Skocz do zawartości

[znakowanie] Znakowanie roweru

mati123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem zainteresowany na jakieś zasadzie znakuje się rowery. Otóż mam pytanie do was, podczas znakowania są spisywane numery ramy od spodu czy nie ? : )

Napisano

Są. Musisz też mieć ze sobą dowód zakupu. Znakuje się specjalnym flamastrem na różnych elementach, gdzie nie widać tego gołym okiem.

Napisano

To rozwiązanie działa na pewien czas, potem flamaster się zmywa jak miałem znakowany swój pierwszy rower, to numerki były grawerowane na większych częściach. Polecam samemu zrobić szczegółową dokumentację techniczną roweru(jak najdokładniej jaki posiada osprzęt), potem dokumentacja fotograficzna - jak najwięcej brdzo dokładnych zdjęć, szczególnie wszelkie ubytki lakieru/ryski/charakterystyczne tylko dla Twojego roweru wady. Spisz koniecznie wszystkie numery seryjne, które znajdziesz na wielu częśćiach(rama to podstawa). Z doświadczenia wiem, że taka dokumentacja pomoże bardziej niż wpis do CEPiK'u.

Napisano

Policja takie oznakowanie robi.Policjant,z którym rozmawiałem na ten temat,powiedział mi,że te oznakowanie na niewiele się przyda w razie kradzieży roweru.Jeśli rowerek trochę kosztuje,to nie odstępować go nawet na chwilę.Przechowywać go w domu lub mieszkaniu.Kradzież z domu,czy mieszkania jest inaczej traktowana przez firmy ubezpieczeniowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...