Skocz do zawartości

[Amortyzator] Niepoprawnie działająca manetka blokady.

zekker

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dałem mojego RST M29 Air RL do przeglądu (załatwiane przez sklep, wysłali do velo). Niestety po powrocie okazało się, że manetka blokady kiepsko działa.

Na początku ogólnie za luźno i z pierwszych "kliknięć" po zwolnieniu blokady nie odskakiwała. Wyszło, że linka za słabo napięta, więc w sklepie poprawili. Niestety nadal nie działa poprawnie, ciągle jest jakby za luźna, a jak mocniej napiąć linkę, to potrafi się zablokować w pozycji zablokowanego amortyzatora.

Po przejrzeniu schematu widelca dochodzę do wniosku, że problemem może być sprężynka przy pokrętle. Zastanawiam się czy mogli źle ją zamocować, przez co jest za słabo napięta i nie ma siły pociągnąć linki.

Czy ktoś rozbierał taką część i może się podzielić doświadczeniem? Czy są różne pozycje mocowanie sprężynki i czy łatwo ją uszkodzić (wygiąć, złamać itp.)?

Sklep proponuje odesłanie na poprawkę, ale wolałbym zrobić samemu lub w sklepie i nie bawić się w wysyłanie i czekanie. Z drugiej strony obawiam się, że coś się popsuje i resztki gwarancji powiedzą papa.

Zrobili mi w sklepie bez wysyłania do serwisu.

Generalnie konstrukcja jest prosta i nie powinno być problemów z własnymi poprawkami. Problemem może być jedynie śrubka mocująca linkę, bo w zestawach kluczy nie zawsze jest tak mały - 1,5mm.

Sprężynka wygląda dość solidnie i nie powinna się psuć przy kombinowaniu z naprężeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...