stpman Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Mam małe pytanko. Sprawiłem sobie nową korbę, czy w związku z tym muszę kupić nową kasetę i łańcuch? Czy trzeba też wymienić te male zębatki w przerzutce? Jeśli tak to co polecacie dobrego, taniego i lekkiego?
Grand231 Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Wraz z wymianą korby nie trzeba wymieniać kasety, kółeczek przerzutki czy łańcucha. Nowa korba spokojnie przymnie do 6 nowych łańcuchów oczywiście jeżeli jest dobrej klasy tzn ma dobrej klasy blaty oraz nie jest zajeżdżana w błocie itp. Elementy napędu wymienia się jeżeli się zużyją a nie przy wymianie korby. No chyba że masz zajechane pozostałe części napędu w tym łańcuch - wtedy szkoda nowej korby na stary rozciągnięty łańcuch, który będzie piłował tą korbę. Jeżeli nic nie będzie ci przeskakiwać na blatach korby wtedy jest ok.
Mod Team michuuu Napisano 25 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 25 Stycznia 2012 Przydatna informacja o przebiegu pozostałych elementów napędu.
swimfan Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 ja robie tak nowa korba=(nowy lancuch+nowa kaseta).Wersja oszczedna nowa korba (nowy lancuch+stara kaseta)jak Ci przyjmie nowy lancuch;),chyba ze ja podszlifujesz;/
stpman Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Napisano 25 Stycznia 2012 Ile kilometrów nie mam bladego pojęcia, nie posiadam licznika. A co do wieku to może ze 3 - 4 lata. A korba to SLX, więc myślę, że blat będzie dobrej jakości:) Np. Taki secik wystarczy: http://allegro.pl/kaseta-shimano-hg41-8rzedowa-lancuch-shimano-i2063252026.html ? Przerzutkę tył mam Alivio 8rz.
kaapeo Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Brat ma taki model co podałeś i nie powinno być problemów jednak wolałbym dołożyć i coś takiego kupić: Zestaw SHIMANO ALIVIO kaseta HG50-8 + łańcuch HG50 (2068760933) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
stpman Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Napisano 25 Stycznia 2012 A co powiecie na komponenty ze stajni SRAMa? Warto? Nie warto? Shimano lepsze? Pytam, bo SRAMa to znam tylko z katalogów;]
kaapeo Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Ja posiadam cały osprzęt Deore 2011 prócz łańcucha z kasetą - tutaj mam już zestaw SRAM'a z którego jestem bardzo zadowolony, to chyba każdy będzie miał inne zdanie na ten temat coś tak czuję
stpman Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Napisano 27 Stycznia 2012 Mam jeszcze dwa pytanka:) 1. Jak sprawdzić czy łańcuch nie jest zbytnio rozciągnięty? Pamiętam, że sprzedawca w sklepie mierzył coś suwmiarką 2. Czy 9rzędowa kaseta jest przeszkodą w posiadaniu 8rzędowej przerzutki i manetki? (i tak korzystam tylko z 5 najmniejszych zębatek)
kapsell Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 A co powiecie na komponenty ze stajni SRAMa? Warto? Nie warto? Shimano lepsze? Pytam, bo SRAMa to znam tylko z katalogów;] Jezdzilem na SRAM, Shimano i Sachs jak był. Wg mnie lepsze od Shimano. Nizsze modele od wyzszych roznia sie praktycznie tylko waga (pomijajac grupe topowa XX bo to absolutny szpil i wg mnie dystansuje XTR nie tylko pod wzgledem wagi - ale cenowo tez duzo wiecej niz xtr) Mam jeszcze dwa pytanka:) 1. Jak sprawdzić czy łańcuch nie jest zbytnio rozciągnięty? Pamiętam, że sprzedawca w sklepie mierzył coś suwmiarką 2. Czy 9rzędowa kaseta jest przeszkodą w posiadaniu 8rzędowej przerzutki i manetki? (i tak korzystam tylko z 5 najmniejszych zębatek) Masz specjalny przyzad przyrząd do tego, pójdz do serwisu to ci na poczekaniu zmierza za 2 zł. Nic nie kupuj bo szkoda kasy, wydasz wiecej.
stpman Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Napisano 28 Stycznia 2012 http://allegro.pl/sram-kaseta-pg-830-11-28-lancuch-pc-830-8speed-i2074789143.html Co powiecie na ten zestaw? Powinno być chyba ok?
javman Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 a może by cie interesował taki set ? http://allegro.pl/kaseta-cs-hg51-11-32-lancuch-cn-hg40-114-krk-i2066399747.html wydaje mi sie nieco lzejszy niz secik srama ktory podałes wyzej
afly Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 Jeździełem na Sram PG-830 a teraz na Shimano HG-50. Sram po 4k km wygląda tragicznie, jeźdzony z łańcuchem Wippermann Connex 800 i KMC Z7. natomiast Shimano tylko z Wipeermann Connex 804 i przebieg 2,6k km Dla mnie w tym przypadku wyłącznie Shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.