Skocz do zawartości

[pomoc potrzebującym] Przyszła zima....zima zła...

wiew

Rekomendowane odpowiedzi

siema:)

Przechadzając się w zimowe wieczory miejskimi zaułkami widziałem wiele bezdomnych osób. Tak tak wszędzie oni są..I wpadłem na pomysł wsparcia tych ludzi. Z 10 butelek 0.5 po wodzie mineralnej, chleb, szynka, pasztet, woreczki śniadaniowe, folia aluminiowa do termicznej izolacji plecaka od wewnątrz. W butelkach rozrabiamy herbatę z cukrem i cytryną, robimy po 2-3 kanapki na butelkę.

Koszt około 10zł. Butelki pochodzą po wodzie z biedronki 59 gr za wodę. ( nie wiem gdzie można kupić puste butelki)

Myślę, że ciepła herbatka nikomu nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie.

Jeśli ktoś by był chętny na takie mroźne wieczorne wypady to zapraszam, radość i uśmiech tych ludzi sprawia, że masz poco żyć:)

A z drugiej strony było by Ci miło jak byś był w takiej sytuacji i dostał ciepłą herbatę.

PS. Pewnie znajdzie się kilka osób którzy mnie wyzwą od .... ale to już ich problem:)

Dziś jest masa, jak ktoś ogarnie temat przed wyjazdem to można się spotkać i pogadać.

CHĘTNYCH ZAPRASZAM!

Inicjatywa bardzo mi się podoba. Jest jednak, jeśli o mnie chodzi jeden problem, a raczej dwa. Pierwszy jest taki, że raczej śmigam po terenach niezamieszkałych, a drugi taki, że owszem jeżdżę czasem po mieście, a nawet dla co niektórych częściej niż czasem (moja koleżanka zwierzyła mi się , że ostatnio jechała na rowerze 10 lat temu do sklepu 1,5km od domu i nie mogła wrócić do domu, tak ją nogi bolały :) uwierzycie?) i jakoś nie spotykam na każdym kroku bezdomnych, siedzą pewnie gdzieś w pustostanach , albo gdzieś... no nie wiem, owszem są, ale kanapki zepsują się do momentu, aż któregoś spotkam.

rebel, racja była też kiedyś akcja z piekarzem, który musiał odpprowadzić podatek za chleb bo rozdawał biednym za darmo, albo charytatywna loteria fantowa na jakimś festynie, gdzie wparowali mundurow i oskarżyli organizatorów o nielegalne zakłady hazardowe :wallbash: Oba przypadki + ten twój to złe decyzje urzędników, w tym przypadku akcja nie jest formalna a osoby, którym udzielimy pomocy mogą być na czas akcji naszymi znajomymi i nikt się nie ma prawa przyczepić :D

...ale inicjatywa zacna i jeśli ma ktoś ochotę na szukanie bezdomnych i ich karmienie, to czemu nie.

nie wiem jak się odnieść do legalności, tak naprawdę legalność , a kodeks moralny to zupełnie dwie różne sprawy i wiedząc, że np. nasza pomoc jest komuś potrzebna, nie należy przejmować się paragrafami i robić swoje.

To w gruncie rzeczy można by było się spotkać w realu. W kwestii legalności, myślę że nikt nie wparuje mi do domu z zarzutem nie odprowadzenia podatku od rozdania kanapek... Ktoś w końcu musiał by za nami łazić, albo podpatrzyć że dajemy komuś herbatę...

Ja w gruncie rzeczy głupotę naszej władzy pomijam w rozważaniach i mniej więcej o tym piszę, a facet-piekarz-czy on się lepiej czuje z tym co zrobił i co zrobiła mu władza jest jago subiektywnym odczuciem, wiem jednak, że teraz chyba lepiej mu przy goleniu wychodzi oglądanie swojej twarzy, przynajmniej ja taką mam konstrukcję i takie odczucia byłyby w moim przypadku.

Bardzo szlachetne. Ludzkie życie bywa okropnie zagmatwane, wiec nie można zbyto generalizować ani osądzać, ale w dużej części ludzie którzy żyją w takich warunkach nie chcą pomocy. Wbrew pozorom nasze kochane państwo nie da umrzeć z głodu ani z zimna. Jest trochę miejsc gdzie można przezimować , jednak warunkiem jest względna trzeźwość, co niestety dla wielu jest juz warunkiem nie do spełnienia...

Pozdrawiam

Uważaj na siebie i powodzenia..

Właśnie, że pozwoli umrzeć z głodu i zimna, nie pozwala tylko wtedy(no prawie tylko)kiedy są w sprawę wmieszane osoby trzecie np. złaszający leżącego człowieka gdzieś na chodniku. Straż Miejska np nigdy nie widzi sopli wiszących nad chodnikiem, trzeba podejść, pokazać palcem i najlepiej przypilnować ,żeby zgłosili przy nas bo mają straszne opory przed pomaganiem. Inna ich rola, rola polega na tym, żeby komendantowi przynieścć odpowiednią ilość mandatów za złe parkowanie, lub-jak mnie ostatnio na Piotrkowskiej-chcieli wmówić, że przejechałem rowerem na czerwonym, a wiedziałem, że było zielone. Zacząłem się na nich pruć i puścili mnie zmieszani. Widziałem nie raz obrazek, kiedy bezdomny czy pijany śpi na przystanku, a patrol policji przejeżdża obok z głowami zwróconymi w drugą stronę, że niby nie zauważyli.

SM jak SM, ale najgorsze jest jak ludzie nie pomogą, nie reagują - dzadzą człowiekowi zamarznąć, lub umrzeć na zawał na przystanku(ostatnio było o tym w tv). Dla tego w 100% popieram takie akcje i w miarę możliwośći staram się je wspomagać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...