Skocz do zawartości

[6000-6500] Full Trial/AM

tomke1

Rekomendowane odpowiedzi

W cenie 6800 zł można zakupić Cube AMS 125 damper Fox RP23 z Foxem Talasem RL 140/120/100 hamulcami formula RX oraz praktycznie pełną grupą XT . Koła Sunringle XMB ( poziom Mavic Crossride ) . Przy obecnie wysokich cenach modeli 2012 trzeba szukać okazji z roku 2011 i 2010 ktorych niestety jest coraz mniej.

Cube AMS 125 to fajna propozycja, powiem że w obecnej chwili porównywalna z pierwotnie podanym Radonem.

Czyli póki co kręcę się w okolicy niemieckich maszyn... przy czym wiadomo że z Cube'a wchodzi w grę cenowo tylko 2011 i pytanie czy jak wkońcu dojdzie do zakupy czy jeszcze rozmiar będzie :) ale trzeba mieć nadzieję.

Wiem że pisałem że odpadają jednozawiasy, ale pisałem też że patrzę na meridę bo to nie jest taki typowy jednozawias, bo ma według mnie punkty pośredniczące.

I teraz mam szansę dosyć realna kupić Meridę TransMision HFS 3000D z 2009 roku - wyżej był wtedy tylko karbonowy full. Mniejsza o cenę :) mieści się w pułapie.

Są w nim Talas 100/120/140 z tyłu RP23, pełny XT (9speed), koła DT ośka 15, z tyłu ośka 12, magura luise bat 180 (która by poszła na sprzedaż), rurki FSA.

Ma też ten czerwony pływający element na którym jest hamulec.

Wygląd pasuje mi w 100%, osprzęt i cena też, tylko czy nie będę później żałował że to nie jest Horst albo VPP ?

Marne szanse bym się na czymś innym mógł dłużej przejechać żeby porównać, tylko czy czegoś początkującemu z fullami od razu mi może brakować ?

Marne szanse bym się na czymś innym mógł dłużej przejechać żeby porównać, tylko czy czegoś początkującemu z fullami od razu mi może brakować ?

Mógłbyś kombinować ze złożeniem czegoś....Oko się zareklamował...może przegapiłeś posta :) Na sell rama TranceX z 2011 roku....jeżeli masz takie wymagania to po co w ogóle cały rower? :)

Przymierz się do tej ramy....masz już hamulce, koła i amora kupisz (może jeszcze Okowy oryginalny FOX 125mm wróci), rurki to już małe piwo, a napęd? Tu już pełna możliwość wyboru a giełda aż huczy od nowości......zwolennicy vs. przeciwnicy składania.....ale ja chyba nigdy nie kupię gotowego roweru :)

Mógłbyś kombinować ze złożeniem czegoś....Oko się zareklamował...może przegapiłeś posta :) Na sell rama TranceX z 2011 roku....jeżeli masz takie wymagania to po co w ogóle cały rower? :)

Nie przegapiłem, tylko używki nie wchodzą w grę, nawet jeżeli osoba jest z tego samego miasta co ja :) Wolę mieć święty spokój z gwarancją a nie kombinować później jak się coś posypie.

Problem w składaniu jest taki że wyjdzie mi drożej niż chciałem, pułap 6000-6500 to kwestia wyłożenia kasy, a po sprzedaży części elementów muszę zejść do 4500-5000 także niestety zostają tylko całe rowery w dobrych przecenach.

A ze starego roweru to mam tylko hamulce, korbę, siodełko i ew. kokpit, crossrid'y idą do roweru żony, zwłaszcza że chciałbym mieć sztywne ośki, chociaż to nie jest przymus.

Niestety co do Gianta i gwarancji to mam podobne odczucia jak tobo, mimo że moje nie są poparte doświadczeniem.

Od 3 lat pakuję kasę w garego i myślę że wydałem już tyle żebym spokojnie mógł kupić coś lepszego niż teraz szukam, zarówno składanie ma swoje plusy (dobór części) jak i cały rower (zwykle cena).

• Mod Team
Wygląd pasuje mi w 100%, osprzęt i cena też, tylko czy nie będę później żałował że to nie jest Horst albo VPP ?

Jesteś przekonany ,ze Horst czy też VPP będzie lepszy niż jednozawias z Meridy? Sam fakt stosowania zawieszenia z układem Horst czy też VPP ( w wypadku tego drugiego tylko SC i Intense) przez kilka różnych marek nie oznacza,że będą one tak samo pracowały. Zbyt wiele czynników ma wpływ na pracę zawieszenia, by stwierdzić,że Horst czy też VPP zawsze będzie bardziej komfortowy niż jeden zawias.

Rzuciłem ponownie okiem na rower z pierwszego twojego posta i wydaj mi się być ciekawszą oferta niż Merida ( w której ten pływający zacisk do mnie nie przemawia)

No wlasnie nie jestem przekonany nad wyzszoscia, tylko wiekszosc osob narzeka na jednozawiasy, mimo ze ABP Treka to też jednozawias zachwalany w wielu testach.

Merida ma dwie ogromne zalety :

- Talasa RLC z przodu, pomimo ze Revelation w Radonie tez jest dobrym widelcem to jednak co Fox to Fox :) i wybierze nawet listeczki :)

- koła na piastach DT i obie sztywne ośki, Radon przednie koło ma na QR9mm

Nie pasują mi w niej hamulce, które może być ciężko sprzedać mimo że to kiedyś były jedne z najwyższych Magur, w ostatecznosci sprzedałbym SLX'y bo na nie chetnych raczej spokojnie znajde.

Co do zawieszenia, w praktyce system ma coraz mniejsze znaczenie.

Zarówno jednozawias, czterozawias jak i wirtuala można zaprojektować tak jak budowniczy sobie tego życzą, sam rodzaj zawieszenia ma o wiele mniejszy wpływ na zachowanie niż to, co projektant chciał osiągnąć i geometria roweru.

Ja ze swojej strony zasugeruję przestać łykać marketingowe skróty i patenty a zacząć testować jazdę na poszczególnych rowerach, bo możesz naprawdę się zdziwić :)

Poleciłbym Ci Transition (Covert do ostrej jazdy i Bandit do bardziej normalnej), ale może to być ponad budżet - chyba że dystrybutor ma jeszcze jakąś fajną wyprzedaż.

i do tego zainteresuj się 29erami. Przy Twoich priorytetach, rodzaju jazdy i wzroście mają sporo zalet.

Co do Foxa to czytałem różne testy i opinie także zagraniczne, i poziom narzekań był niewielki. Podobny jak na RS'a jak nie mniejszy.

Wiem ze serwis Foxa jest drogi, jakos to przeboleje.

A co do Transition, to chyba za wysokie progi dla mnie cenowe.

nie mialem ani jednego ani drugiego, owszem mialem dwa widelce RS ale zupelnie innej klasy bo zasadniczo nizszej.

dlatego cokolwiek kupie to i tak bedzie dla mnie o niebo lepiej :)

fox vs. rs to jak shimano vs. sram - jedna osoba bedzie chwalila jedno a druga drugie

radon z revelationem musialbym sciagac z niemiec (sklep znam i w nim kupuje) ale troche sie cykam ewentualnych problemow gwarancyjnych na odleglosc i kosztow zwiazanych z wysylka, zreszta nawet przy zakupie dochodzi prawie 50euro za przesylke to przy obecnym kursie troche mnie hamuje.

w przyszlym tygodniu jeszcze odwiedze sklep treka i cube'a i zobacze czy cos im nie zbywa na magazynie ciekawego :)

Znalazłem jeszcze takiego Cube'a za 6300 z przesylka bo obecnym kursie, ciekawe na jakie obnizki w jego przypadku mozna by liczyc w polsce ? moze ktos wie ? bo jakby do takiej ceny z nim zejsc u nas to chyba bym ta meride skreslil.

Wszystkie rowery ktore biore pod uwage maja jakies wady niestety, chcialoby sie miec pelnego fox'a ale jak tak na spokojnie wczoraj policzylem koszty serwisu obu amorkow to przy pelnym serwisie obu ponizej 600 nie zejdzie a w cult-bike'u nawet pod 800 :( to jest powiem szczerze przesada... delikatnie mowiac. a jednak serwis revelationa to 250 w proshox'ie wiec taniej niz fox.

http://www.cult-bike...rviceCenter.htm wiadomo azotu co rok robić pewnie nie trzeba, i oleju w damperze pewnie też nie, ale najgorsza cenowo wersja to 380+370+przesylka :)

w proshoxie jest taniej ciutkę bo 209+149+120 tylko pytanie jak wtedy z gwarancją.

serwis Talas (wyłącznie w Cult-Bikes) - wymiana usczelek Forx Dust Wiper oraz Talas Sleeve, wymiana oleju, napełnienie azotem - 379 zł

serwis Fox Shox Float / komora powietrza oraz komora olejowa (wyłącznie w Cult-Bikes) - wymiana kompletu uszczelek Float Air Sleeve, wymiana uszczelek komory olejowej, wymiana oleju, napełnienie azotem - 369 zł

no to w sumie decyzja podjęta, dziś na 99,9% idę zaklepać tą meridę (a na początku kwietnia ją sobie odbiorę)

jedynie co jeszcze może mnie odwlec od tego to dobra propozycja na jakiegoś cube'a (czekam na info ze sklepu)

w sumie to wątek można by zamknąć, i dzięki za dyskusje :)

• 1 miesiąc temu...

http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-merida-trans-mission-hfs-3000-d-34126

No to maszyna zakupiona, jednak padło na Meridę, Foxy wygrały - mam nadzieję że nie będę żałował :)

Ledwo ją przyniosłem, to zaraz poszło siodełko do wymiany i korba SLX zamiast XT, i zaraz rower bez tego srebra lepiej wygląda :)

Dziś pierwsza jazda...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...