Karol Napisano 20 Lutego 2006 Napisano 20 Lutego 2006 Czytałem i czytałem wszystkie tematy o sterach, ale dla siebie nic nie znalazłem Jeżdze hmm... XC, maratony, las, asfalt, czyli wszystko omijam (już) hopki i inne wynalazki. Problem w tym że nie mam pojęcia jakie chce z jednej strony może mi stykną za 50 zł, z drugiej zaś coś typu Tioga ACC, lub WCSy. Tylko czy warto? Rama Trek440, amorek judy race, jeśli to ma pomóc Prosze o jakies rady
mbike Napisano 21 Lutego 2006 Napisano 21 Lutego 2006 Witam Osobiście jestem zwolennik nie kupowania strasznie drogich sterów... może są i lepsze, ale zawsze znajdzie sie cos w co lepiej zainwestować. Stery za 50zł i tak wytrzymają bardzo długo nawet w agresywnej jeździe podrawiam Adi
macrianus2 Napisano 21 Lutego 2006 Napisano 21 Lutego 2006 drozsze stery beda: -lzejsze- ale jesli zainwestujesz te sama kase w inny komponent to zyskasz na wadze wiecej -lepiej uszczelnione- niby powinno to wplynac na trwalosc i bezobslugowaosc, ale jesli nie bedziesz jezdzil rowerem po dnie jeziora to i tak czesciej, jak raz na sezon nie bedziesz musial zagladac nawet do najtanszych, a nawet do bardzo dobrze uszczelnionych czasem trzeba, bo smar sie przepracowuje albo "maszynki" zuzywaja i trzeba je wymienic. wiadomo, drozsze beda lepsze, ale moim zdaniem wzrost jakosci bedzie w tym wypadku niewspolmiernie maly do wzrostu ceny. no chyba, ze kupisz jakis produkt w stylu chris king'a, ale w takim wypadku zaplacisz raczej za "kultowosc"
black rider Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 osobiście sie przekonałem że nawet na taką z pozoru błachą część nie powinno sie skąpić, za 50zł ciężko będzie coś sensownego wybrać (sam chciałem kupić za tyle i skończyłem na Tokenach za 86zeta) a to mająbyć zintegrowane czy nie bo jakoś nie pamiętam modeli wszystkich ram. Jak nie to możesz dopłacić te 20 zł i kupić Ritchey Scuzzy Logic słyszałem że są bardzo dobre. pozdrawiam
Alvaren Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Powiem jedno jesli kupujesz tto kupuj tylko maszynówki mam stery DaBomba na kulkach i kulki po wgniatały mi się w blaszkę od wianuszka :/ NASTĘPNE MOJE STERY TO MASZYNÓWKI za 70-80 zł możan juz spoko stery kupić.......
Gość Gość Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Któreś z poniższych są na maszynach? http://www.eurobike.pl/go/_category/?idc=i...&producer_id=46
Bizon Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Maszynowe wyczytałem z katalogu TOKEN TK655CW TOKEN TK668CB TOKEN TK112A TOKEN TK667CN Czyli wszystkie
black rider Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 hej Bizon z tym że Tokeny Tk668CB są kulkowe, wiem bo własnie te zamierzam kupić (Karol, Ty kupowłeś coś w tym sklepie? bo jakoś nie mam wielkiego zaufania do sklepów internetowych), jak coś to zapraszam do lektury zeszłorocznego majowego bikeboardu
black rider Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Któreś z poniższych są na maszynach? http://www.eurobike.pl/go/_category/?idc=i...&producer_id=46 Ten tekst wyżej należy do mnie no chodzi mi o ten sklep bo tylko tu (i na http://www.netbike.kylos.pl/index.php?cPath=56 ) są te stery i dlatego sie pytam czy znasz ten sklep
macrianus2 Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Powiem jedno jesli kupujesz tto kupuj tylko maszynówki mam stery DaBomba na kulkach i kulki po wgniatały mi się w blaszkę od wianuszka :/ o ile dobrze zrozumialem to wybiles te stery i to jest kolejna zaleta maszynek: w ostatecznosci zniszczysz lozyska, ale zniszczyc cale stery bedzie raczej ciezko
black rider Napisano 23 Lutego 2006 Napisano 23 Lutego 2006 no fakt z tym że dobrych maszynówek nie kupisz za 50zł
Karol Napisano 23 Lutego 2006 Autor Napisano 23 Lutego 2006 Maszynowe wyczytałem z katalogu TOKEN TK655CW TOKEN TK668CB TOKEN TK112A TOKEN TK667CN Czyli wszystkie a na rp pawlak pisze tak: ''Łożysko kierownicy AHEAD, 1 1/8"(28.6x34x30), MTB/ATB/SZOSA miski i bieżnie alu 6061T6 w CNC, uszczelnione łoż.igiełkowe ACB 41.7x8x45o, Cartridge, o dużym poślizgu, wys. 28,8mm, waga: 75g; 118,5g z gwiazdką i kapslem,, czyli niby igielkowe, a nie maszynowe? :/
acinpreis Napisano 23 Lutego 2006 Napisano 23 Lutego 2006 Ja mam stery Neco za 86 złociszy. polecam jak na razie po 5 tyś km nie łapią luzów. A co do tokena jeżdziłęm ta takich i pękłą w nich miskapo 300 km. w sklepie wymienili bez problemów. mówili że to musiała być wada fabryczna.
black rider Napisano 23 Lutego 2006 Napisano 23 Lutego 2006 ja pierwszy raz spotykam sie z tym że są na łożyskach maszynowych, a między igiełkowymi a kulkowymi nie zbyt dużej róznicy jeśli chodzi o wytrzymałość
Bizon Napisano 23 Lutego 2006 Napisano 23 Lutego 2006 Zwracam honor rzeczywiście nie są na maszynach w katalogu jest błąd .Sory za zamieszanie
macrianus2 Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 Problem w tym że nie mam pojęcia jakie chce smile.gif z jednej strony może mi stykną za 50 zł, z drugiej zaś coś typu Tioga ACC, lub WCSy. chcialbym przy okazji zapytac co sie stalo z twoimi dotychczasowymi sterami? taka wiedza ulatwi nam wybor czegos nowego
Karol Napisano 24 Lutego 2006 Autor Napisano 24 Lutego 2006 Nie podobają mi się A na serio to rok temu już w nich wymieniałem łozyska bo się zgniotły, a potem i tak ciężko chodziły. Nie że nie umiem ustawić, ale po prostu się zuzyły Druga sprawa że mam nowego amora i chce miec nowe stery :] Już wiem tyle że biore jakieś maszynowe, lub Tokena. Do poniedziałku muszę coś wymyślic
black rider Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 to życze powodzenia jak chcesz to wybrać do poniedziałku, a propos dlaczego do poniedziałku. Ja wybieram stery od świąt :035: choć mi sie tak nie śpieszy bo mój rower stoi obok świecący od wosku bez łancucha który wypoczywa w szufladzie obok czekając na ciekawsze dni (dość odległe) napisz na co sie zdecydujesz i gdzie kupisz
Karol Napisano 27 Lutego 2006 Autor Napisano 27 Lutego 2006 OK na placu boju pozostały takie oto stery: Token TK667CN Co do tych sterów, to w katalogu pawlaka są podane 2 idendyczne nazwy o innej cenie (chyba70 i 100zł) co to za cyrk? oraz te: Tioga ACC 1 Które brać i dlaczego? Sklepy podane w odnośnikach przypadkowe. Przyjmuję że wagi realne są identyczne, więc nie pisać argumentów typu "te są lżejsze". Interesuję mnie głównie trwałość, bezobsługowość(+tioga?), troszki cena (+ token). Prosiłbym, aby się wypowiedzieli tylko ludzie, którzy mają na ten temat trochę pojęcia
Marc1n Napisano 27 Lutego 2006 Napisano 27 Lutego 2006 Hmm, a ja wyskocze z nowym produktem(jestem ciekawy dlaczego nie został jeszcze wymieniony), a mianowicie z CaneCreekiem. Bez obrazy, ale te stery są uważane za najlepsze zaraz po ChrisKing'ach, a nie mają złych cen A troche tego do wyboru jest, sam wybierz to na co Ciebie stać: http://arnik.freshsite.pl/index.php?cPath=...a&filter_id=104
skrzynia Napisano 27 Lutego 2006 Napisano 27 Lutego 2006 Odnośnie Cane Creek'a, te z łożyskami typu cardridge nie są IMO warte uwagi - ciężkie, a uszczelnienia marnej jakości; dostałem takie w zestawie z ramą do ostrego (całość używana) - uszczelnienia sparciały, do środka dostał się brud i woda... Do tego w sterach z łożyskami typu cardridge miska jest jednocześnie bieżnią - te po pewnym czasie nie będą już idealnie równe, i potem zabiegi typu wymiana kulek, smarowanie itp nie pomogą - stery będą działać ciężko itp... Jeśli już wymieniać to tylko na stery z łożyskami maszynowymi tego typu co w tych Tiogach (łozysko widać na zdjęciu pod dolną miską; nie wiem czy takie są w Tokenach więc się na ich temat nie wypowiadam). Takie maszynówki pociągną ze 2 sezony bez problemów, a potem możesz wymienić same łożyska - na 100% nie będzie problemu z zakupem, widziałem same łożyska np Accenta czy Ritcheya
Arni_King Napisano 27 Lutego 2006 Napisano 27 Lutego 2006 Cartridge- łozyska rozbieralne, zazwyczaj uszczelnione, mogą w środku mieć wszystko- kulki, igły, wałki. Maszyny- łożyska zapieczętowane bez możliwości rozebrania, dokładnie uszczelniane (w zależności od firmy jedne lepiej, inne gorzej), bieżnie dla kulek, wałków, igieł wykonane ze stali szlachetnej (kwasowej). Stąd właśnie różnice w cenach i jakości sterów. Osobiście jestem za mocnymi sterami na łożyskach maszynowych- płynność pracy, uszczelnienia (zapomnijcie o ritcheyach, bo nie wiedzą co to uszczelki ) i wytrzymałość zarówno na przeciążenia (które w główce ramy należą do jednych z największych w całym rowerze, a trzeba pamiętać, że zazwyczaj stery wzmacniają konstrukcję główki ramy, stąd w najlepszych sterach do mocnej jazdy wysokie kołnierze) jak i na warunki eksploatacji (maszyny popracują znacznie dłużej w suchych warunkach niż cartridge czy wianki). Moim faworytem jest http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=1611 powody czyt. powyżej Jeżeli zatanawiacie się, po co dopłacać, to zapytajcie tych, którzy co rok zmieniają stery, a są tacy Pozdrowerek ALL PS: widzę tu niezłe rozważania, ale chyba nie zauważyłem, żeby gdzieś ktoś podawał jakie to mają być stery- zintegrowane, czy standardowe? Pozdrowerek ALL
skrzynia Napisano 27 Lutego 2006 Napisano 27 Lutego 2006 (zapomnijcie o ritcheyach, bo nie wiedzą co to uszczelki Hmm, przecież dół tych polecanych sterach Tiogi nie przewyższa uszczelnieniem Ritcheyów Pro czy WCS - budowa jest identyczna- miska, a w niej łożysko maszynowe uszczelniane i bieżnia. Jeśli chodzi o górną część, w Ritcheyach Pro/WCS przykrywka ma w środku duży, ciasno opinający rurę sterową o-ring - wątpie, żeby błoto się tam dostało PS: widzę tu niezłe rozważania, ale chyba nie zauważyłem, żeby gdzieś ktoś podawał jakie to mają być stery- zintegrowane, czy standardowe? Pozdrowerek ALL Biorąc pod uwagę ramę Karola na 99.9% standardowe Zapewne chodziło o ramę 4400 (nie 440), a ta jest na stery standardowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.