Skocz do zawartości

[kask] kraje w których jest obowiazek posiadania kasku

Bronek041

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem sie zapytać czy może jest gdzieś jakaś lista państw w których jest obowiazek posiadania kasku na rowerze ma sie rozumieć ;). Chodzi szczególnie o państwa europejskie. Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami na drodze lub ma jakies informacje na ten temat. Rzeczą oczywistą jest, że kask powinno się nosić bez względu na obowiązujące prawo ale to tak do wiadomości ogólnej się pytam. Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Na 100% w Czechach niepełnoletni rowerzyści mają obowiązek jady w kasku. Nie wiem jak w innych krajach, bo tylko tam maiłem okazje jeździć na rowerze, ale nie ważne jakie są przepisy każdemu polecam kask. Niezależnie czy jest to 200km wyprawa, czy wypad po bułki do sklepu przewrócić możemy się zawsze. Licho nie śpi wystarczy zachwianie równowagi na skrzyżowaniu, nie zdążymy się podeprzeć i może być pozamiatane.

Z tego co pamiętam to na pewno kask obowiązkowy jest w Hiszpani i w Słowacji.

W Hiszpanii zatrzymała nas policja i chciała dać 200Euro mandatu, ale udało się jakoś wygadać i tylko skończyło się na pouczeniu i prowadzeniu roweru na piechotę do najbliższego zakrętu :)

Tu jest trochę info:

Unii Europejskiej - BezpieczeĹstwo drogowe - BezpieczeĹstwo na drodze − Wyjazd za granicÄ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...