Skocz do zawartości

[Amortyzator ] Jaki z pivotami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam sztywniaka w zimówce. Ale żeby obiektywnie oszacować co kupić, to może napiszesz, czy to ma cyć to miasto i park, czy teren też w grę wchodzi?

Napisano

W rowerze "pseudo MTB" miałem ładnych parę lat temu, mam karbonowy widelec w szosie i miałem okazję pojeździć na rowerze kolegi z takim widelcem.

Dodam, że startuje na nim w maratonach, w G. Świętokrzyskich. Dalej uważam, że nie ma sensu wozić dodatkowego kg po mieście/parku, a nawet lesie. Co innego, kiedy teren na być docelowym miejscem użytkowania roweru...

Napisano

Robi, nie robi - jego decyzja.

Ja tylko proponuję przemyślenie takiej koncepcji, a co zrobi autor, to już jego wybór. Warto rozważyć różne opcje, przymierzyć się do roweru i zdecydować.

Ale nie róbmy OT :)

Napisano

Tak jak pisałem sztywniak odpada. Już nie chodzi tutaj o wygodę jazdy. Ale mam też problem z nadgarstkami dla tego chce mieć z przodu amortyzator. I raczej zdecyduję się na Torę TK sprężynową.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem czemu tak się upierasz przy sprężynie, weź coś powietrznego, lecz to twoja sprawa, nie będę na siłę przekonywał.

Napisano

Tak jak ktoś powiedział więcej zabawy jest z powietrzem do tego trzeba kupić pompkę... czyli następny koszt.

Po co mi do jazdy " turystycznej " powietrzny amortyzator. Wagę mam stałą więc nie muszę kombinować z ciśnieniem.

• Mod Team
Napisano

Nie chodzi o bieżące reagowanie na wahnięcia wagi rowerzysty tylko o niedopasowanie fabrycznej sprężyny do Twojej wagi. Dlatego powietrzny jest dla każdego natomiast sprężynowy nie (bez wymiany sprężyny). Tak w dużym uproszczeniu.

Napisano

Rozumiem ale Tora AIR z piwotami w cykloturze kosztuje 887 zł do tego pompka 100 zł czyli mamy prawie 1000 zł. A to dla mnie spora kwota jak na amortyzator do jazdy turystycznej. A firmy SR nie chce. Mam złe doświadczenia z tą firmą. Jedyny amortyzator na jaki bym się zdecydował to epicon ale nie ma ich z piwotami. Są tylko stare roczniki.

• Mod Team
Napisano
Ważę 85 kg. Amortyzator będzie miał łatwe życie ( miasto, park )

Przy tej wadze Tora ze standardową sprężyną w zupełności wystarczy. Nie każdy potrzebuje amorka na wiatr ( choć widzę,że nie każdy jest w stanie to zrozumieć)

Napisano

Właśnie też słyszałem że pod tą wagę tora sprężynowa będzie OK. Zawsze można wymienić sprężynę :) albo iść do sklepu zobaczyć na jakim rowerze mają torę tk sprężynową i zobaczyć jak się będzie zachowywać. Mi się wydaje że to takie same podejście jak do hamulców tarczowych. Rower na dobrych vałkach np. XT to już nie fajny rower... ale jak by miał tarcze to kozak.

Nie każdy potrzebuje tarcze i nie każdy potrzebuje powietrzne amorki.. Fajne jak by się ktoś wypowiedział na temat tory tk może ktoś ją posiada

Napisano

Tora za prawie 900zł to nieporozumienie, więc nie ma co nawet o niej rozmawiać. Ważysz 85kg, zakładając, że w sprężynowej Torze będziesz miał typową sprężynę, wybór ok.

Kocham to marudzenie, Suntoura nie chcę, bo są beee... tak, tyle że pewnie jeździłeś na XCT/XCM, ewentualnie XCR.

Napisano

Ta tora 318 z allegro wisi już pół roku, faktycznie amortyzator jest rewelacyjny zwłaszcza porównując do chociażby najnowszych reconów ale cena 800 PLN jest z kosmosu. Swojego czasu cena 318stki oscylowała w granicu 400--500 PLN, teraz wychodzą nowości a sklep za sprzęt sprzed 3 lat liczy sobie więcej niż za tegoroczne nówki (które niestety zostały mocno okrojone).

Napisano

Również mam pytanie co do epicona z piwotami, Wiecie może gdzie można takiego kupić? Wszędzie gdzie szukałem są ale pod tarcze.

A mam też możliwość kupienia RST First Air za 649 zł, co o nim myślicie warto? Czy dalej szukać epicona?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...