Skocz do zawartości

[Pompka] Pompka na maratony

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką pompkę polecacie na wyścigi? Musi być mocowana do otworów na koszyk, w miarę lekka z manometrem i pod presta ;)

Acha, musi szybko pompować, bo na wyścigu liczy się czas przejazdu :sweat:

Napisano

Kup sobie pompkę na nabój CO2 np taką - link napompujesz koło w chwilę ;), najlepsza opcja na maratony, możesz też spróbować zalać mleczkiem no ale wtedy waga idzie ok 400 g do góry na komplecie ogumienia, a jak wiadomo masa rotacyjna jest najważniejsza ;).

Napisano

Idealny temat dla mnie też właśnie muszę kupić pompke na maratony:). Grand231 na ile starcza taki jeden nabój? Dam rade napompować nim 2 opony 2,1 ?

Napisano

Jeżeli ma to być pompka tylko na maratony to rozważałbym jedynie na CO2. Na 2 szerokie opony potrzebowałbyś 3 naboi.. :)

Napisano

16 g starczy na dwie gumy, ostatnio zakładałem tubeless, a że nie chciał wskoczyć przy pomocy pompki to stwierdziłem, że poświecę jeden nabój starczyło na dwie gumy do ciśnienia 2 barów (później sprawdziłem pompką z manometrem), guma z przodu Misiek 2.0 tył 2.2. Tylko trzeba uważać przy pompowaniu bo nabój bardzo się chłodzi, ale to chyba każdy wie kto używał CO2.

P.S. Ponoć nie można używać mleczka do opon w przypadku stosowania nabojów na CO2 (a jak już to w odpowiedni sposóB) przynajmniej tak czytałem na stronie producenta caffelatex nie wiem jak z innymi.

Napisano

Jeśli już rozważamy pompkę ręczną, to manometr w minipompce to tylko bajer, ustawianie ciśnienia według niego to proszenie się o snejka. Koledze pokazywało 3 bary, podczas gdy miał koło jednego i złapał snejka na podkładzie kolejowym ;).

Na zawody faktycznie tylko pompka na co2, oszczędza się z punktu 5 minut na pompowaniu, pozostaje tylko masteringować technikę zmiany dętki ;).

Napisano

Witam wszystkich.

jesli chodzi o pompke CO2 to nabój 16g moim zdaniem wystarczy na jedna oponę bez problemu. 24 g na dwie opony może byc ciut za mało ale sądzę, że o zależy od tego na jakim ciśnieniu jeżdzisz. jesli chodzi o pompke zwykła to znajomy, który jezdzi w maratonach chwalił sobie pompke SKS Supershort.

Pozdrawiam

Napisano

Powiedzcie mi bo jestem kompletnym laikiem w dziedzinie pompek na CO2. Czy jak będę pompował opone to musze zużyć całą zawartość? jesli nie to ile w rozpoczętym naboju będzie ciśnienie, kwestja dni czy tygodni?

Napisano

Raczej trzeba całość, ale nie jestem pewien. Może to też zależeć od pompki jak jest zrobiona ja mam najprostszą z PRO i w niej raczej nie było by możliwości przechowywania naboju po jego otwarciu. W jakiś bardziej zaawansowanych konstrukcjach z zakręcanym zaworem jest wielce prawdopodobne, że będzie można użyć za jakiś czas, ale jaki to już nie mam pojęcia.

Napisano

Witam,

O tej pompce pisałem :) znajomy używa i jest zadowolony. Z mojej strony polecam ci pompke na naboje CO2, o której ci wspominałem :)

Pompka ma zawór dozujący i mozna sobie spokojnie powietrze wtłaczać :)

Napisano

Mam starego sks airchamp (http://images.okazje...-naboje-co2.jpg) co do prędkości pompowania to bajer :) ale 1 nabój niewiele daje. 16g pompuje oponę 700x23c do 7 bar to jeszcze da się przeżyć, ale Kendę karma 26x2.0" pompuje do ok. 2 bar. Użycie dwóch naboi na oponę? Drogo, ciekawe ile trzeba na RK 2.2 :sweat: Całe szczęście że ten model jest na naboje bez gwintu to kiedyś się przejdę i poszukam naboi gastronomicznych >16g.

PS. Można jednego naboju użyć po jakimś czasie bo jest blokada przycisku pompującego, ale to raczej będzie czas do końca maratonu, nie dłużej.

Pozdrawiam

Napisano

Czyli kompletnie nieopłacalne rozwiązanie, lepiej zainwestować w dobrą ręczną pompkę, dlatego czekam na opinię co do:

SKS-Airboy czarna (duo)

SKS-Bandit pompka czarna SKS

SKS-Supershort pompka SKS

Czy te teleskopowe da się zablokować i pompować jednym tłokiem ?, oraz czy łatwo sie nimi pompuje (w/w modele). Potrzebuję dobrej, niedrogiej i lekkiej pompki, która w miarę szybko napompuje dętkę do 3-4 Bar, priorytet to prest, ale Auto też może być.

Napisano

Mam tą SKS Supershort, jest faktycznie wygodna dzięki uchwytowi i daje się nią napompować do stosunkowo wysokiego cisnienia w okolicach 3 barów, jak się trochę napnie bajceps ;). Do tego jest dość mała. Ale czy szybsza od zwykłej mikropompki? Raczej nie.

Napisano

W pompkach na naboje najbardziej podoba mi się cena nabojów :> Wydajność ręcznej pompki w znakomitej mierze zależy od wydolności pompowacza :) Osobiście proponowałbym olać manometr no chyba, że bez niego życ nie możesz ;)

Napisano

Manometr nie jest wymagany, ale mam go w obecnej pompce na maratony i jakoś przyzwyczaiłem się. Lepiej mi się pompuje jak widzę ile mam do ciśnienia, na którym śmigam ;)

Napisano

Kumpel kupił taką, karbonową za 150zł :). Wielkości markera, ale jak złapie laczka w szosie i zabiera się za pompowanie, to można spokojnie kupić sobie piwo i wypić:). Zanim by oponę górala napompował, to skułbym się chyba browcami w trupa :P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...