Skocz do zawartości

[do 8000] cross damski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni forumowicze, szukam porady. Zona / 160 wzrostu, 55 kg wagi / chce kupic rower cross z damska rama.Interesuja ja rower maksymalnie lekki, wyposazony w osprzet klasy minimum shimano xt, hamulce tarczowe, amortyzator przedni badz odpowiedni dla niej karbonowy widelec sztywny. Prosze o podanie linkow badz sugestii.Maksymalna cena zakupu do 2000 euro.Pozdrawiam

Napisano

Jak rower ma być lekki a żona waży 55kg to po co jej hamulce tarczowe?

Chyba że ma to być rower bardziej do szpanu niż do jazdy?

Napisano

A co ma piernik do wiatraka? Teraz większość bików ma tarcze bo taki jest trend. Postępu nie zatrzymasz.

Dlaczego nie jeździsz na Canti? Bo wyparły jest v'ki.

Szczerze mówiąc to ja nie znam tak drogiego crossa z damską ramą. Nie ma rynku na takie biki i tyle.

Przykładowy Cube http://www.cube.eu/pl/tour/cls/cross-pro-lady/ wcale nie jest lekki a będąc najwyższym modelem nie ma nawet korby XT.

Napisano

On nawet i pod "damką" fajnie by wyglądał - no, może w bardziej "kobiecych" kolorach :-) Kwestią pozostaje geometria, choć może konkretnej dziewczynie by pasowała...

Napisano

A co ma piernik do wiatraka? Teraz większość bików ma tarcze bo taki jest trend. Postępu nie zatrzymasz.

Dlaczego nie jeździsz na Canti? Bo wyparły jest v'ki.

Szczerze mówiąc to ja nie znam tak drogiego crossa z damską ramą. Nie ma rynku na takie biki i tyle.

Przykładowy Cube CUBE Cross Pro Lady wcale nie jest lekki a będąc najwyższym modelem nie ma nawet korby XT.

jest jeszcze http://www.cube.eu/pl/tour/cls/tonopah-lady/
Napisano

Wiem ale to już 9000zł Cube Tonopah Lady dlatego odrzuciłem. 10,6kg za 9000zł to marny wynik. Za tyle można poskładać hardtaila na karbonowej ramie co waży 9,5kg, tyle że to będzie męskie 26".

ogladalem Cube Tonopah Race Lady, ponad dwa tysiace tanszy ale nie mozna go na razie nigdzie w Polsce kupic
Napisano

prawdopodobnie w przyszlym tygodniu odbiore w niemczech rower Cube Cross CC w wersji damskiej rama 46, ma w miare dobra specyfikacje oprocz amortyzatora i hamulcow, cena katalogowa 999 euro, dostane 50 euro znizki

Napisano

w srode odbieram w niemczech rower: http://www.cube.eu/pl/tour/show-special/cross-cc/ w wersji Lady rozmiar 46, no i teraz dopiero rozpoczyna sie glowkowanie co w tym rowerze wymienic,- aby zmniejszyc wage ponizej 10,5 kg na pewno bedzie zmiana powiedzmy przecietnego amora na sztywny widelec karbonowy ale na jaki? , wymiana kasety na XT 11-32, lancucha,

mostka na ritchey wcs c260, kierownicy, sztycy,siodelka. Na wymiane komponentow zona chce przeznaczyc max 4000 zl, prosze o propozycje co na co zamienic z podaniem ile ta czesc kosztuje najlepiej link

Napisano

No tak się zastanawiam czy taki amortyzator z 29er też będzie pasował? Test sztywnego widelca eXotic Carbon - team 29er - bo wielkość ma znaczenie

Ten zielono-czarny też jest ciekawy i nawet lżejszy 565g http://mtb29er.pl/news.php?news=old

Najlepiej jak już będziesz miał rower zmierzyć odległość od piasty do główki ramy i szukać sztywnego o podobnej wysokości.

Pewnie kolejne będą koła, lekkie siedzenie, karbonowe elementy. Hamulce ma dość słabe...

Napisano

Amor nie jest zły jak na początek. Wywalisz go i później żona będzie cię przeklinała, że bolą ją nadgarstki. Nie myśl też, że karbon tu pomoże bo nie pomoże.

Jak masz wielkie ciśnienie na zmiany to kup powietrznego wersję powietrzną tego amora albo NRXa SR SUNTOUR Cycling Zysk wagowy ~260g.

Konieczne weź się za koła bo odchudzenie o 1,4kg z przodu nie da takiego efektu jak lekkie koła. Opony i dętki też do wymiany na lżejsze.

http://www.bikestacja.pl/kola-711712-biale-light-1504g-p-26071.html?cPath=296_793_696

http://www.bikestacja.pl/kola-711712-czarne-tubes-crest-areo-kcnc-1528-p-26738.html?cPath=296_793_696

Dalej jak starczy kasy to rurki (kiera, mostek, sztyca).

Napisano

Szanowni forumowicze, szukam porady. Zona / 160 wzrostu, 55 kg wagi / chce kupic rower cross z damska rama.Interesuja ja rower maksymalnie lekki, wyposazony w osprzet klasy minimum shimano xt, hamulce tarczowe, amortyzator przedni badz odpowiedni dla niej karbonowy widelec sztywny. Prosze o podanie linkow badz sugestii.Maksymalna cena zakupu do 2000 euro.Pozdrawiam

Ja na twoim miejscu kupił bym zestwaw XTR np http://allegro.pl/kompletna-grupa-osprzetu-shimano-xtr-980-okazja-i2085256859.html za reszte kupujesz jakieś lekkie obręcze i szprychy powiedzmy Ztr za ok 1000zł i za pozostałe 2800 kupujesz sztyce ,lekką ramę siodełko , stery ,kierownice, zacisk pod siodło i wszystko oddajesz do serwisu złożą ci to za 200zł
Napisano

Kierunek słuszny ale po co XTR? Dla szpanu? Pomijam już fakt, że korba 40t kompletnie nie pasuje do crossa. Największy blat w XTRzie to 44t czyli też słabo dlatego lepiej kupić niższą grupę.

Napisano

Amor nie jest zły jak na początek. Wywalisz go i później żona będzie cię przeklinała, że bolą ją nadgarstki. Nie myśl też, że karbon tu pomoże bo nie pomoże.

Jak masz wielkie ciśnienie na zmiany to kup powietrznego wersję powietrzną tego amora albo NRXa SR SUNTOUR Cycling Zysk wagowy ~260g.

Konieczne weź się za koła bo odchudzenie o 1,4kg z przodu nie da takiego efektu jak lekkie koła. Opony i dętki też do wymiany na lżejsze.

Koła 711/712/ białe/ FRM XMD 333 29"/ D-light/ 1504g - bikestacja.pl

Koła 711/712 czarne/ No Tubes ZTR Crest 29"/ Areo 424/ KCNC 1528 - bikestacja.pl

Dalej jak starczy kasy to rurki (kiera, mostek, sztyca).

kola juz mam ze starego roweru mavic speedcity
  • 2 tygodnie później...
Napisano

rower cube cross cc kupiony, zwazony w sklepie 12760g, stoi teraz na stojaku ogolcony z amora, hamulcow, manetek, sterow, kierownicy, mostka, tylnej przerzutki,pedalow,sztycy i siodelka czekajac na nowa bizuterie - widelec sztywny niner kolor nude, ritchey wcs bb, pozostale zabawki czekaja na montaz, niestety przekroczylem budzet

Napisano

Ok ale te koła ważą 2kg, więc nie wiem jak chcesz odchudzić ten rower. Seryjne będą ważyć bardzo podobnie.

Dzieki, masz racje zwazylem kompletne kola przednie:

Mavic Speedcity tarcza RT75 160,opona Schwalbe Racing Ralph Performance 700x33, detka Schwalbe SV16,zacisk Mavic 1652 g

Cube seryjne piasta M785,szprychy DT Swiss Industry 2.0 black,obrecz Alex EN24 Disc,zmieniona tarcza na RT98,opona Schwalbe Rocket Ron Performance,detka Schwalbe Impac AV17,zacisk XT 1687 g.

Na razie waga: rama + korba,lancuch HG54,przerzutki XTR M980 i XT T780,kaseta XT CS-M771 11-32,pedaly VP-371,kola seryjne przod i tyl z tarczami RT98 160/160 waga 7476 g

bez kompletnych sterow z jedna podkladka 10mm 145g, amora z manetka blokady 2120g,mostka 140g,kierownicy 260g,sztycy 320g,zacisku siodla 40g,siodlo 360g,pedaly 450g,hamulców z tarczami,manetek,gripy 95g razem ok 5,3 kg

waga roweru przy zakupie 12760g, po wymianie komponentow teoretyczny zysk na wadze ok 2,8 kg

budzet przekroczony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...