wiew Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 siema:) Przechadzając się w zimowe wieczory miejskimi zaułkami widziałem wiele bezdomnych osób. Tak tak wszędzie oni są..I wpadłem na pomysł wsparcia tych ludzi. Z 10 butelek 0.5 po wodzie mineralnej, chleb, szynka, pasztet, woreczki śniadaniowe, folia aluminiowa do termicznej izolacji plecaka od wewnątrz. W butelkach rozrabiamy herbatę z cukrem i cytryną, robimy po 2-3 kanapki na butelkę. Koszt około 10zł. Butelki pochodzą po wodzie z biedronki 59 gr za wodę. ( nie wiem gdzie można kupić puste butelki) Myślę, że ciepła herbatka nikomu nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie. Jeśli ktoś by był chętny na takie mroźne wieczorne wypady to zapraszam, radość i uśmiech tych ludzi sprawia, że masz poco żyć A z drugiej strony było by Ci miło jak byś był w takiej sytuacji i dostał ciepłą herbatę. PS. Pewnie znajdzie się kilka osób którzy mnie wyzwą od .... ale to już ich problem:) Dziś jest masa, jak ktoś ogarnie temat przed wyjazdem to można się spotkać i pogadać. CHĘTNYCH ZAPRASZAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Chyba wpisałem tutaj swój komentarz, ciekawe co się z nim stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiew Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 To napisz jeszcze raz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Był cyniczny, został przeze mnie usunięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Cyniczny był może dla Ciebie, pisząc go nie miałem intencji nikogo obrażac ni dogryzać. Może cenzorze wskarzesz wskażesz co w nim było cynicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek33 Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Inicjatywa bardzo mi się podoba. Jest jednak, jeśli o mnie chodzi jeden problem, a raczej dwa. Pierwszy jest taki, że raczej śmigam po terenach niezamieszkałych, a drugi taki, że owszem jeżdżę czasem po mieście, a nawet dla co niektórych częściej niż czasem (moja koleżanka zwierzyła mi się , że ostatnio jechała na rowerze 10 lat temu do sklepu 1,5km od domu i nie mogła wrócić do domu, tak ją nogi bolały uwierzycie?) i jakoś nie spotykam na każdym kroku bezdomnych, siedzą pewnie gdzieś w pustostanach , albo gdzieś... no nie wiem, owszem są, ale kanapki zepsują się do momentu, aż któregoś spotkam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rebel Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Inicjatywa bardzo mi się podoba. Też uważam że należy pomagać, tyle że Polska jest Meksykiem Europy... Polecam lekturę http://wiadomosci.ga...ody_urzedu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 rebel, to nie ten typ akcji, za rozwiezienie herbaty i kanapek na pewno nic nie grozi. Popieram akcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rebel Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nie napisałem, te w związku z taką czy inną akcją. Po prostu głupio się czuję czytając, że ktoś został ukarany za pomoc słabszym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 rebel, racja była też kiedyś akcja z piekarzem, który musiał odpprowadzić podatek za chleb bo rozdawał biednym za darmo, albo charytatywna loteria fantowa na jakimś festynie, gdzie wparowali mundurow i oskarżyli organizatorów o nielegalne zakłady hazardowe Oba przypadki + ten twój to złe decyzje urzędników, w tym przypadku akcja nie jest formalna a osoby, którym udzielimy pomocy mogą być na czas akcji naszymi znajomymi i nikt się nie ma prawa przyczepić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek33 Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ...ale inicjatywa zacna i jeśli ma ktoś ochotę na szukanie bezdomnych i ich karmienie, to czemu nie. nie wiem jak się odnieść do legalności, tak naprawdę legalność , a kodeks moralny to zupełnie dwie różne sprawy i wiedząc, że np. nasza pomoc jest komuś potrzebna, nie należy przejmować się paragrafami i robić swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiew Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To w gruncie rzeczy można by było się spotkać w realu. W kwestii legalności, myślę że nikt nie wparuje mi do domu z zarzutem nie odprowadzenia podatku od rozdania kanapek... Ktoś w końcu musiał by za nami łazić, albo podpatrzyć że dajemy komuś herbatę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek33 Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ja w gruncie rzeczy głupotę naszej władzy pomijam w rozważaniach i mniej więcej o tym piszę, a facet-piekarz-czy on się lepiej czuje z tym co zrobił i co zrobiła mu władza jest jago subiektywnym odczuciem, wiem jednak, że teraz chyba lepiej mu przy goleniu wychodzi oglądanie swojej twarzy, przynajmniej ja taką mam konstrukcję i takie odczucia byłyby w moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Bardzo szlachetne. Ludzkie życie bywa okropnie zagmatwane, wiec nie można zbyto generalizować ani osądzać, ale w dużej części ludzie którzy żyją w takich warunkach nie chcą pomocy. Wbrew pozorom nasze kochane państwo nie da umrzeć z głodu ani z zimna. Jest trochę miejsc gdzie można przezimować , jednak warunkiem jest względna trzeźwość, co niestety dla wielu jest juz warunkiem nie do spełnienia... Pozdrawiam Uważaj na siebie i powodzenia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek33 Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Właśnie, że pozwoli umrzeć z głodu i zimna, nie pozwala tylko wtedy(no prawie tylko)kiedy są w sprawę wmieszane osoby trzecie np. złaszający leżącego człowieka gdzieś na chodniku. Straż Miejska np nigdy nie widzi sopli wiszących nad chodnikiem, trzeba podejść, pokazać palcem i najlepiej przypilnować ,żeby zgłosili przy nas bo mają straszne opory przed pomaganiem. Inna ich rola, rola polega na tym, żeby komendantowi przynieścć odpowiednią ilość mandatów za złe parkowanie, lub-jak mnie ostatnio na Piotrkowskiej-chcieli wmówić, że przejechałem rowerem na czerwonym, a wiedziałem, że było zielone. Zacząłem się na nich pruć i puścili mnie zmieszani. Widziałem nie raz obrazek, kiedy bezdomny czy pijany śpi na przystanku, a patrol policji przejeżdża obok z głowami zwróconymi w drugą stronę, że niby nie zauważyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 SM jak SM, ale najgorsze jest jak ludzie nie pomogą, nie reagują - dzadzą człowiekowi zamarznąć, lub umrzeć na zawał na przystanku(ostatnio było o tym w tv). Dla tego w 100% popieram takie akcje i w miarę możliwośći staram się je wspomagać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.