Skocz do zawartości

[widelec] 1 1/8" z gwintem , a a-head

blackiwan

Rekomendowane odpowiedzi

Składam rower MTB na sztywnym widelcu. Mam rame GT RICOCHET Cr-Mo z główką 10cm. Czy taki http://allegro.pl/aluminiowy-sztywny-mtb-jak-p-bone-tylko-680g-i2061992595.html widelec podejdzie pod mostek a-head ? Na gwint dam poxiliny co wyrówna nierówności. Boję się również o wytrzymałość tego widelca- da radę w XC, głównie asfalt, scieżki polne, bez szaleństw? Może lepiej wziąć jakiegoś Cr-Mo, chyba lepiej tlumi drgania? Co wybrać ?

Co do twojego tematu.

Widelec który pokazałeś podejdzie ale:

1.To jeśli chcesz zakupić widelec gwintowany 1 1/8" to musisz zakupić stery nakręcane 1 1/8" pod ten widelec.

Co do sterów to są mało spotykane ale można kupić.

lub

2. Proponuje nie komplikować sprawy i zakupić widelec sztywny taki jak na przykładzie z oferty Velo: Velo | Części i akcesoria | Accent | Widelec MTB 1-1/8" z rurą nie gwintowaną.

zobacz fotkę poniżej u mnie w rowerze: Kross Hexagon V3 stery[ 1 1/8"] i widelec sztywny nie gwintowany:

dscf5373.th.jpgdscf5374x.th.jpgdscf5375q.th.jpg

wszystko ci napisałem w poście powyżej.

Co do twojej wypowiedzi odnośnie sterów A-head i gwintowany widelec hm...

Niech wypowiedzą się inni na temat połączenia gwint 1 1/8" i mostek A-head 1 1/8" ale z mojego punktu widzenia mostek nie będzie się trzymał rury sterowej a tobie grozi kalectwo.

Ja również miałem gwintowany widelec i na to mostek a head kolega grand231 w rowerku zimowym ma tak samo, jeździmy bez obaw i bez cudowania z poxylinami, w sklepie oczywiście nie mozemy doradzać takiego połączenia ale prywatnie sam to mam i prywatnie nikomu tego nie odradzam!

ten z allegro myślę że da rade dowiedz się tylko długość sterówki (uciąć mozna zawsze ale dospawać juz nie) a to czy stalowy czy alu decyzja nalezy do Ciebie ja w ostrym mam stalowy 1" na acheda mostek z krosa 1" a w rowerku co z psem śmigam mam alu mosso ja waze sezon- 85 zima 93 :) ale jak co zabrałbym alu zawsze to lżejsze :) te parę g. :laugh:

Jeżeli mostek a-head będzie się opierał na niegwitnowanym fragmencie rury to w porządku. Jeżeli nie to szczerze radzę zrezygnuj z tego pomysłu. Wcześniej czy później sterówka, w miejscu gdze jest nacięcie pod gwint, zwyczajnie pęknie. Jak dysponujesz suwmiarką to zmierz sobię grubość ścianki w miejscu niegwintowanym i gwintowanym. Wnioski wyciągnij sam

Jako użytkownik obu tych systemów (stery nakręcane oraz stery ahead) a także osoba mająca podstawową wiedzę z zakresu metalrugii i wytrzymałości materiałów apeluje o rozwagę w udzialniu takich rad. Niech każdy zastanowi się, co się dzieje gdy pęknie kierownica/mostek/widelec. Upadek gwarantowany. Skutki takiego upadku mogą być poważne (patrz przykład Bogdana Czarnoty) albo tragiczne (patrz tutaj).

Zawsze można dać adapter na a-head'a albo uciąć i dodpawać niegwintowaną rurę ;)

blackiwan, tego authora nie wylicytowałeś? :) Ja nowego kupiłem 10 zł drożej

Nie kupiłem, chciałem do 100zł licytować. Po namyśle stwierdziłem,że wole coś lżejszego, także wybór padł na alu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...