Skocz do zawartości

[Amortyzator Przedni] Wahacz Pchany Home Made

BoNes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chcę zrobić do roweru wahacz pchany.

Potrzebuję wiedzieć jaki jest rozstaw uchwytów mocujących ośke przednią.

Na forach/sklepach itp. są podawane tylko rozstawy goleni, ale przecież uchwyty mogą mieć inny rozstaw.

Potrzebuję wymiaru rozstawu uchwytów pod piastę na tarczę. Może ktoś wie albo może mi podac link gdzie znajdę taką informację.

Pozdrawiam Bogusław.

Napisano

ale to chyba też zależy na jaką ośkę chcesz piastę założyć, bo przecież na qr 20 będzie 110 rozstaw chyba?

Kejsaj ;) tu na forum to raczej niewiele osób zna inne mocowanie ;)

Sztywna oś 20mm to 110mm szerokości piasty

Sztywna oś 15mm 100mm

Zwykła oś z qr 9mm to też 100mm :)

Napisano

czy ja wiem czy niewiele :P a tak poza tym ile osób zna to robiąc własnego amora może być trudno osiągnąć odpowiednią sztywność więc ta oś może to nie taki zły pomysł?

Napisano

Jakoś wątpię, żeby ten widelec miał mieć swoje zastosowanie w sporcie, pewnie jakiś rower retro czy cruiser się z tego wykluje, a tu sztywność nie jest specjalnie ważna, stąd podanie długość dla osi 9mm. Chyba, że się mylę?

Napisano

Witam ponownie.

Amortyzator ma być w rowerze to turystyki, w motocyklach sie bardzo dobrze sprawdza więc czemu nie zrobić takiego do roweru ?

No i jak ktoś już zauważył. Co ze sztywnoscią, ano się zobaczy, jeśli będzie koło się wyginać na boki to się zrobi wzmocnienie którego chciałbym na razie uniknąć, gdyż wygląda nie ciekawie.

CNC się używa przy bardziej skomplikowanych elementach, a nie przy bardzo prostym wahaczu.

Dzieki wielkie za informację.

Pozdrawiam Bogusław.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...