Skocz do zawartości

[Rower] koła wybór

patryczek3131

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie mam nadzieje ze tym razem ktos udzieli mi jakies pomocy.Rame sobie juz wybrałem tak samo i osprzet do roweru teraz jest problem z obreczami nie wiem jakie koła bede pasować do ramy i jaki rozmiar maja miec jak to wogole trzeba dopasowac ,czy rozmiar ramy ma odpowiednie rozmiary kół?? a tu jest rama dla rozjasnienia:

http://www.colnago.com/clx-3-0/

Koła standard 700c , innych chyba nie da rady , mozesz wybierac opona / szytka , stożek wedle uznania i potrzeb . szerokosci piast to tez sa standard 100mm/130mm tył . Kola mozes sam skladac lub kupic gotowce , samemu skladajac mozna uzyskac lepsza wage . Jak na moje lepiej skladac nic kupic set , bo skladajac kupujesz to co chcesz , a w setach jak ci sie bedzie podobala obrecz to znow piasta nie ,trudno dogodzic a tak co zlożysz to będziesz mieć ;D A i duży plus jak mieszkasz w irlandi bo w komponentach moza przebierac , nie trzeba sprowadzac itp . Pewnie jakis spec by się tez chcial wypowiedziec wiec dodaj jakies dodatkowe info typu twoja waga, stozek , wymagania od kół, zastosowanie itp ..

Wlasnie z góry dziekuje bo juz w tym momencie duzo mi sie juz rozjasniło a zeby to wszystko do konczyć podam szczegóły :

-waga 80 kg/170 cm

-stożek który mnie interesuje to DT SWISS RR 465mm lub 585mm lub Mavic 2012 CXP 33mm

-jestem zdecydowany na opony Schwalbe Ultremo zgodnie z tym rozmiarem ,dętka chyba bez różnicy?/szytka wiem ze lepiej ,,ciagnie'' po jezdni ale za mało czasu i cierpliwosci

-koło zdecydowanie do użytku szosowego bez żadnych przypadkowych przełajów przez błotko maja być oczywiscie wytrzymałe

-jesli chodzi o piasty to zielono mi :/

-jesli chodzi o set to mam podobne zdanie dlatego pisze i pytam jeszcze raz dzieki za pomoc !

Śmigam na Ultremo ZX z 2011 r , i mogę polecic , chociaz duzo na nich nie przejechałem , bo mam je od października ale da sie odczuć roznice pomiędzy jakimis tam zwykłymi. Wlasnie tez zastanawiam sie nad skladaniem kol , bo mozna w przestepnej cenie cos fajnego miec .

ten model oponek slyszałem ze jest bardzo dobry ,ponieważ ma zblizone zalety szytek a co tez jest fajnym plusem sa dostepne w duzej gamie kolorystycznej,a jesli chodzi o opony bys własnie polecal szwalbe czy raczej continental. kurcze ja sobie dopiero teraz na lepszy rowerek pozwalam a tak jezdzilem na szosie 1979 roku wciaż jezdzi i jest w super stanie po 7 latach az sam sie dziwie

Nie mam porównania z conti , jedynie z Michelinem pro 3 race . Ale nie dokonca moge o niej powiedziec zle, bo dostalem lekko używane i po 3-4 tys sie przecierały , ale moze to tez wynikac z tego ze hamowałem wiecej niz pedalowalem tak to jest w grupce albo za autem . Ale pro 3 race jest chyba bardziej miekki. Niz schwalbe , a conti chyba po opiniach to porównywalne co schwalbe .

Jeździłem na Michelinach pro 3 race i przyznaję, że miękkie. Teraz śmigam na continentalach GP4000 z mieszanką black chili i jestem zachwycony, wcześniej miałem jeszcze GP3000 i też nie mam im nic do zarzucenia. Co do obręczy to CXP33 są podobno "niezniszczalne" i polecane dla szosowych zawodników o wadze 100kg+ ;] oczywiście na 36 szprych wtedy.

Sam wałkowałem ten temat wielokrotnie i szczerze powiem, że jednoznacznych wniosków nie wyciągnąłem. Wszystko oczywiście zależy od budżetu i gdzie (po czym) będziesz jeździł - czytam że szosowo ale niektórych piast na śmiganie po mieście byłoby mi szkoda ;]

Novatec podobna spisuje się całkiem dobrze, można w ich ofercie znaleźć cos lekkiego i nie jest drogi. Odradzam tylko celowanie w coś ultralekkiego jak piasta na przód A291 - obawiam się, że przy wadze ok 80kg łożyska nie pożyłyby długo.

Shimano Ultegra czy Dura Ace toczą się bardzo gładko i podobno bardzo żywotne, ale mnie waga nie zachwyca. No i cena... DuraAce to już w sumie biżuteria.

Jeśli coś wysokiej klasy i typowo treningowo, bez wertepów miastowych to ja bym się zdecydował na Mack'i. Piękne, leciutkie, tylko ta cena... ;]

patrzyłem a dokladniej analizowalem te wszystkie piasty które mi zaproponowales , powiem tak Dura ace czy bizuteria nie wiem ale na pewno bardzo drogie:/ jesli chodzi o komplet, ale przyzwoicie prezentuja sie Ultegr-y cena przystepna i waga tez nie taka straszna ,a jesli mówisz ze sa żywotne i ładnie chodza to dlaczego nie ,mi w sumie bardziej chodzi na zywotnosci ogolem calego roweru a ni jeżeli aż tak na wadze bo bedzie to jazda amatorska a jak kazdy miłosnik roweru wie i kocha czym cieżej tym lepsza satysfakcja a poniej to juz kazdy wie z górki ...ale przy tym momencie gorka nie jest na odpoczynek ;) i taka ciekawostka mlodzi jak i starzy prof. ćwicza nawyk ciagłego pedalowania na tak zwanym ostrym kole a pochodze ze wsi to pamietam 15 lat temu to kazdy rower mial ostre kolo hehe damki albo ukrainy to byly jaja jak nie wychamował i połamał sobie reke z noga hehe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...