Skocz do zawartości

[Korba] Mechanizm korbowy SR Suntour XCR T424FX

zielony3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dołoź te 40-50 zł i zakup deore i bądź pewny dobrego wyboru ;) co do xcr'a się nie wypowiem, nie miałem do czynienia

z dołożeniem pieniążków raczej nie ma problemu, ponieważ budzdzet był tak ustalany, aby kupić nawet slx-a, lecz nie zalezy mi na lansie, jeżeli ta korba jest porównywalna pod względem trwałosci do deore, to po co przepłacać.
Napisano

XCR jest dość ciężki, dodatkowo znajomi którzy ujeżdżali korby SR Suntour narzekali na trwałość blatów i łożysk misek. Ja na twoim miejscu dołożyłbym do jakiejś korby Shimano np M542.

Napisano

Szkoda że XCR FX ma takie słabe opinie

Wizualnie korba prezentuje się super

też ją rozważałem do zakupu... ale czytając te opinie raczej skuszę się do MC590

A czy słyszał ktoś z was że do XCR FX można zamontować na łożyskach zewnętrznych do Shimano ??

Obiło mi się coś takiego o uszy i nie wiem ile w tym prawdy

Napisano

Do tej pory same negatywy, tylko tak naprawde żadnych konkretów, czy naprawdę nikt nie ujeżdzał tej korby? Często tak jest, że firmy z wyrobioną marką lecą w kulki, a zbiorowa halucynacja nie pozwala dostrzec prawdy, a małe firmy robią taniej, i solidniej, no nic, składam właśnie rower od podstaw, i został mi do kupienia tylko amor i korba. Kupując tańszą (ale dobrą) korbę mógł bym zaszaleć z widelcem, czekam na konkrety, pozdro.

Napisano

To może opiszę od siebie tak: Miałem kiedyś korbę SR SUNTOUR na kwadrat (ale nie model w/w) i jeździło się wporządku z tym, że u mnie przynajmniej często lewe ramie odkręcało się, ale tak miałem z trzeba czy czterema korbami. Zauważ, że ten XCR jest na kwadrat, a w FCM590 prawe ramie jest zintegrowane z osią suportu. W ogóle technologia Hollowtech to coś pięknego, poczujesz na pewno kolosalną różnicę w pedałowaniu. Więc warto dołożyć 40 zł (40 zł w wyborze amorka robi niewielką różnicę, 100 to co innego) i być szczęśliwym jeszcze bardziej :) Co do wyboru czy dołożyć do amora czy do korby, to wolałbym dołożyć teraz do korby, te 40 zł to nie jest aż tak dużo.

Napisano

Na kwadrat??? Chyba mówisz o swojej :icon_confused:

Ten XCR FX z allegro też jest z zintegrowaną osią i na łożyskach zew. czyli jak w MC590 shimano

różnicą jest brak pustych w środku korb oraz inne mocowanie korb, nie drobny wielowypust tylko mała ośka z śrubami po obu stronach

No i oczywiście jakość i materiały wykonania

ale różnica prawie 100zł jednak robi swoje

Napisano

Po 1, nie MC590 tylko FCM590

Po 2. Ile ? 100 zł różnicy ? Podałem wyżej linka gdzie ja kupiłem model z 2011 roku za 219 (w poprzednim roku), modele na 2012 kosztują 100 zł drożej od tego SR SUNTOUR'a

Napisano

Ładna jest ta korba XCR'a nie powiem :) ale też bym wybrał sprawdzoną markę która produkuje podzespoły z wysoko gatunkowych materiałów... ale co prawda to prawda niech się wypowie ktoś kto używał tej bądź jakiejś innej korby SR Suntour'a nie można spisywać na straty i oceniać z góry tej marki... amortyzator zrobili super (XCR - cena/jakość) więc korba też może być nie kiepska ;) Dochodzi jeszcze waga XCR - 1220g a M590 - 1020g więc 200g różnicy to naprawdę nie jest mało!

• Mod Team
Napisano

Ciekawe,że podobnie negatywne opinie były swego czasu o amortyzatorach Suntoura .

Jednym minusem ( choć to zależy od punktu widzenia) jest waga . Bardziej bym się obawiał o trwałość i dostępność suportu niż trwałość blatów i sztywność.

Napisano
Ciekawe,że podobnie negatywne opinie były swego czasu o amortyzatorach Suntoura .
Tyle że te opinie nie były bezpodstawne. A co do korby nie powiedziałbym że wytrzymałość blatów Shimano i Suntoura jest taka sama, myślę że blaty SR Suntour są bardziej plastyczne i gorszej jakości. A przede wszystkim korba waży 200 g więcej niż najtańszy Deore ze zintegrowaną osią suportu - więc myślę że warto dać to 60 zł więcej na korbę Shimano gdyż jest więcej + niż - .
  • Mod Team
Napisano
myślę że blaty SR Suntour są bardziej plastyczne i gorszej jakości.

Masz jakieś podstawy ,by tak sądzić? Czy to tylko przypuszczenia? Tworzycie kolejny , niczym nieuzasadniony mit o rzekomej niskiej trwałości czegoś, czego nie używaliście.

Napisano

Chyba pójdę pod prąd i łyknę tą korbę, jak się okaże nic nie warta, to założe na forum kościół przeciwników wyrobów tej firmy, nie ukrywam, że podoba mi się ta korba, tak jak i slx szimanowska, deore nie brałem pod uwagę, więc oszczędności kalkulowałem rozważając te dwa wyroby, także prędzej czy pózniej na pewno podziele się spostrzezeniami.

Napisano

Era dobrych korb Suntour-a skonczyła się jakieś 15 lat temu. XCR na kwadrat to kupa, blaty wykonano z badziewnego materiału który szybko się zużywa. Z tym wynalazkiem pewnie będzie podobnie niestety.

Napisano

Chyba pójdę pod prąd i łyknę tą korbę, jak się okaże nic nie warta, to założe na forum kościół przeciwników wyrobów tej firmy, nie ukrywam, że podoba mi się ta korba, tak jak i slx szimanowska, deore nie brałem pod uwagę, więc oszczędności kalkulowałem rozważając te dwa wyroby, także prędzej czy pózniej na pewno podziele się spostrzezeniami.

A co powiesz na wspólny test ??

Z chęcią się przyłącze.... tylko muszę znaleźć wersję z zintegrowaną osią tak max do 170zł z przesyłką

Po roku opiszemy co naprawdę jest warta

Napisano

To nie jest taki zły pomysł, ponieważ moje opinia mogły by być mało obiektywna. Taka ciekawostka, dotychczas przez trzy lata jezdziłem hexagonem 5 po małych modernizacjach, ale korba oryginalna truvativ x-flow, także nakręcone ma już łola boga, albo ciut więcej, fakt, suport juz nie ten co trza, ale w każdej chwili wsiadam, i jade, zębiska też jeszcze są.

Napisano

Co tu mowic wiele era korb z sredniej półki skonczyla sie jakies 5lat temu :bye2: fajnie ze chcecie cos testowac tylko po co :teehee: .Zlapac deore w reke póki sa dobre ceny jeszcze i zapomniec o temacie :thumbsup:

Napisano

Witam ja kupilem ta korbe do testow, wlasciwie dwie ta z tematu i duro dj, niestety testy dopiero wiosna. Co mozna napisac wage juz znacie 1220 gram. Kilka uwag mocowanie sztywnej osi jest po lewej stronie nie tak jak u shimano, korba xcr fx nie ma zewnetrznych lozysk, drugie ramie dokreca sie nie do swego rodzaju octalinku jak u konkurencji tylko do koncowki szesciokatnej. Korba duro ma zewnetrzny suport oraz szersza sztywna os jak ten nowszy model http://allegro.pl/sr-suntour-korba-xcr-t424fxs-zintegr-super-cena-i2069879144.html

Waga samego suportu 185 gram zadnego plastiku. Rozstaw srub zebatek jak u shimano to duzy plus.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...