male Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Witam, Kilka dni temu kupiłem Dahona Mu XL z piastą wielobiegową Shimano Alfine SG-S501. Zastanawiają mnie dziwne odgłosy przy pedałowaniu bez obciążenia. Dodatkowo tylne koło ma trochę większy opór niż przednie - po zakręceniu ręką dość szybko zatrzymuje się. W przypadku tej piasty to normalne, tak? Linkę od zmiany biegów oczywiście wyregulowałem na 4-tym biegu. Filmik przedstawiający problem: http://youtu.be/5DmikhIBThU Nie jestem na 100% pewny czy te "strzelanie" dochodzi z piasty czy suportu. Poza tym podczas normalnej jazdy nie słyszałem w zasadzie tych odgłosów, no ale na ulicy jest trochę głośniej niż w domu i może po prostu nie zauważyłem. Może spróbować zdjąć łańcuch i pokręcić pedałami żeby upewnić się skąd dochodzi ten odgłos?
asp891 Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Wydaje mi się, że te odgłosy są przez uszkodzone łożyska, prawdopodobnie w tylnej piaście. Najlepiej było by rozebrać, sprawdzić, przesmarować.
male Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Nie dodałem, że rower jest zupełnie nowy i nieużywany wcześniej. Przejechałem nim testowo może z pół kilometra.
yamaha1 Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Jeśli to nowy rower idź do sklepu pokaż co Cię trapi i niech szukają rozwiązania. Nie ma gadki w stylu" Panie pojexdzij Pan troche to się dotrze" . Jak to na gwarancji Ty się tym nie kłopocz! A sprawdzałeś naciąg łańcucha(czy nie za mocno napiety) i czy koło prosto lezy w widłach?
Andrew Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Wydaje mi się, że to wina za mocno naciągniętego łańcucha, bo odgłosy są zsynchronizowane z ruchem korby. A zębatki na korbie często są zamontowane niecentrycznie.
kazafaza Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 HELLo-: Zgadzam sie z Andrew- mialem kiedys za mocno naciagniety lancuch w singlu i wydawal podobne trzaski, dodam ze lancuch tez byl nowy! POZDRo-:ver
male Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Poluzowałem trochę łańcuch i teraz jest już cicho. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.