Skocz do zawartości

[Amortyzator ] Jaki z pivotami

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię mnie estetyczne rzeczy a tarcza z przodu na obręczy od vałki ładnie nie wygląda do tego jeszcze vałka z tyłu.. może głupie podejście ale tak mam .

Hmm wymienia się samemu jak się ma narzędzia itp. ja niestety nigdy nie wymieniałem amortyzatora więc wolę ten pierwszy raz dać te 50 zł

To fakt, że pod tarcze łatwiej dobrać amortyzator. Sam nad tym myślałem ale jednak kupiłem Firsta pod V i do tego Avidy SD7. Za 150 zł mam komplet hamulców i więcej nie trzeba było na moją jazdę.

Co do wymiany amortyzatora to zapłaciłem około 18 zł (w sklepie w którym kupiłem) i to nie za sam montaż a za nabicie gwiazdki. Do wymiany amortyzatora potrzebujesz tylko imbusów do odkręcenia mostka.

Oj tam, też mam obręcze pod V-brake :icon_mrgreen: Bardziej przeszkadzałyby mi: hydraulika z przodu i linka z tyłu.

No, nie do końca tylko imbusów. Do zdjęcia bieżni sterów z widelca potrzebujesz młotka i dużego, płaskiego śrubokręta. A żeby ją nabić na nowy, młotka i jakiejś rurki lub drewienka. Szkoda byłoby mi 50zł. Poza tym, doświadczenie się przydaje.

A wiesz, czego oni użyją do założenia bieżni i obcięcia sterówki?

http://velo.pl/produ...aj/?k=49&id=672

http://velo.pl/produkty/szukaj/?k=49&id=1562

http://velo.pl/produ...j/?k=49&id=1569

Bingo, młotka, kawałka rurki (za defacto ponad 300zł) i piłki do metalu. Rób, jak uważasz. Ale bieganie z takimi pierdołami do serwisu to tylko nabijanie im pieniędzy, a sobie odchudzanie portfela. Tak samo jak samochodowe ASO.

Poczekaj trochę jak Ci się nie spieszy. Na allegro na pewno pojawią się jakieś Firsty po 650PLN.

Chyba, że zdecydujesz się jednak założyć tarczę, to możesz już wtedy bardziej przebierać. Na allegro jest obecnie Drake tylko pod tarcze...

Jest taka sprawa za 700 zł mogę mieć dwa nowe amortyzatory

Jeden to : Tora TK Coil 2011 z manetką

Drugi to: Recon Silver TK Coil

jest możliwość kupienia nowych za 700 zł. Myślę że nic innego już nie wymyślę. Tylko proszę mi napisać jaki będzie lepszy ?? z tych które wymieniłem ??

Recon już bez manetki ?

Na tym modelu jeździłem, ale wybierz powietrzny jakiś bo praca jest lepsza, poczekaj na jakaś ofertę jeszcze... Bez manetki w sumie lepszy bo kumplowi przy -5 zamarzła linka od blokady w tym Reconie :D

ale wybierz powietrzny jakiś bo praca jest lepsza,

niestety nie, praca względem sprężyny na pewno nie jest lepsza, dobrze dobrana sprężyna pracuje płynniej i jest bardziej czuła na małe nierówności.A, że powietrznego można ustawić idealnie pod swoją wagę to już inna sprawa.Autor waży 85kg, więc sprężyna będzie dobrze pod nim pracowała.W takim amorku nie ma się też co zepsuć.Jednak wersja tk nie jest szczytem możliwości, polecam szukać z mc.Jak dla mnie przy tej wadze wybór jest prosty - Tora.Nie wiem czy wersje sprężynowe występowały z tłumikiem mc, ale jeśli tak możesz ją śmiało brać, jeśli nie pozostaje szukać powietrza.

niestety nie, praca względem sprężyny na pewno nie jest lepsza, dobrze dobrana sprężyna pracuje płynniej i jest bardziej czuła na małe nierówności.

Ja oraz właściciel tego Recon'a wspólnie stwierdziliśmy, że First jest lepszy i praca jest płynniejsza więc nie wiem w czym ta sprzeczność u Ciebie ? Może wyższe modele faktycznie pracują płynniej ale ja pisze o konkretnym modelu....

ale, nie napisałeś o konkretnym porównaniu tylko ogólnie, że powietrze działa lepiej od sprężynowego Recona, z czym nie do końca się zgadzam, owszem zdarzają się wyjątki, ale przeważnie wygrywa sprężyna.Oczywiście jeśli mówimy o tej samej półce.

tylko nadal nie rozumiesz jaki popełniłeś błąd porównujesz sprężynowego Recona do wszystkich powietrznych twierdząc, że są lepsze.Wszystko było by fajnie gdybyś napisał, że first jest lepszy od recona.Porównujesz dwa przykłady, a wcześniej skonfrontowałeś recona z pozostałymi amortyzatorami nie zagłębiając się w szczegóły

• 2 tygodnie później...

Prawie 2kg, ciężki w pieruny. Jakkolwiek Recon lżejszy. Z piwotami można jeszcze nabyć R7 Pro, ale tylko sprowadzane z zagranicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...