brkzzz Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Moi drodzy, właśnie zamówiłem takie Rivale w ramach eksperymentu Mają prawie identyczny rozstaw i średnicę kołnierzy jak Novatec A166SBT, więc gdy się wysypią to przeplotę sobie koło na starego dobrego znajomego. Taki jest mój niecny plan.
bobbudowniczy Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 też miałem taki plan ale mnie uprzedziłeś napisz jakiś mały artykulik jak pojeździsz bo mi strasznie se podoba ten system.
kresowiak Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam. U mnie w rowerku rozstaw tylnych widełek wynosi 13,5cm. Czy podejdzie do tego jakakolwiek piasta novateca? czy też mogę na przykłąd kupić jakieś podkładki do niej, ewentualnie naktrętkami 'pochłonąć' pustą przestrzeń\??
piotreeek Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 możesz ścisnąć piastą te pół centymetra, lub dokupić nakrętki.
kresowiak Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Okej, a czy jak jakąs kupię nową piastę i wsadze do obojętnie jakiego nowego blatu to linia łańcucha będzie doskonale prosta?
ivosmo Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Linia łańcucha z przodu zależy od korby i długości osi suportu. Zwykle producenci korby podają zalecaną długość osi suportu. Dla korb torowych zwykle około 103, 107 i 110 mm. Dla szosowych korb może być inaczej. Generalnie piasty tylne mają zazwyczaj linię łańcucha 42 mm i to próbujemy uzyskać z przodu kombinując z korbami i długością osi suportu.
kresowiak Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Czyli przy kupnie blatu(korby), suportu i tylnej piasty muszę patrzeć na długość ramion suportu i na długośc piasty.
grzegosz Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Pr5Rider, jak już coś negujesz, to wyjaśniaj... Słuchaj, suport w przypadku anglika to ok 30zł za najtańszy na kwadrat, więc możesz poeksperymentować. Kupujesz jeden, zakładasz piastę, korbę i sprawdzasz linię łańcucha. Jak jest zła, to patrzysz, ile potrzebujesz różnicy, mierzysz odległość od łożyska do końca osi i kupujesz suport, który będzie miał tę odległość mniejszą lub większą (po stronie napędu oczywiście) tyle, ile potrzebujesz do równej linii łańcucha. A jeśli masz kobry szosowe, to jest jeszcze możliwość przełożenia blatu na wewnętrzne mocowanie.
marian600 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Albo idziesz do rowerowego i serwisant tak dobiera suport, że trafia z linia łańcucha za pierwszym razem.
grzegosz Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 tak też można ale ja jakoś lubię wszystko sam...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.