Skocz do zawartości

[Trasa] Kraków Nowa Huta / Czyżyny -> Niepołomice / Bochnia

Wojtek97

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: czy ktoś przejechał kiedyś trasę z NH do Bochni? Interesuje mnie najbardziej droga krajowa nr 75 z Niepołomic do Kłaju, a dokładniej jej stan i bezpieczeństwo. Z NH do Niepołomic jechałem, wyszło mi 24km w 46 minut w 1 stronę. bardzo spokojna trasa, szczerze polecam, zwłaszcza jadąc przez Rybitwy, Grabie i Szczurów. Teraz właśnie na wiosnę planuję atak na Bochnię i stąd to pytanie. Jak temat był to przepraszam. :icon_cool:

• 3 miesiące temu...

Jeśli Cię to jeszcze interesuje, to odcinek z Niepołomic do Szarowa posiada drogę bardzo ruchliwą, asfaltową, lecz jest szerokie pobocze oraz wzdłuż drogi ścieżka rowerowa, przyjemnie się nią jedźie. :icon_mrgreen:

Aha, i teren jest pod górę, więc trzeba więcej pedałować :P

A drogą do Kłaja nie jechałem :/

• 5 miesięcy temu...

Tak, na odcinku przez Puszczę jest ścieżka typu stary asfalt-przysypany ściółką leśną.

Jak wyjedziesz z puszczy musisz jechać dosyć ruchliwą drogą, lecz da się przejechać, tymbardziej że odcinek jest krótki. Gdy skręcisz z drogę 75 na Kłaj dalej jest droga w dobrym stanie, średnio ruchliwa, więc spokojnie można jechać.

Jeśli myślałeś tez o Puszczy to bardzo polecam drogę asfaltową w Puszczy prowadzącą z Niepołomic, aż do Damienic, czyli właściwie pod Bochnię. 1/3 tej drogi to droga otwarta dla samochodów, jednak o małym ruchu, dalej bardzo dobry asfalt i zero samochodów. :thumbsup:

planowana jest sciezka rowerowa zdaje sie z placu centralnego przez most wandy i dalej po bozemu przez te dziury przy walach, a dalej, az do stacji kolejowej w Klaju (calkiekm rozsadnie, gdyby tak jeszcze nowa huta miala swoje stacje, bo tak trzeba wysiadac na plaszowie i dymac;)

druga sprawa - przyznam, ze jeszcze nie dotarlem, ale chyba warto przejechac az pod Drwinie, co by zobaczyc zurawie ("kiwaki") chyba pegienige;)

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Żeby nie zakładać nowego tematu, skorzystam z porzuconego.

Interesują mnie trasy MTB/XC, chętnie zmierzę się z trudnymi (jak na HT) w okolicach Niepołomic/Krakowa/Bochni. Jednak najbliżej mi do Niepołomic. Mam wrażenie, że Puszczę Niepołomicką przejechałem całą (włącznie z Wielkim Błotem i ścieżkami ledwo co wytyczonymi).

Puszcza jest łatwa i przyjemna, a ja szukam wrażeń.

Jestem w stanie dojechać kilkanaście kilometrów do ciekawego miejsca, mimo wszystko wolę unikać asfaltu. Gdzie powinienem się wybrać? Interesują mnie trasy +/-50km. 

@HairyHeeled skoro szukasz wrażeń to na pewno w tych wymienionych miejscach ich nie znajdziesz i to jest jasne jak słońce. Trzeba się wybrać dalej na południe i wcale nie daleko od Krakowa. Z oczywistych względów nie wymieniam Myślenic a reszta to choćby Pasmo Babicy, Koskowej czy Kotonia. Jeszcze bliżej rejon Lasu Bronaczowa czy pobliskie wzniesienia w okolicy Bęczarki. Namiastkę XC w Krakowie uzyskasz w Lasku Wolskim i Tynieckim.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...