@lek Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jaką pompkę polecacie na wyścigi? Musi być mocowana do otworów na koszyk, w miarę lekka z manometrem i pod presta Acha, musi szybko pompować, bo na wyścigu liczy się czas przejazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Kup sobie pompkę na nabój CO2 np taką - link napompujesz koło w chwilę , najlepsza opcja na maratony, możesz też spróbować zalać mleczkiem no ale wtedy waga idzie ok 400 g do góry na komplecie ogumienia, a jak wiadomo masa rotacyjna jest najważniejsza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 http://allegro.pl/pompka-rowerowa-zefal-micro-air-profil-fv-kr-i2057424267.html mam coś takiego fajna mała lekka, ale nie pompuję zbyt szybko, tzn zależy co dla Ciebie znaczy szybko.Mierzyłem czas potrzebny do napompowania opony 2.1 do sporego ciśnienia i wynosi 4minuty.Czy to dużo czy mało musisz sobie sam odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asp891 Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Idealny temat dla mnie też właśnie muszę kupić pompke na maratony:). Grand231 na ile starcza taki jeden nabój? Dam rade napompować nim 2 opony 2,1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Jeżeli ma to być pompka tylko na maratony to rozważałbym jedynie na CO2. Na 2 szerokie opony potrzebowałbyś 3 naboi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Na 2 szerokie opony potrzebowałbyś 3 naboi.. Może 16 gramowych tak, ale już np 24 gramowe naboje CO2 starczą bez problemu na 2 koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Mowa była o 16gramowych, większych nigdy nie używałem, wiec nie wiem. Swoją drogą cena 24g jest ogromna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 16 g starczy na dwie gumy, ostatnio zakładałem tubeless, a że nie chciał wskoczyć przy pomocy pompki to stwierdziłem, że poświecę jeden nabój starczyło na dwie gumy do ciśnienia 2 barów (później sprawdziłem pompką z manometrem), guma z przodu Misiek 2.0 tył 2.2. Tylko trzeba uważać przy pompowaniu bo nabój bardzo się chłodzi, ale to chyba każdy wie kto używał CO2. P.S. Ponoć nie można używać mleczka do opon w przypadku stosowania nabojów na CO2 (a jak już to w odpowiedni sposó przynajmniej tak czytałem na stronie producenta caffelatex nie wiem jak z innymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie można stosowac ponieważ skrapla się woda i z mleczka robią się gluty. Wysłane z mojego HTC Magic za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Jeśli już rozważamy pompkę ręczną, to manometr w minipompce to tylko bajer, ustawianie ciśnienia według niego to proszenie się o snejka. Koledze pokazywało 3 bary, podczas gdy miał koło jednego i złapał snejka na podkładzie kolejowym . Na zawody faktycznie tylko pompka na co2, oszczędza się z punktu 5 minut na pompowaniu, pozostaje tylko masteringować technikę zmiany dętki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris2011 Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam wszystkich. jesli chodzi o pompke CO2 to nabój 16g moim zdaniem wystarczy na jedna oponę bez problemu. 24 g na dwie opony może byc ciut za mało ale sądzę, że o zależy od tego na jakim ciśnieniu jeżdzisz. jesli chodzi o pompke zwykła to znajomy, który jezdzi w maratonach chwalił sobie pompke SKS Supershort. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asp891 Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Powiedzcie mi bo jestem kompletnym laikiem w dziedzinie pompek na CO2. Czy jak będę pompował opone to musze zużyć całą zawartość? jesli nie to ile w rozpoczętym naboju będzie ciśnienie, kwestja dni czy tygodni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Raczej trzeba całość, ale nie jestem pewien. Może to też zależeć od pompki jak jest zrobiona ja mam najprostszą z PRO i w niej raczej nie było by możliwości przechowywania naboju po jego otwarciu. W jakiś bardziej zaawansowanych konstrukcjach z zakręcanym zaworem jest wielce prawdopodobne, że będzie można użyć za jakiś czas, ale jaki to już nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ghetto tubeless + uszczelniacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A co myśliciew o takiej pompce http://www.centrumrowerowe.pl/SKS-Supershort-pompka/006888/Product.aspx Powinna szybko napompować nową kichę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris2011 Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam, O tej pompce pisałem znajomy używa i jest zadowolony. Z mojej strony polecam ci pompke na naboje CO2, o której ci wspominałem Pompka ma zawór dozujący i mozna sobie spokojnie powietrze wtłaczać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tuzin695 Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam starego sks airchamp (http://images.okazje...-naboje-co2.jpg) co do prędkości pompowania to bajer ale 1 nabój niewiele daje. 16g pompuje oponę 700x23c do 7 bar to jeszcze da się przeżyć, ale Kendę karma 26x2.0" pompuje do ok. 2 bar. Użycie dwóch naboi na oponę? Drogo, ciekawe ile trzeba na RK 2.2 Całe szczęście że ten model jest na naboje bez gwintu to kiedyś się przejdę i poszukam naboi gastronomicznych >16g. PS. Można jednego naboju użyć po jakimś czasie bo jest blokada przycisku pompującego, ale to raczej będzie czas do końca maratonu, nie dłużej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Czyli kompletnie nieopłacalne rozwiązanie, lepiej zainwestować w dobrą ręczną pompkę, dlatego czekam na opinię co do: SKS-Airboy czarna (duo) SKS-Bandit pompka czarna SKS SKS-Supershort pompka SKS Czy te teleskopowe da się zablokować i pompować jednym tłokiem ?, oraz czy łatwo sie nimi pompuje (w/w modele). Potrzebuję dobrej, niedrogiej i lekkiej pompki, która w miarę szybko napompuje dętkę do 3-4 Bar, priorytet to prest, ale Auto też może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam tą SKS Supershort, jest faktycznie wygodna dzięki uchwytowi i daje się nią napompować do stosunkowo wysokiego cisnienia w okolicach 3 barów, jak się trochę napnie bajceps . Do tego jest dość mała. Ale czy szybsza od zwykłej mikropompki? Raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 W pompkach na naboje najbardziej podoba mi się cena nabojów :> Wydajność ręcznej pompki w znakomitej mierze zależy od wydolności pompowacza Osobiście proponowałbym olać manometr no chyba, że bez niego życ nie możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Manometr nie jest wymagany, ale mam go w obecnej pompce na maratony i jakoś przyzwyczaiłem się. Lepiej mi się pompuje jak widzę ile mam do ciśnienia, na którym śmigam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarverPure160 Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://allegro.pl/wloska-nylonowa-pompka-nano-firmy-barbieri-i2088802174.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Kiedyś miałem coś podobnego, trzeba było ze 300 ruchów aby dobić oponę 2.1 do około 3.7 Bar. Jednak propozycja ciekawa, bee musiał pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Kumpel kupił taką, karbonową za 150zł . Wielkości markera, ale jak złapie laczka w szosie i zabiera się za pompowanie, to można spokojnie kupić sobie piwo i wypić. Zanim by oponę górala napompował, to skułbym się chyba browcami w trupa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Niezłe są też pompki Topeak'a Np. ta: http://topeak.com/products/Pumps/MiniDXG Co prawda mała nie jest ale powinna szybko i sprawnie napompować koło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.