Skocz do zawartości

[Pompka] Pompka na maratony

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/pompka-rowerowa-zefal-micro-air-profil-fv-kr-i2057424267.html mam coś takiego fajna mała lekka, ale nie pompuję zbyt szybko, tzn zależy co dla Ciebie znaczy szybko.Mierzyłem czas potrzebny do napompowania opony 2.1 do sporego ciśnienia i wynosi 4minuty.Czy to dużo czy mało musisz sobie sam odpowiedzieć.

16 g starczy na dwie gumy, ostatnio zakładałem tubeless, a że nie chciał wskoczyć przy pomocy pompki to stwierdziłem, że poświecę jeden nabój starczyło na dwie gumy do ciśnienia 2 barów (później sprawdziłem pompką z manometrem), guma z przodu Misiek 2.0 tył 2.2. Tylko trzeba uważać przy pompowaniu bo nabój bardzo się chłodzi, ale to chyba każdy wie kto używał CO2.

P.S. Ponoć nie można używać mleczka do opon w przypadku stosowania nabojów na CO2 (a jak już to w odpowiedni sposóB) przynajmniej tak czytałem na stronie producenta caffelatex nie wiem jak z innymi.

Jeśli już rozważamy pompkę ręczną, to manometr w minipompce to tylko bajer, ustawianie ciśnienia według niego to proszenie się o snejka. Koledze pokazywało 3 bary, podczas gdy miał koło jednego i złapał snejka na podkładzie kolejowym ;).

Na zawody faktycznie tylko pompka na co2, oszczędza się z punktu 5 minut na pompowaniu, pozostaje tylko masteringować technikę zmiany dętki ;).

Witam wszystkich.

jesli chodzi o pompke CO2 to nabój 16g moim zdaniem wystarczy na jedna oponę bez problemu. 24 g na dwie opony może byc ciut za mało ale sądzę, że o zależy od tego na jakim ciśnieniu jeżdzisz. jesli chodzi o pompke zwykła to znajomy, który jezdzi w maratonach chwalił sobie pompke SKS Supershort.

Pozdrawiam

Raczej trzeba całość, ale nie jestem pewien. Może to też zależeć od pompki jak jest zrobiona ja mam najprostszą z PRO i w niej raczej nie było by możliwości przechowywania naboju po jego otwarciu. W jakiś bardziej zaawansowanych konstrukcjach z zakręcanym zaworem jest wielce prawdopodobne, że będzie można użyć za jakiś czas, ale jaki to już nie mam pojęcia.

Mam starego sks airchamp (http://images.okazje...-naboje-co2.jpg) co do prędkości pompowania to bajer :) ale 1 nabój niewiele daje. 16g pompuje oponę 700x23c do 7 bar to jeszcze da się przeżyć, ale Kendę karma 26x2.0" pompuje do ok. 2 bar. Użycie dwóch naboi na oponę? Drogo, ciekawe ile trzeba na RK 2.2 :sweat: Całe szczęście że ten model jest na naboje bez gwintu to kiedyś się przejdę i poszukam naboi gastronomicznych >16g.

PS. Można jednego naboju użyć po jakimś czasie bo jest blokada przycisku pompującego, ale to raczej będzie czas do końca maratonu, nie dłużej.

Pozdrawiam

Czyli kompletnie nieopłacalne rozwiązanie, lepiej zainwestować w dobrą ręczną pompkę, dlatego czekam na opinię co do:

SKS-Airboy czarna (duo)

SKS-Bandit pompka czarna SKS

SKS-Supershort pompka SKS

Czy te teleskopowe da się zablokować i pompować jednym tłokiem ?, oraz czy łatwo sie nimi pompuje (w/w modele). Potrzebuję dobrej, niedrogiej i lekkiej pompki, która w miarę szybko napompuje dętkę do 3-4 Bar, priorytet to prest, ale Auto też może być.

Kumpel kupił taką, karbonową za 150zł :). Wielkości markera, ale jak złapie laczka w szosie i zabiera się za pompowanie, to można spokojnie kupić sobie piwo i wypić:). Zanim by oponę górala napompował, to skułbym się chyba browcami w trupa :P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...