kombajn93 Napisano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Siema posiadam hamulce avid elixir i mam problem, z przodu i z tyłu nie równe zdzieranie się klocków czekam na nowe klocki więc chciałem do końca wcisnąć tłoczki ale nie można, na początku jeden wchodził prawie do końca a drugi był bardzo wysunięty. Po paru próbach jednak udało się w miarę prosto je wsunąć, ale nowe klocki nie wejdą. Czym to może być spowodowane ?? Dodam jeszcze że to są moje pierwsze hydrauliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jeśli tłoczki chodzą płynnie to jest za dużo płynu w układzie i nie możesz ich wcisnąć do końca, jeśli tłoczki chodzą ciężko i się zacinają to powinieneś prze serwisować zaciski i nasmarować tłoczki. Możesz też zastąpić te podkładki do regulacji zacisku jakimiś zwykłymi podkładkami, wtedy podczas ustawiania zacisku mniejsze szanse na przekoszenie go i krzywe ścieranie klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Tłoczki chodzą w razem dopóki naciskam bez klocków lecz jak chce je wcisnąć to jeden wchodzi bardziej drugi mniej. Ulałem trochę płynu i założyłem nowe klocki i nie wiem czy to wina klocków czy tego że zapowietrzyłem ale nie mogę zablokować koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jak ścisnąłeś tłoczki bez tarczy i klocków, to normalne, że się nie chowają Musisz jakimś śrubokrętem je rozdzielić i wcisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kejsaj Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 tak zrób to śrubokrętem to możesz mieć tłoczki do wymiany jak je ładnie przerysujesz... zaciski to dość delikatna sprawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Trzeba to robić ostrożnie i umiejętnie. Włożyć tępy śrubokręt między tłoczki i rozchylić je przekręcając śrubokręt. Nierównomierne zużycie klocków mogło być spowodowane złym montarzem zacisku. Jeżeli jeden z tłoczków ma wyraźne opory lub nie wchodzi do końca, to musisz sprawdzić oring, przeczyścić tłoczek i wnętrze zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Zapomniałem dodać że tłoczki rozchylałem przez stare klocki więc na pewno je nie ukruszę i zauważyłem że faktycznie z jednej strony tłoczek nie chce wejść a z drugiej wchodzi lecz jak spuściłem olej to dało rade oba tłoczki dopchnąć do końca. Czy ten oring i ogólne czyszczenie to trudne dla laika ? Jak ścisnąłeś tłoczki bez tarczy i klocków, to normalne, że się nie chowają Musisz jakimś śrubokrętem je rozdzielić i wcisnąć. Tylko że jeden wraca a drugi zostaje wysunięty i nie można go wcisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kejsaj Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To zależy czy laik ma dwie lewe ręce czy nie jak nie to da radę raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 No chyba nie jest ze mną tak najgorzej przed chwilą przyszedłem z piwnicy. Po 3h i X próbach udało się pierwszy raz odpowietrzyć tylko nie wiem czy będzie dobrze bo klamka stwardniała po paru wciśnięciach, ale hamował w miarę dobrze. A tak poza tym nie polecam klocków Gold kupiłem 2 pary ale już żałuje bo dużo sie nie różnią od organików no chyba że muszą sie jeszcze dotrzeć A gdzie można dostać jakąś instrukcje co i jak żeby z bardzo nie zepsuć. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 nowe klocki zawsze muszą się dotrzeć inaczej nie osiągną pełnej siły hamowania, w jakim sensie klamka stwardniała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 na początku wciskała się mocno czyli około 3/4 skoku a później tak jak powinna czyli około 1/4 skoku klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 hamulce trzeba odpowietrzyć, jest temat na forum, a klocki muszą się dotrzeć, zadbaj o dokładne ustawienie zacisku żeby klocki całą powierzchnią miały kontakt z tarczą nie krzywiąc jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jeszcze zobaczę jak dzisiaj będą działać jak coś to spróbuje jeszcze raz odpowietrzyć. A klocki musiały być chyba naprawdę źle ustawione ponieważ pogięło mi tarcze tak że nie mogę ustawić by nie ocierało jest bicie od jednego klocka do drugiego. Chyba że to wina dota bo wlałem jakiś samochodowy. Podczas odpowietrzania przy klamce dochodził syk powietrza czy to normalne może przez to nie chce mi się odpowietrzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 avidy się specyficznie odpowietrza dwoma strzykawkami, poczytaj na forum, jakiego dota zalałeś bo do avidów powinien być dot 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wiem że dwoma sam coś takiego zrobiłem i wczoraj testowałem:) Wlałem dota 4 muszę jeszcze popatrzeć co z tymi tłoczkami czy sie równo chowają czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Hamulec jest odpowietrzony nie wiem dlaczego w tedy jak wcisnęła się klamka. Musze jeszcze zaobserwować jeszcze tłoczki czy oba sie chowają równocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Że się tak zapytam... można avidy elixir 5 zalać dotem 3?Bo ja takim zalałem, ale to i tak na razie hamulec jest ściągnięty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Nie, nie można. Nie widziałeś napisu DOT 4 or 5.1 ONLY , czy go zignorowałeś? Zmień płyn na właściwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Widziałem, no i zapomniałem... myślałem że dot 3 też może być. A jakie konsekwencje tego mogą być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Niestety nie wiem - nigdy nie zrobiłem takiego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No dobra, dzięki za odpowiedź. ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombajn93 Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Dotarłem już klocki hamują znośnie tylko znowu jest tak że z jednej strony tłoczek jest bardziej wyjęty niż z drugiej ale jak naciskam klamke to widać że klocki równocześnie się zaciskają i odbijają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 to chyba tak powinno być, klocki ustawiły się pod mocowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.