blackiwan Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Składam rower MTB na sztywnym widelcu. Mam rame GT RICOCHET Cr-Mo z główką 10cm. Czy taki http://allegro.pl/aluminiowy-sztywny-mtb-jak-p-bone-tylko-680g-i2061992595.html widelec podejdzie pod mostek a-head ? Na gwint dam poxiliny co wyrówna nierówności. Boję się również o wytrzymałość tego widelca- da radę w XC, głównie asfalt, scieżki polne, bez szaleństw? Może lepiej wziąć jakiegoś Cr-Mo, chyba lepiej tlumi drgania? Co wybrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Co do twojego tematu. Widelec który pokazałeś podejdzie ale: 1.To jeśli chcesz zakupić widelec gwintowany 1 1/8" to musisz zakupić stery nakręcane 1 1/8" pod ten widelec. Co do sterów to są mało spotykane ale można kupić. lub 2. Proponuje nie komplikować sprawy i zakupić widelec sztywny taki jak na przykładzie z oferty Velo: Velo | Części i akcesoria | Accent | Widelec MTB 1-1/8" z rurą nie gwintowaną. zobacz fotkę poniżej u mnie w rowerze: Kross Hexagon V3 stery[ 1 1/8"] i widelec sztywny nie gwintowany: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Nie chce sterów skręcanych, bo chce mieć normalny mostek, a jakieś kowadło. Według mnie powinno podejść, bo niby w czym przeszkadza ten gwint ? Widelce typu Hi-Ten, mnie nie interesują ze względu na wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 wszystko ci napisałem w poście powyżej. Co do twojej wypowiedzi odnośnie sterów A-head i gwintowany widelec hm... Niech wypowiedzą się inni na temat połączenia gwint 1 1/8" i mostek A-head 1 1/8" ale z mojego punktu widzenia mostek nie będzie się trzymał rury sterowej a tobie grozi kalectwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja jeździłem jakiś czas na gwintowanym widelcu i normalnych sterach 1 i 1/8 cala. Nie było żadnych problemów. Nawet nie kombinowałem nic z gwintem i poxiliną , tylko normalnie zamontowałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yamaha1 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja również miałem gwintowany widelec i na to mostek a head kolega grand231 w rowerku zimowym ma tak samo, jeździmy bez obaw i bez cudowania z poxylinami, w sklepie oczywiście nie mozemy doradzać takiego połączenia ale prywatnie sam to mam i prywatnie nikomu tego nie odradzam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleczek1988 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 to dobrze wiedzieć na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yamaha1 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 a i trzeba pamietac tylko by sterówka była dość długa bo w gwintowanych czesto sa krótkie sterówki więc jak ktos ma rame 23" może być kłopot by pod gwinciaka dac mostek a heda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ok dzieki za odpowiedz. W takim razie brać widelec Cr-Mo czy alu ? Da radę ten aluminiowy z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yamaha1 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ten z allegro myślę że da rade dowiedz się tylko długość sterówki (uciąć mozna zawsze ale dospawać juz nie) a to czy stalowy czy alu decyzja nalezy do Ciebie ja w ostrym mam stalowy 1" na acheda mostek z krosa 1" a w rowerku co z psem śmigam mam alu mosso ja waze sezon- 85 zima 93 ale jak co zabrałbym alu zawsze to lżejsze te parę g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Rura ma 168mm,czyli chyba bez problemu powinienem założyć mostek i stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam, jesli starczy ci sterówki - logiczne, trzeba to pomierzyc - cała filozofia. to taki system normalnie zagra, jezdzilem tak chwile, zadnych problemow nie odnotowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 168mm to nie taka długa sterówka , raczej krótka . Zmierz dokładnie ile potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Mufa ma 10cm, wiec zostaje 68mm na stery i mostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Także wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jeżeli mostek a-head będzie się opierał na niegwitnowanym fragmencie rury to w porządku. Jeżeli nie to szczerze radzę zrezygnuj z tego pomysłu. Wcześniej czy później sterówka, w miejscu gdze jest nacięcie pod gwint, zwyczajnie pęknie. Jak dysponujesz suwmiarką to zmierz sobię grubość ścianki w miejscu niegwintowanym i gwintowanym. Wnioski wyciągnij sam Jako użytkownik obu tych systemów (stery nakręcane oraz stery ahead) a także osoba mająca podstawową wiedzę z zakresu metalrugii i wytrzymałości materiałów apeluje o rozwagę w udzialniu takich rad. Niech każdy zastanowi się, co się dzieje gdy pęknie kierownica/mostek/widelec. Upadek gwarantowany. Skutki takiego upadku mogą być poważne (patrz przykład Bogdana Czarnoty) albo tragiczne (patrz tutaj). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Zawsze można dać adapter na a-head'a albo uciąć i dodpawać niegwintowaną rurę blackiwan, tego authora nie wylicytowałeś? Ja nowego kupiłem 10 zł drożej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Zawsze można dać adapter na a-head'a albo uciąć i dodpawać niegwintowaną rurę blackiwan, tego authora nie wylicytowałeś? Ja nowego kupiłem 10 zł drożej Nie kupiłem, chciałem do 100zł licytować. Po namyśle stwierdziłem,że wole coś lżejszego, także wybór padł na alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Chodzi o tego Authora ? http://allegro.pl/widelec-author-26-z-moc-pod-tarcze-i2062053166.html Też chciałem go licytować nieborak , nie wiesz może czy można kupić gdzieś jeszcze te nowe widelce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jakbyś chciał to jest w tym rowerku http://allegro.pl/custom-rigid-mtb-i2063893195.html resztę częsci sprzedasz Albo podzwoń po sklepach velo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.