic piwoty. Trzebaby sie potargowac. Strasznie ciezka decyzja. moze wypowie sie tu jeszcze uzytkownik Marzochhi?:) Negatywne opinie slyszalem o nich sprzed roku 2010.

BTW, w opisie Drake`a widze, ze ma juz niby Absolute+. To blad czy Ty miales starszy model ze zwyklym Absolute?

Rozmawiałem z użytkownikiem Marcoka 44 TST2 - nie sądzę,żeby były między nimi wielkie różnice. Skarżył się na wycierające się golenie(schodzi czarna anoda), pojawiające się luzy i kiepską pracę. Po przejściu na Torę 318 MC był zachwycony kulturą pracy.

Tez slyszalem duzo dobrego o RS z funkcja Motion Control - Recon, Reba, Revelation? To juz sa znow troche wieksze pieniadze. W tej cenie mialbym nowego Drake.

Czy tak w ogole byly jakies nieprzychylne opinie dot. Drake`a?:) Ponoc ten system Absolute+ dziala tak samo swietnie jak nie lepiej niz MC. Ja oczywiscie przechodze z totalnego szitu amortyzujacego wiec bede zachwycony czymkolwiek, ale skoro mam wydac to wole naprawde dobrze.

Pasek wyboru przesuwa sie w strone Drake..

Durnykot - wspominales, ze odswiezona wersja Drake to Minute Pro? Cena jest duzo wyzsza, a zasadnicza roznice widze w wadze. To wszystko?

Męczyłem ten temat jakiś czas temu, w końcu wybrałem spinnera aerisa 300, ten typ ma pivoty. Zakupiłem na ebayu, koszt z przesyłką około 750zł.

jest lekki, jakieś 1600gr realna waga, ładnie wybiera, tylko trochę miękki, muszę go mocniej dopompować, więcej niż jest w instrukcji pod moją wagę.

Jednak prawdziwe testy tego amortyzatora dopiero jak śnieg stopnieje w beskidach.

• Mod Team

Zibra, mój Drake miał fabrycznie zwykły tłumik ABS- źle nie było ,choć doskwierała stosunkowo mała czułość na małe nierówności i brak blow-offa ,ale gdzieś wyczytałem ,ze Manitou wprowadziło nowy tłumik ABS+ z regulacją szybkiej kompresji i zaworem blow off- zakupiłem tłumik , założyłem, pojeździłem- stwierdziłem,że jest lepiej. Kolejna poprawa pracy nastąpiła po wymianie fabrycznego oleju ( który zresztą jest podłej jakości) na Motorexa ( po drodze był olej do amorków Castrola,którego nie polecam) . Mimo to cały czas chodziła za mną ta regulacją szybkiej kompresji i chęć zmiany progresji amorka- tak więc tłumik został rozebrany, obejrzany, i metodą prób i błędów doszedłem do obecnego ustawienia ( co nie znaczy ,że jest to ustawienie finalne). Małym minusem tej operacji są bardzo małe różnice w działaniu amorka na poszczególnych pozycja platformy- ja używam dwóch pozycji więc mi to nie przeszkadza oraz nieco większa skłonnosć do bujania na podjazdach .

Żeby nie było,że chwalę, to pora na wady Drake'a:

- dziwnie działające, nieprecyzyjne tłumienie odbicia

- zbyt szeroki zakres platformy - z siedmiu pozycji wystarczaja trzy - full open, środkowa i blokada

- sztywność wzdłużna pozostawia nieco do życzenia ( ale nie jest gorsza niż w RSach)

- masa

- skłonność do bujania na podjazdach

MC jest niezłym systemem,ale mi generalnie nie pasuje zbyt progresywna charakterystyka RSów SoloAir i konieczność wyboru między czułym ale zapadajacym się amorkiem a niezapadającym się ale mało czułym sprzętem - regulacja Floodgate też jakoś nie wydała mi się potrzebna. RSy natomiast mają precyzyjniejsze tłumienie odbicia i są lżejsze ( Recon) .

Obecnie Drake występuje pod nazwą Minute Expert- wersja Pro ma inny system amortyzacji , inne golenie górne i koronę. Swego czasu Cube montował OEMową wersję Drake'a pod nazwą Minute LTD.

Jeśli potrzebujesz więcej opinii o Drake'u i jego pochodnych to można poczytać testy amorka Manitou Tower Expert

http://www.team29er.pl/testy/203-manitou-drake-vel-tower-expert-qwielka-draka-w-polskiej-dzielnicyq

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...