Skocz do zawartości

[3500] MTB do szybkiej jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

poszukuję roweru MTB z ramą pozwalającą na szybką i długą(wygodną) jazdę. Nie mam zamiaru brać udziału w żadnych maratonach czy też się ścigać. Przeznaczenie to szosa: 70% las:30%. Cena ok 3500zł.

Moje wymiary:

Wzrost:189cm

Waga: 76kg

Wybrałem kilka modeli:

1. Merida 900-d - http://allegro.pl/rower-rowery-merida-900-d-2011-fox-x9-elixir-hit-i2067762072.html

2. Cube LTD pro - http://allegro.pl/cube-ltd-pro-xt-hayes-manitou-minute-22cal-i2069188077.html

3. Kross Level A8 - http://allegro.pl/rower-kross-level-a8-18-wyprzedaz-i2054996624.html

Który z nich będzie najlepszy? A może macie ciekawsze propozycje innych rowerów?

Z góry dzięki. Pzdr!

Napisano

Z zaproponowanych odrzuciłbym Cube'a - nie oferuje niczego ponad przeciętną, natomiast Merida - do której bym się skłaniał - ma świetny amortyzator Foxa i kompletny osprzęt Srama 3x10. Warto choćby ze względu na ten widelec.

Napisano

Skoro taka przewaga jest na szosie to czy jesteś pewny że chcesz rower górski? Cross był by do tego lepszy.

To prawda, jednak te 30% w lesie to także ostre zjazdy itp. Cross byłby spoko, ale o wiele mniej uniwersalny niż MTB.

Jeszcze pytanie czy rama 20" w tej Meridzie nie będzie za mała na mnie?

Napisano

To prawda, jednak te 30% w lesie to także ostre zjazdy itp. Cross byłby spoko, ale o wiele mniej uniwersalny niż MTB.

Jeszcze pytanie czy rama 20" w tej Meridzie nie będzie za mała na mnie?

Wydaje mi się że 20 jednak za mała, ja wczoraj kupiłem Meridę 800d tyle że trail nie tfs więc trochę inna geometria ramy, ale ja wziąłem 19 przy 176 cm i dla mnie jest optymalnie, najlepiej przymierz 20 i 22 jak masz taką możliwośc.

Napisano

To aż śmieszy. Rower za 3k, a widelec XCR i osprzęt Acera/Alivio. Zdecydowanie się nie opłaca.

Ja bym się jednak skłaniał w stronę Krossa. M.in. ze względu na amortyzator właśnie. Merida ma FOX'a, a ten jest drogi w utrzymaniu. Serwis swoje kosztuje. Natomiast Kross ma RS Torę, która jest banalnie prosta i tania w serwisie. No i bez problemu można ten serwis zrobić w domu. Było o tym na forum już setki razy.

Napisano

Ja właśnie posiadam Torę i bym ją przełożył do tej Meridy, a Fox'a sprzedał. Dlatego Merida wydaje się być najlepszą opcją. Pytanie czy ta rama 20" będzie dobra dla mnie...

Napisano

Radeks widzę że prowadzisz krucjatę przeciwko Foxom. Miałeś kiedyś ten amortyzator że piszesz o drogim serwisie?? Komplet uszczelek kosztuje 120zł. przeserwisowanie F32RL u mnie w mieście 50-80zł. W sumie wychodzi 200zł. Serwisując go co drugi sezon co mu w zupełności wystarcza wychodzi 100zł rocznie. To jest wg Ciebie drogo?? Bo wg mnie to jest nic patrząc na to jak pracuje w porównaniu właśnie np. do Tory która była przed Foxem w moim rowerze.

Napisano

@up

To do mnie??

Radeks widzę że prowadzisz krucjatę przeciwko Foxom. Miałeś kiedyś ten amortyzator że piszesz o drogim serwisie?? Komplet uszczelek kosztuje 120zł.

Jeśli do mnie to coś Ci się chyba pomyliło. Bo po 1 nigdy nie pisałem nic na temat serwisu żadnego amortyzatora, a po 2 nie prowadzę żadnej krucjaty, pragnę jedynie żeby ktoś napisał w przekonujący sposób dlaczego Fox jest najlepszy? Ale w odpowiednim temacie otrzymałem już odpowiedź że niekoniecznie tak musi być i niekoniecznie ze względów finansowych :whistling: .

P.S. Nie cierpię jak ktoś przypisuje mi czyjeś wypowiedzi oraz jak ktoś interpretuje moje w błędny, wygodny dla siebie sposób :verymad:

Napisano

Oj faktycznie. Przepraszam. Chodziło mi o post użytkownika Timex, a że Twój zaraz pod nim no i czytałem Twoje posty w innych tematach apropos amortyzatorów to Was połączyłem w jedną osobę ;) Sorki jeszcze raz. Moja pomyłka ;)

Oj faktycznie. Przepraszam. Chodziło mi o post użytkownika Timex, a że Twój zaraz pod nim no i czytałem Twoje posty w innych tematach apropos amortyzatorów to Was połączyłem w jedną osobę ;) Sorki jeszcze raz. Moja pomyłka ;)

Napisano

Ja właśnie posiadam Torę i bym ją przełożył do tej Meridy, a Fox'a sprzedał. Dlatego Merida wydaje się być najlepszą opcją. Pytanie czy ta rama 20" będzie dobra dla mnie...

Normalnie w tej wersji była montowana właśnie Tora i inna przerzutka tył, natomiast trafiło się kilka sztuk - i to nie w każdym sklepie - gdzie masz Foxa i X9 z tyłu. Nie wiem, ale to jak strzelić sobie w kolano żeby świadomie wymienić Tore na Foxa którego sprzedasz za 1200 pln - 500 wartosć Tory i wydaje się że 700 zarobiłeś, a w rzeczystości stracisz i to dużo. No ale widzę że dominacja RSów ( szkoda tylko że nie np Sida XX albo WC tylko tych słabszych i Reby która jest "dobra, bo tania" ) wynika z tego że można je samemu serwisować... nikt nie patrzy zaś na zalecane interwały i jak wyglada taka Reba po sezonie, a jak Fox ( oczywiście wersja open bath a nie fit ), jaka jest sztywność konstrukcji i chociażby jakość pokręteł czy też regulacja do swoich upodobań. Serwis Foxa jest drogi ? Masz na zupę to i znajdziesz na łyżkę.. A serwis RSów także kosztuje i nikt jakoś nowych uszczelek, dobrego oleju ( przepraszam olejów, bo z oszczędności ludzie robią to na jednym ), narzędzi żeby rozebrać a nie poobrabiać wszystkie mocowania itd nie liczy. Wychodzi na to samo, może 50 pln różnicy - no majątek... Ok. zrobisz jak zechcesz... 20" powinna być ok, zaś 22 to mastodont a nie rower. 605 mm plus mostek 10-11 to pod Twoje gabaryty także świat i ludzie, a może się okazać nawet za dużo. Tak na na szybko - wg starego jak świat wzoru - przy przekroku 90 cm nawet nie przekroczyłeś jeszcze 20"

Napisano
To aż śmieszy. Rower za 3k, a widelec XCR i osprzęt Acera/Alivio. Zdecydowanie się nie opłaca.

No tak, ale jak ktos juz powiedział - rama jest świetna. A nie sądzę, żebym z moja jazdą po lesie czy polnych drogach była w stanie zajechać ten "śmieszny osprzęt" dość szybko. A gdy już zajadę, to mając bardzo dobrą ramę dokupię sobie lepszy osprzęt :)

Ze Specialized jest tak, że niestety płaci się za firmę.

Swoją drogą jeździłam też na 18" Cube Analogue disc z dużo lepszym osprzętem (bardzo ładny wizualnie rowerek) i coś mi jednak nie pasowało. Nie mogłam się przekonać do Cube, choć bardzo bardzo chcialam....

Napisano

No tak ale to w takim wypadku lepiej kupić samą ramę i jednak pobawić się w złożenie sprzęta i myślę że w tej cenie spokojnie uda się złożyć sprzęt na lepszych komponentach niż to co dają w całości.

Napisano

Każdemu kto nie składał roweru tak się WYDAJE. :rolleyes:

W trakcie składania stwierdzisz, że jednak lepiej zainwestować w koła, ale tymczasowo nie ma gotówki więc poczekam, potem znajdzie się kilka innych powodów by nie złożyć roweru na najbliższy rok. ;)

Wysłane z mojego HTC Magic za pomocą Tapatalk

Napisano

Normalnie w tej wersji była montowana właśnie Tora i inna przerzutka tył, natomiast trafiło się kilka sztuk - i to nie w każdym sklepie - gdzie masz Foxa i X9 z tyłu. Nie wiem, ale to jak strzelić sobie w kolano żeby świadomie wymienić Tore na Foxa którego sprzedasz za 1200 pln - 500 wartosć Tory i wydaje się że 700 zarobiłeś, a w rzeczystości stracisz i to dużo. No ale widzę że dominacja RSów ( szkoda tylko że nie np Sida XX albo WC tylko tych słabszych i Reby która jest "dobra, bo tania" ) wynika z tego że można je samemu serwisować... nikt nie patrzy zaś na zalecane interwały i jak wyglada taka Reba po sezonie, a jak Fox ( oczywiście wersja open bath a nie fit ), jaka jest sztywność konstrukcji i chociażby jakość pokręteł czy też regulacja do swoich upodobań. Serwis Foxa jest drogi ? Masz na zupę to i znajdziesz na łyżkę.. A serwis RSów także kosztuje i nikt jakoś nowych uszczelek, dobrego oleju ( przepraszam olejów, bo z oszczędności ludzie robią to na jednym ), narzędzi żeby rozebrać a nie poobrabiać wszystkie mocowania itd nie liczy. Wychodzi na to samo, może 50 pln różnicy - no majątek... Ok. zrobisz jak zechcesz... 20" powinna być ok, zaś 22 to mastodont a nie rower. 605 mm plus mostek 10-11 to pod Twoje gabaryty także świat i ludzie, a może się okazać nawet za dużo. Tak na na szybko - wg starego jak świat wzoru - przy przekroku 90 cm nawet nie przekroczyłeś jeszcze 20"

Miałem kilku znajomych posiadających foksy i tylko najbardziej zatwardziali fani marki pozostali przy tych widelcach, reszta natomiast uciekła w innym kierunku (reby, sidy, dt). Piszesz, że serwis jest w podobnej cenie - z tym, że żaden ze znanych (mam namyśli te z którymi miałem styczność) mi foksów nie "dojechał" do tych dwóch sezonów bo zaczynał cieknąć (i dlatego odradzam sobie i innym zakup tej marki - coś na kształt bomberów przed 10 laty) natomiast RS (z paroma wyjątkami) słyną z niezawodności.

Nie mogę natomiast zaprzeczyć, iż dla kogoś kto ma pierwszy raz kontakt z amorem powietrznym ustawienie foksa zajmuje "minutę osiem" i to jest jego niebywała zaleta.

Dlaczego piszesz, że reba jest "dobra, bo tania" - w tym miejscu zastanawiam się czy miałeś okazję jeździć (porównać) na wspomnianych przez ciebie SIDach czy np. DT - bo to są dwie zupełnie inne bajki (w stosunku do reby)... choć byś stanął na rzęsach (i klaskał uszami) sida czy DT nie ustawisz na amorek wybierający przysłowiowe "liście" - to jest sprzęt do wygrywania zawodów XC czy maratonów i takie jest ich przeznaczanie - pracujący surowo i twardo - bo tak zostały zaprojektowane i basta! Reba daje możliwość gigantycznej personalizacji bez konieczności utraty komfortu.

Ostatni widelec Majki został określony mianem "alibi" i jestem to w stanie sobie wyobrazić mając organoleptyczne doświadczenie z XC100 i XMM 120... (i nie tłumaczcie tego tym, że jest to 29er - po prostu tak mają pracować "mistrzowskie" widelce)

Napisano

Coś chyba nie za bardzo z tymi "Foksami" miałeś do czynienia skoro piszesz ze zaden nie wytrzymal 2 sezonow. Moi znajomi z ktorymi jezdze wlasnie je zeniesli do serwisu po 3 pelnych sezonach przejechanych bez najmniejszego wycieku oleju ani zadnej innej usterki. A zaniesli bo stwierdzili ze przyzwoitosc nakazuje wreszcie je przeserwisowac choc sami takiej potrzeby po nich nie widza. A porownując je do Bomberow sprzed 10 lat to juz jest najnormalneij w swiecie osmieszanie sie...

Napisano

No widzisz jacy szczęściarze z nich :) nic tylko sie cieszyć... porównanie mam bardzo dobre bo dokładnie 12 lat temu stałem przed zakupem amora i doskonale pamiętam jak bombery ciekły - tak jak dzisiejsze foxy ! (a mój RS Judy do dzisiaj jeździ w rowerze mojego brata bez ani jednego serwisu w międzyczasie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...