Kobik15 Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Witam, orientuje się ktoś gdzie w Świebodzicach lub okolicach mogę dostać oringi do Sid Team rocznik 2006? Po dociśnięciu amortyzatora zostaje olej na goleniach, domyślam się, że to wina zużytych oringów. Rozebrałem amortyzator żeby go wyczyścić i wymienić olej, przy okazji chciałem wymienić te oringi, ale nigdzie nie mogę takich dostać. Zadam od razu drugie pytanie: czy zużyte oringi mogą być przyczyną przepuszczania powietrza? Chodzi o to, że po napompowaniu amortyzatora i po jego dociśnięciu całe powietrze z dolnej komory mi ucieka i gdy siedzę na rowerze amortyzator się chowa na tyle, że praktycznie nie reaguje na nierównościach. Z góry dzięki za pomoc.
Juraleona Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Zużyte o-ringi mogą być powodem puszczania powietrza (tak samo jak uszkodzony wentyl), ale co do zostawania oleju na goleniach to są to nowe uszczelki kurzowe które w starszych RSach działają jako kurzowo olejowe, jeżeli zaś kółka oleju są małe to jest to normalne
hm0 Napisano 3 Lutego 2012 Napisano 3 Lutego 2012 Poszukaj w necie rozmiarów oringów i następnie kup identyczne lub o zbliżonych rozmiarach w lokalnym sklepie/hurtowni (specjalność hydraulika). Za oryginalny zestaw serwisowy rokszoksa zapłacisz z pewnością dużo, jak na tutejsze realia, tymczasem koszt identycznego oringu w sklepie jest tak mały, że prawdopodobnie będziesz musiał ich kupić kilkanaście/kilkadziesiąt.
Kobik15 Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 Wiem, że oryginalny zestaw serwisowy byłby drogi, dlatego szukałem zamiennika. Według moich pomiarów rozmiary oringów to: 17,5x2,6mm 2szt 17,5x3,6mm 18x2mm 20x2mm Szukałem w okolicznych sklepach ale nigdzie nie mieli takich rozmiarów lub zbliżonych do nich, na allegro znalazłem tylko dwa rozmiary z tych które potrzebuje. Pozostałe były w całych zestawach po 50zł + koszty przesyłki.
hm0 Napisano 6 Lutego 2012 Napisano 6 Lutego 2012 http://www.zumi.pl/1926025,Spoldzielnia_Promasz,Wroc%B3aw,firma.html - tutaj znajdziesz na pewno potrzebne rozmiary. Można kupować po jednej sztuce, tylko trzeba mieć drobne. Zestaw na cały amortyzator wyjdzie w granicach 3 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.