Skocz do zawartości

[Hamulce] Jakie do downhill

colin96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam zamiar zmienić swoje hamulce (tektro novela), chce coś z rodziny shimano np. Shimano deore br-m585 z roku 2011, Shimano deore br bl-m596 z roku 2012. Do tych hamulców chce tarcze shimano deore xt na 6 śrub, średnica 203 mm. Jakie z nich mam wybrać??

2i

Wiem też miałem taki pomysł ale ktoś mi powiedział że przy takiej sile hamowania może mie się coś stać z rowerem. Posiadam kross sign fr 2 i amortyzator przerobione sr. suntour duro triple w przysłości będzie coś z rs albo marzocchi. Co byś polecał do takiej ramy ??

Słuszna uwaga OKO. Panowie zaczynacie mu proponować chample hample droższe od jego Krossa Sign'a. Schwefel ma rację, do DH czterotłoczkowy zacisk jak najbardziej. Ale coli96 zastanów się czy jesteś w stanie wydać ponad 1000 zł na nowe hamulce 4-o tłoczkowe, czy aż takiej siły potrzebujesz. Chyba że szukasz używek to za 600 zł (podobnie jak podane przez Ciebie Deore 2012) trafisz Avid Code...

Wg. do takiej zjazdówki wystarczą w zupełności Avid'y Juicy 5 dobre sprawdzone hamulce kiedyś bardzo popularne w dh. Odradzam starsze hamulce hayes'a zwłaszcza hfx-9 miałem, znajomi mieli i nikt nie był zadowolony, juicy również miałem i bardzo polecam :)

Avid BB7(przód) + tarcza 203mm + Avid BB5 (tył) + dobre pancerze a resztę dołożyć do amorka. Gorsza modulacja niż hydrauliki, ale siła potężna. I prosty w serwisie. I niech nikt nie chrzani o wiecznie brudzących się linkach, jeżdżę często w błocie na gorzej uszczelnionych pancerzach (końcówka przy zacisku) i nic się nie dzieje.

Schwefel zacznijmy od zdefiniowania co dla autora tematu oznacza downhill. Bo dla jednego to zjazd z osiedlowej górki i 20centymetrowe hopki a dla drugiego jazda i ewolucje rowem z NWD.

Często zawodnicy xc na wylajtowanych sprzętach jeżdża bardziej ekstremalnie niż połowa "uprawiających DH".

Hmmm Juicy 5 albo 7 na tarczy 200 starczy spokojnie... i można dostać tanio :) Chyba, że chcesz naprawdę highendowe heble to Formula The One ale ten starszy model, albo Shimano Saint, albo Avid Code najnowsze... wszystko zależy od kasy, tylko tak jak to ktoś wczesniej napisał... czy do roweru wartego 1,5k zł warto wstawiać heble warte drugie tyle?

@Schwefel

Nie uprawiam DH na Levelu A2, najzwyklejsze XC. Wiem jaką mocą dysponują dotarte i dobrze wyregulowane BB7 na dużej tarczy z dobrymi pancerzami, mocniejsze od Aurig czy Deore (może poza najnowszymi z servo wave). Mają gorszą modulację, jednak siłę mają potężną jak na ten pułap cenowy i system (mechanik)

Jeździłem u kumpla na tych hamulcach i bardzo podobała mi się ich praca :D

Widać, że nie masz porównania w górę. Aurigi to bardzo słabe hamulce nieporównywalne nawet do starych Shimano (LX, XT). Juicy 5,7, nowe Deore, SLX, XT, XTR to dużo mocniejsze hamulce. Już nawet rzeczony BB7 jest mocniejszy. Wybór zdecydowanie najgorszy z wszystkich tutaj polecanych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...