studnik Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam. Chciałbym zapytać się o przeliczanie rozmiarów z mtb na szosę. Posiadam buty spd diadora fast comp rozmiar 50 i przeglądając bardzo ubogi asortyment naszych sklepów nawet nie wiem jak zabrać się za szukanie tego co mnie interesuje (rozmiary XXXL są w rzeczywistości malutkie wbrew nazwie), może powinienem używać jeszcze innej nomenklatury ? Buty sprowadziłem z Anglii, czy z ocieplaczami będę musiał zrobić to samo ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ochraniacze MTB są trochę większe niż szosowe. Tu masz takie XXXL- http://www.mikesport.pl/shimano-cw0u111200-ochraniacze-rowerowe-na-buty-przeciwdeszczowe.html w te MTB na pewno wciśniesz się bez problemu bo wychodzą dość duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_ochraniacze-tarmac-h2o-2010-PRO.html?PT=53149741&PZTA=8&HNT=T&PD=53010970&WSZDZ=T Dają się naciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studnik Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Właśnie przeglądałem te wszystkie rozmiary XXXL firmy pro, z tym że w MTB mają 45-48 i trochę się boję (diadory mają wkładkę 32cm). Gdzieś w archiwum opinii znalazłem jakąś wypowiedź że największy rozmiar pro to XXXXXL i wchodzą na buty SIDI rozmiar 50 i myślałem że właśnie takie duże będą potrzebne. Wracając do tych dwóch powyższych propozycji to te shimano są większe, prawda? I czy nawet jeśli okażą się za małe to będzie duża różnica jeśli założę je na skarpetę a na to buty (w ostateczności) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To Cie zdrowa nozka bozia obdazyla Wyzej podany model Pro wejdzie Ci na ten rozmiar. Mam buty z wkladka 30.5cm i te ochraniacze. Sprawdzilem, spokojnie obsluza but ok 2-3cm dluzszy (mtb) Jest male ale, nie sa to ochraniacze do mtb. Tzn wyciecia na podeszwie nie pokrywaja sie z protektorami butow mtb. Jesli nie bedziesz w nich duzo biegal, powinny dac rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studnik Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Właśnie z tym może być problem ponieważ często jeżdżę w grupie gdzie mamy trasy dopracowane pod względem interesujących miejsc które zwiedzamy (parę razy zdarzyło też omijać wiatrołomy). Dlatego skłaniałbym się ku shimano. Jeśli są podobnej wielkości to powinny też w takim razie wejść. Czy one również nadadzą się tak na temperatury ok. zera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 U mnie wersja MTB daje radę przy grubszych skarpetach nawet do -5, w niższych temperaturach nie testowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Wersja Tarmac H20 u mnie sprawdza sie w tych temperaturach. Nie za wiele jest takich dni gdzie jest blisko 0, w tym roku wogole ale w zeszlym sezonie jezdzilem w nich po sniegu, cos nieco ponizej 0 i bylo spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studnik Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 O.K. Mam jeszcze ostatnie pytanie odnośnie tych ochraniaczy shimano - rzekomo są w zestawie 2 pary. Na allegro jest napisane że są to 1. wewnętrzny ocieplający i 2. zewnętrzny przeciwdeszczowy. Z kolei w serwisie mikesports 1 para jest na szosę a druga na MTB. Przez ten dysonans jestem nieco skonfundowany i prosiłbym o wyjaśnienie jak to jest naprawdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Za te 112 zł kupujesz 2 pary- szosowe i MTB. Szosowe są cieńsze i mniej wytrzymałe także raczej nadają się na wyższe temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A można założyć te cienkie pod pzreciwdeszczowe do mtb? Bo skoro te cieńsze służa raczej do utrzymania temperatury to zakładając na nie przeciwdeszczowe mamy dobry set na temperatury bliskie zera gdzie nie jest wszystko zamarznięte i wilgoć jest wiekszym problemem a przy okazji będzie cieplej niż w samych przeciwdeszczowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Obydwie pary są przeciwdeszczowe. Szosowe są jednak tylko z 1 warstwy membrany, a MTB mają membranę+ lekkie docieplenie. Sposób proponowany przez ciebie nie będzie zbyt dobry, bo noga się bardzo szybko zapoci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dzięki za informację. Jak się nie pomaca to ciężko wyczuć jak to wygląda. Myślałem że te szosowe to samo ocieplenie a na to dodatkowo można założyć przeciwdeszczowe. Trzeba będzie się przejść do mikesport i przyjrzeć się tym ocieplaczom u nich i coś kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommiyacht Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 podepnę sie tu bo nie chce nowego tematu dla jednego pytania zakladac. Panowie (i Panie tez) - jaki macie patent przeciw moknieciu zwyklym butom podczas jazdy ? wiazanie reklamowek odpada i pytam powaznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qr3ak Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Gumofilce , a tak na serio ochraniacze takie jak powyżej też można założyć na zwykłe buty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.