Skocz do zawartości

[3500] Zakup roweru MTB czy Merida Matts TFS 500D to dobry wybor?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

jestem tu nowy, na rowerach dosc slabo sie znam i potrzebuje Waszej porady.

Planuje zakupic nowy rower w przyszlym tygodniu. Troche poczytalem i sie rozejrzalem. Do gustu bardzo przypadla mi Merida: http://www.rowerymerida.pl/produkt352/matts-tfs-500-d-rower-merida.html

Bylem w sklepie, zmierzylem wyszlo, ze rama 22'' wygodnie sie siedzialo i jezdzilo na jezdzie probnej. Moj wzrost 188cm, waga ok 105kg, choc w planach dieta :)

Jesli chodzi o przeznaczenie roweru to glownie miasto, dluzsze wypady miedzy miastami, las. Na pewno zaden wymagajacy teren. W sklepie poradzili ewentualnie zmiane opon na slicki lub polslicki (przepraszam jesli zle to nazywam). Prosze Was o porade. Rower podoba mi sie wizualnie gdyz jest czarny, osprzetowo tez mysle niezle wypada, a takze sporo czytalem i ma dobre opinie.

Napisano

Ogólnie masz racje, osprzęt całkiem dobry (z wyjątkiem amortyzatora, według mnie nieporozumienie) tylko czy za tą cenne nie można dostać czegoś lepszego ? Udał Ci się ztargować w sklepie ? Oglądałeś porównywalne krossy ?

http://www.kross.pl/pl/2012/mtb-xc/level-a7 np taki A7 ma amortyzator innej (lepszej) ligii do tego osprzęt na porównywalnym (jeśli nie lepszym) poziomie i też jest czarny.

Napisano

Jesli chodzi o cene to gratis dodaja oswietlenie ledowe, jakies lepsze bo maja w sklepie w cenie 300zl za komplet tyl i przod. Czyli za 3349zl rower + oswietlenie. Niestety nie przytocze teraz firmy tego oswietlenia bo nie pamietam. Moze ktos kojarzy sklep z Wroclawia Harfa Harrison to bedzie wiedzial jaki maja asortyment. Co do rozmiaru ramy, mierzylem przy sprzedawcy 22'' i bylo idealnie, wygodnie tez sie jezdzilo. Co do roweru. Teraz mam metlik w glowie, bo juz nie wiem co wybrac.

Napisano
Jesli chodzi o przeznaczenie roweru to glownie miasto, dluzsze wypady miedzy miastami, las. Na pewno zaden wymagajacy teren.

Biorąc to pod uwagę pomyślałem o rowerze crossowym ale

Moj wzrost 188cm, waga ok 105kg

mógłby być za wiotki i pomyślałem o 29er i ten kierunek chyba byłby najlepszy ale wybór należy do ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...