patryczek3131 Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Witam ponownie mam nadzieje ze tym razem ktos udzieli mi jakies pomocy.Rame sobie juz wybrałem tak samo i osprzet do roweru teraz jest problem z obreczami nie wiem jakie koła bede pasować do ramy i jaki rozmiar maja miec jak to wogole trzeba dopasowac ,czy rozmiar ramy ma odpowiednie rozmiary kół?? a tu jest rama dla rozjasnienia: http://www.colnago.com/clx-3-0/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Koła standard 700c , innych chyba nie da rady , mozesz wybierac opona / szytka , stożek wedle uznania i potrzeb . szerokosci piast to tez sa standard 100mm/130mm tył . Kola mozes sam skladac lub kupic gotowce , samemu skladajac mozna uzyskac lepsza wage . Jak na moje lepiej skladac nic kupic set , bo skladajac kupujesz to co chcesz , a w setach jak ci sie bedzie podobala obrecz to znow piasta nie ,trudno dogodzic a tak co zlożysz to będziesz mieć ;D A i duży plus jak mieszkasz w irlandi bo w komponentach moza przebierac , nie trzeba sprowadzac itp . Pewnie jakis spec by się tez chcial wypowiedziec wiec dodaj jakies dodatkowe info typu twoja waga, stozek , wymagania od kół, zastosowanie itp .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryczek3131 Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wlasnie z góry dziekuje bo juz w tym momencie duzo mi sie juz rozjasniło a zeby to wszystko do konczyć podam szczegóły : -waga 80 kg/170 cm -stożek który mnie interesuje to DT SWISS RR 465mm lub 585mm lub Mavic 2012 CXP 33mm -jestem zdecydowany na opony Schwalbe Ultremo zgodnie z tym rozmiarem ,dętka chyba bez różnicy?/szytka wiem ze lepiej ,,ciagnie'' po jezdni ale za mało czasu i cierpliwosci -koło zdecydowanie do użytku szosowego bez żadnych przypadkowych przełajów przez błotko maja być oczywiscie wytrzymałe -jesli chodzi o piasty to zielono mi :/ -jesli chodzi o set to mam podobne zdanie dlatego pisze i pytam jeszcze raz dzieki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Śmigam na Ultremo ZX z 2011 r , i mogę polecic , chociaz duzo na nich nie przejechałem , bo mam je od października ale da sie odczuć roznice pomiędzy jakimis tam zwykłymi. Wlasnie tez zastanawiam sie nad skladaniem kol , bo mozna w przestepnej cenie cos fajnego miec . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryczek3131 Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 ten model oponek slyszałem ze jest bardzo dobry ,ponieważ ma zblizone zalety szytek a co tez jest fajnym plusem sa dostepne w duzej gamie kolorystycznej,a jesli chodzi o opony bys własnie polecal szwalbe czy raczej continental. kurcze ja sobie dopiero teraz na lepszy rowerek pozwalam a tak jezdzilem na szosie 1979 roku wciaż jezdzi i jest w super stanie po 7 latach az sam sie dziwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Nie mam porównania z conti , jedynie z Michelinem pro 3 race . Ale nie dokonca moge o niej powiedziec zle, bo dostalem lekko używane i po 3-4 tys sie przecierały , ale moze to tez wynikac z tego ze hamowałem wiecej niz pedalowalem tak to jest w grupce albo za autem . Ale pro 3 race jest chyba bardziej miekki. Niz schwalbe , a conti chyba po opiniach to porównywalne co schwalbe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julianlozinski Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jeździłem na Michelinach pro 3 race i przyznaję, że miękkie. Teraz śmigam na continentalach GP4000 z mieszanką black chili i jestem zachwycony, wcześniej miałem jeszcze GP3000 i też nie mam im nic do zarzucenia. Co do obręczy to CXP33 są podobno "niezniszczalne" i polecane dla szosowych zawodników o wadze 100kg+ ;] oczywiście na 36 szprych wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryczek3131 Napisano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 dzieki za info, a masz moze jakies doswiadczenie co do piast ,wogole nie wiem czym sie kierowac jesli chodzi o piasty dlatego sie pytam ,z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julianlozinski Napisano 2 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Sam wałkowałem ten temat wielokrotnie i szczerze powiem, że jednoznacznych wniosków nie wyciągnąłem. Wszystko oczywiście zależy od budżetu i gdzie (po czym) będziesz jeździł - czytam że szosowo ale niektórych piast na śmiganie po mieście byłoby mi szkoda ;] Novatec podobna spisuje się całkiem dobrze, można w ich ofercie znaleźć cos lekkiego i nie jest drogi. Odradzam tylko celowanie w coś ultralekkiego jak piasta na przód A291 - obawiam się, że przy wadze ok 80kg łożyska nie pożyłyby długo. Shimano Ultegra czy Dura Ace toczą się bardzo gładko i podobno bardzo żywotne, ale mnie waga nie zachwyca. No i cena... DuraAce to już w sumie biżuteria. Jeśli coś wysokiej klasy i typowo treningowo, bez wertepów miastowych to ja bym się zdecydował na Mack'i. Piękne, leciutkie, tylko ta cena... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryczek3131 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 patrzyłem a dokladniej analizowalem te wszystkie piasty które mi zaproponowales , powiem tak Dura ace czy bizuteria nie wiem ale na pewno bardzo drogie:/ jesli chodzi o komplet, ale przyzwoicie prezentuja sie Ultegr-y cena przystepna i waga tez nie taka straszna ,a jesli mówisz ze sa żywotne i ładnie chodza to dlaczego nie ,mi w sumie bardziej chodzi na zywotnosci ogolem calego roweru a ni jeżeli aż tak na wadze bo bedzie to jazda amatorska a jak kazdy miłosnik roweru wie i kocha czym cieżej tym lepsza satysfakcja a poniej to juz kazdy wie z górki ...ale przy tym momencie gorka nie jest na odpoczynek i taka ciekawostka mlodzi jak i starzy prof. ćwicza nawyk ciagłego pedalowania na tak zwanym ostrym kole a pochodze ze wsi to pamietam 15 lat temu to kazdy rower mial ostre kolo hehe damki albo ukrainy to byly jaja jak nie wychamował i połamał sobie reke z noga hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.