mixchris Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 dawniej jak ktoś potrzebował przerzutki pod dwa blaty korzystał właśnie z szosowych i śmigało to aż miło (a i na wadze się oszczędzało jak napisał1415chris), więc faktycznie w tym wypadku mixchris nie masz racji. Nigdy nie miałem okazji spróbować takiej konfiguracji. Wiem z doświadczenia jakie kapryśne mogą być przednie przerzutki i od pewnego czasu stosuję się do zaleceń producentów bo wszelakie kombinacje zazwyczaj kończyły się marnym efektem. Dla tego też jestem zaskoczony, że taka kombinacja działa. Spoko dobrze wiedzieć Kiedyś będę musiał to przetestować
1415chris Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Waga to nie wszystko. Z Shimano zmiana na durę to zysk ok 50 g ale z XX już tylko 35 a jeśli chodzi o działanie to gorzej niż z przednim XX... A żeby nie było - 1415chris wg swoich słów także byłeś średnio zadwolony z działania tego zestawu i nagle taka zmiana... Fakt, nie wszystko ale dla niektorych istotne. Nie wiem skad u Ciebie taka roznica pomiedzy xtr 970 a xx (bo rozumiem ze porownujesz najwyzsze grupy mtb)? Obydwie przerzutki waza niemal identycznie, zdjecia na wadze xtr 119g xx 118g. Zauwaz, ze nie jest tu mowa o dzialaniu dura ace z manetkami xx, tylko o zasadnosci stosowania przerzutek szosowych w rowerach mtb. Tak masz racje, dura w moim zestawie dziala gorzej ale gorzej od poprzednich kombinacji z manetkami xtr, gdzie dzialala jak bajka. Dla mnie lepiej niz wczesniejsza zmieniarka xtr. I ta gorszosc polega na wiekszej sile jaka trzeba wlozyc w ruch dzwigni manetki i to wszystko. Nie zapominaj tez o tym, ze dla rowerow z dolnym prowadzeniem linek ten problem moze nie istniec lub tez dla tych z gornym ciagiem, w zestawieniu z xx manetkami potrzebna jest specjalna krzywka.
sivydym Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 U mnie XX to 116 g za to moja XTR 970 to już 132 ( chyba na jakąś pancerną trafiłem ) i z dura + plc nie widziałem sensu parowania tego z XX i podejrzewam że tak jest w każdym Sramie 2/3x10. Do nowej ramy zalożyłem 970 a że trafił się dolny ciąg to jednak zaryzykowałem durę bez przeróbek i waga 65 g oraz praca całkowicie mnie zaskoczyły czego nie moge powiedzedzieć o pracy szosowego przodu z manetkami XX ( w sumie to tu też byłem zaskoczony ale niemiło ). Sumując - dolny ciąg i shimano zakładamy dura w ciemno
Bonk Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Napisano 28 Stycznia 2012 No i teraz mi namieszaliscie z ta przerzutka szosową ale jako że jestem mniej doświadczonym riderem to się posłucham i pewno sprawdzę najpierw zwykła przerzutkę mtb i szosową bo co do wagi to jakoś bardzo mi nie zależy żeby ją zbijać.
1415chris Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 No ale jak masz direct mount, to nie masz innej opcji jak tylko zalozyc z takim mocowaniem. Jak juz napisano wyzej, szosowy system bezposredniego mocowania przerzutki w ramie jest zupelnie inny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.