mcpula Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 Witam was. Poszukuje fotelika rowerowego dla mojej cóki. Na wiosne bedzie miała juz prawie 1,5 roku i chcieli byśmy ja zabierać na małe wyprawy po lesie czy po drogach rowerowych. Ale nie zabardzo wiem czego szukać. Z wiązku z tym mam do was pytania. 1. Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? 2. Czy warto dopłacać do fotelika z możliwościa pochylania ? 3. Podpba mi sie Hamax Siesta ale jest lekko za drogi dla mnie czy jest jakas alternatywa dla tego modelu u innych producentów ? 4. Do jakiego wieku, dziecka, nadaje się taki fotelik? A moze macie do polecenia jakies modele ? Czego wy używanie ? za każdą pomoc z góry dziekuje pozdrawiam
PawelDL Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 Witaj z własnego doświadczenia postaram sie pomóc: Ad 1. Ponieważ foteliki są różnej wielkości dobrze jest przymierzyć pociechę do niego, dodam, że maluch musi stabilnie samodzielnie siedzieć.Sprawdzić czy zakres regulacji pasów jest wystarczający.Sposób mocowania do roweru ( na bagażnik lub na rurę podsiodłową) Dobrze jest wybrać model znanej firmy np:Hamax, chociaż ja zdecydowałem sie na inny. Ad 2. Zrezygnowałem z takiego rozwiązania, podczas jazdy zdarzło się parę razy kiedy moja cóeczka zasnęła, wtedy pozostaje pchanie roweru.Nie zdecydowałbym się na jazdę nawet w pozycji pochylonej z powodu ryzyka urazu kręgów szyjnych dziecka. Ad 3. Oglądałem wiele fotelików i wybrałem coś podobnego :http://allegro.pl/fotelik-rowerowy-dla-dzieci-marki-babymaxi-basic-i2065169023.html Używam trzeci sezon i jestem zadowolony. Ad 4. Większość producentów podaje wagę max. dziecka, najczęściej do 22 kg.
kris2011 Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Witam, Jestem użytkownikiem fotelika Hamax Sleepy i musze przyznać, że zarówno ja jak i moja córka jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru. Fotelik słuzy nam juz dośc długo i nie było nigdy żadnych problemów z uzytkowaniem. Czy warto kupować fotelik z przechyłem?? to zalęży od długości tras i przede wszystkim od tego czy pociecha ma tendencje do zasypiania podczas wypraw. Mojej córce może raz zdarzyło sie zasnąc podczas wyprawy. zazwyczaj jednak siedzi i obserwuje wszystko co sie dzieje wokoło Tak jak mówie alternatywa dla Siesty jest Sleepy. ta sama firma, model niższy i cena też troche niższa niż Siesty. jesli chodzi o maksymalny wiek dziecka to nie ma maksymalnej granicy. Tutaj bardziej liczy sie waga dziecka. w hamax'ie to 22 kilo. Z mojej strony moge polecić fotelik Hamax'a. jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. nie wiem do jakiego roweru bedziesz montował zakupiony fotelik, ale na pewno musisz pamietać, ze do rowerów z karbonowymi ramami oraz to rowerów z tylna amortyzacja fotelików nie wolno używać. tak przeczytałem w instrukcji Hamax'a. Gdybys miał jeszcze jakieś pytanie to pisz na PW lub gg 1439011. Jak bede mógł to postaram się pomóc. Pozdrawiam
elgritone Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 witajcie! podepne się pod temat, by nie tworzyć kolejnego. co myślicie o fotelikach firmy weeride? warte są swojej ceny? użytkuje ktoś? jakieś wady, zalety?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.