Skocz do zawartości

[Pompka] Pompka na maratony

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tutaj też ciekawa propozycja od firmy LEZYNE http://www.velonews.pl/newsy/sprzet/1305

Osobiście używam taką i jestem zadowolony http://allegro.pl/mini-pompka-reczna-teleskopowa-author-race-ambike-i2093752883.html

a na maratony zabieram dodatkowo do kieszonki takie coś http://xtrabike.pl/229/1648,1,,,,,,pompka,,,,,,,,,,,id,1.html miałem okazje wypróbować i naprawdę fajny i bardzo tani sprzęt :)

• Mod Team
Napisano

Gromosmok, ta Lezyne ma moim zdaniem dwa minusy. Jest stosunkowo droga i wymaga rozkładania. Wyobraźmy sobie, że jedziemy w czubie maratonu i łapiemy kapcia. Emocje są na tyle silne, że nie możemy złapać oddechu i trzęsą nam się ręce. O ile udaje nam się odkręcić i wyjąć ten wężyk, to z trafieniem i przykręceniem go mamy już problem. Mijają nas kolejni rywale, a my stoimy i składamy pompkę :P

Napisano
Wyobraźmy sobie, że jedziemy w czubie maratonu i łapiemy kapcia

Nie wyobrażam sobie dmuchać wtedy opony taką małą pompką jak na filmie wyżej - jadąc na takiej pozycji w grę wchodzi raczej tylko CO2.

Napisano

Moje zdanie takie, jeżeli temat dot. pompek na maratony czyli chodzi o czas nie ma co się oszukiwać jedyne wyjście to naboje, szybciej się nie da w wersji polowej. Jak komuś nie zależy na czasie to może się bawić różnymi pompkami ręcznymi, jednak prawda taka żeby zrobić ciśnienie taką pompką trzeba się dobrze namachać i jeżeli ktoś z Was faktycznie zakłada, pompowanie takimi maluchami na maratonach to sugeruję dołączyć do planu treningowego "szybkościowe pompowanie" :)

Albo kupienie pianki naprawczej takiej jak się stosuje w samochodach i zamiast zmieniać dętkę i bawić się w pompowanie, wstrzykujemy piankę i do końca maratonu na pewno dojedziemy, tylko co później z oponą będzie i czy nadaje się ona do czego innego niż kosz to już inna sprawa :whistling:

Napisano

szukam małej pompki, nie zależy mi na wadze, mała jak najtańsza no i wiadmo nie jakaś trefna :) może ktos ma jakoms propozycje moele jakieś linki na priv. zeby nie zasmiecac forum :)

Napisano

Witam.

Jesli chodzi o pompowanie w terenie na wyceczce gdzie czas nie gra roli to w zupełności wystarczy wpsomniana pompka z decathlonu za 10 zł. sam taką posiadam. W piwnicy mam dodatkową pompkę dużą serwisową którą wykożystuje do różnych zastosowań od pompowania kół poprzez materace itp. Jeśli brałbym udział w maratonach i liczyłbym na każde uciekające sekundy rozważałbym tylko pompki na CO2.

Napisano

W pompkach na naboje warto zwrócić uwagę na zawór zamykający. Wówczas nie ma potrzeby pakowania całej zawartości do jednaj opony.

Używam takiej Specialized Bicycle Components : Cpr02 Trigger Speca z zaworem. Sprawdza się rewelacyjnie na maratonach. Minus faktycznie może być taki, że z mleka robią się gluty. Uważam jednak, że w trakcie wyścigu nie ma to żadnego znaczenia.

Liczy się usunięcie kapcia. Chyba, że trafi się kolejny :) Na ogół przy mniejszych dziurach mleko szybko daje radę i nie trzeba nic pompować.

Przy większych koło trochę musi pokręcić i trzeba dopompować (i w tym momencie się sprawdza). Przy dziurze na kciuka już nic nie pomoże poza dętką. Jak ktoś używa Caffe Latex, to dodam, że Zot nie działa :(

Z klasycznych pompek mogę polecić wydajną , małą i lekką Blackburn Airstick SL

2012 Blackburn AirStik SL Pump - Competitive Cyclist

PS. Do pompki na naboje Speca są koszmarnie drogie, ale pasują również PRO 16g (gwintowane) 5zł /szt

Napisano

PS. Do pompki na naboje Speca są koszmarnie drogie, ale pasują również PRO 16g (gwintowane) 5zł /szt

Kolega Ponerek pytał o najtańszą pompkę, a ty wyskakujesz z pompkami na naboje.....qwa...ja wymiękam :D

Przecież same naboje kosztują tyle, ile ta pompka z Decathlonu....

heh...grunt to czytanie ze zrozumieniem.....no chyba że dla potomnych piszesz....to przepraszam najmocniej....to wtedy: "bardzo ładny elaborat" :)

Dziękuję....kolejny wątek, którego już nie odwiedzę, bo nie widzę sensu :P ale pozdrawiam wszystkich :)

No i przecinki na koniec [,,,,,,,,,,,] - na pewno gdzieś zabrakło...........

• Mod Team
Napisano

qdlaty123, tylko że kolega ponerek podczepił się pod temat pytając o tanią pompkę, a cały wątek tyczy się pompek na maratony, więc post pomirota jak najbardziej trafiony :)

Mam 2 małe i tanie pompki:

- B'twin z Decathlonu: Klik 1! - realnie 93g

- Beto CMP-004: Klik 2! - realnie 116g

Pompka Beto jest dużo lepsza od tej z Decathlonu. Jest nieco większa (szybsze pompowanie), ma rozkładaną rączkę i ruchomą głowicę (wygoda). Do pompki Beto dostajemy również lepsze mocowanie do ramy, od tego do pompki B'twin. Minusy? Obie pompki są w całości z plastiku. Dlatego chyba warto dołożyć dyszkę i kupić coś aluminiowego, np. POMPKA ROWEROWA BETO CMP-002 DWUBIEGOWA ALUMINIOWA (2115293187) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Napisano

Po namyśle kupiłem na LB pompkę Specialized CPro2 Microblast :)

47294030.jpg

Teraz pytanko, jakie jeszcze naboje do niej podejdą :icon_question:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...