Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Jakie klocki do Giant Talon 3?

galeriak

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku:

http://www.forumrowerowe.org/topic/79048-tarczowe-hydrauliczne-giant-root-wymiana-klockow/

podane sa różne klocki. Chciałbym miec jednak pewność jakie stosować do Giant Talon 3.

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.3.disc/4730/37146/

Przydałaby sie też jakaś instrukcja zmiany klocków w pdf.

Pomożecie?

Poniżej zdjęcie moich hamulców.

g1.jpgg2.jpg

Każde klocki pasujące do tego modelu ;)

Ale po modelu hamulców którym jest "giant root" , powiem ci że dostępność klocków do tego modelu jest mała.

Ponieważ jest to mało popularny model.

Mógłbyś zobaczy czy twoje klocki są podobne do jakiśch z tych aukcji poniżej

http://allegro.pl/listing.php/search?category=16463&string=klocki

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Znalazłem jeszcze coś takiego KLOCKI DWUSKŁADNIKOWE 610-20-96 ACCENT

Pisałem do jednego ze sklepów no i niby potwierdzają, że są ok. Są jednak na tyle drogie, że chciałbym byście też się wypowiedzieli czy są ok.

Poniżej zdjęcie klocków, które dostałem z jednego ze sklepów.

klocki.gif

Na koniec podzielę się jeszcze wrażeniami z uzupełniania płynu (oleju mineralnego) w hamulcach hydraulicznych. Czytałem manuale z techdocs shimano oraz instrukcje z tego forum na ten temat. Wydało mi się to jednak zbyt skomplikowane by jednocześnie odkręcać zbiornik wyrównawczy i zawór odpowietrzający. Chciałem jak najmniej ingerować w miarę nowy układ więc wykluczyłem rozkręcanie. Kupiłem więc oryginalny olej, który w komplecie miał rurkę (nie spodziewałem się) do zakładania na zawór odpowietrzający. Metodą prób i błędów udało się uzupełnić płyn i odpowietrzyć układ używając tylko zaworu odpowietrzającego. Płyn wtłaczałem na siłę naciskając butelkę z olejem. Obecnie klamka jest sztywna chyba bardziej niż była w nowym rowerze, brakuje jedynie porządnych klocków. Mam nadzieję, że po ich wymianie hamulce znowu będą bardzo pewne. Płyn kosztuje ok 35 zł więc nie jest tani jednak myślę, że warto samemu nauczyć się uzupełniania/odpowietrzania bo czasem w trasie możemy liczyć tylko na siebie:/

I jeszcze fotka oleju mineralnego wraz z założona rurką.

Ten zestaw jest bardzo precyzyjny i przy uzupełnianiu/odpowietrzaniu nie uroniłem dosłownie żadnej kropli. Jak widać w butelce jest jeszcze duży zapas.

Dla mnie to była dziewicza operacja, z hamulcami hydraulicznymi mam do czynienia od niecałego roku także mocno się cieszę, że się udało. Pełny sukces jednak będzie można odtrąbić po zmianie klocków. Wtedy okaże się ile mają mocy.

plyn.jpg

• 5 tygodni później...

Witam,

Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się pod ten.

Szukam klocków do moich hamulców (avid elixir 3), jednak na allegro nie mogę znaleźć dokładnego opisu. Jest napisane albo do "elixir cr i r" albo samo "elixir" i nie wiem czy u mnie też będą pasować.

Kolego wystarczy troszkę poszperać. Nie mam tych hamulców, ale chwila na necie i sprawa jest prosta klocki do Elxirów są jedne. Także niezależnie które kupisz z allegro do avid elixir będą działać, z resztą zawsze można zapytać sprzedawcy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...