mati123 Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Witam jestem zainteresowany na jakieś zasadzie znakuje się rowery. Otóż mam pytanie do was, podczas znakowania są spisywane numery ramy od spodu czy nie ? : )
karbeti Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Są. Musisz też mieć ze sobą dowód zakupu. Znakuje się specjalnym flamastrem na różnych elementach, gdzie nie widać tego gołym okiem.
klon Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 To rozwiązanie działa na pewien czas, potem flamaster się zmywa jak miałem znakowany swój pierwszy rower, to numerki były grawerowane na większych częściach. Polecam samemu zrobić szczegółową dokumentację techniczną roweru(jak najdokładniej jaki posiada osprzęt), potem dokumentacja fotograficzna - jak najwięcej brdzo dokładnych zdjęć, szczególnie wszelkie ubytki lakieru/ryski/charakterystyczne tylko dla Twojego roweru wady. Spisz koniecznie wszystkie numery seryjne, które znajdziesz na wielu częśćiach(rama to podstawa). Z doświadczenia wiem, że taka dokumentacja pomoże bardziej niż wpis do CEPiK'u.
nemo2009 Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 Policja takie oznakowanie robi.Policjant,z którym rozmawiałem na ten temat,powiedział mi,że te oznakowanie na niewiele się przyda w razie kradzieży roweru.Jeśli rowerek trochę kosztuje,to nie odstępować go nawet na chwilę.Przechowywać go w domu lub mieszkaniu.Kradzież z domu,czy mieszkania jest inaczej traktowana przez firmy ubezpieczeniowe.
Leszex Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 Dodatkowo możesz jeszcze wrzucić do np.kierownicy kartkę z jakimiś namiarami na siebie (telefon, e-mail itp.)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.