Skocz do zawartości

[klamki] pomysł na zastosowanie ŁOŻYSK w klamkach avid sd7

RaiderX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak jutro listonosz przyniesie łożyska i wszystko pójdzie zgodnie z planem, to poradnik zobaczycie już jutro a jeśli nie, to dopiero w poniedziałek.

Napisano
Nie zdziwię się jak za kilka dni zobaczycie tutaj poradnik "jak zamontować łożyska maszynowe do klamek Avid
Temat na pewno nie spodoba się tym co urywają każdy gram z czego się da ;), więc zostanie tylko jako ciekawostka. No chyba, że kolega RaiderX popełni jakiś błąd przy montażu i przy pierwszym mocniejszym dohamowaniu wyskoczą łożyska i poradnika nie ujrzymy ;).
Napisano

Jedna istotna uwaga do do szlifowania. Pilnikiem tego precyzyjnie nie zrobisz, wiem z własnego doświadczenia.

Natomiast papier ścierny w miarę obejmujący ten sworzeń na pewno da lepszy rezultat.

Napisano

Jakoś w żaden sposób nie przekonuje mnie zastosowanie w tym miejscu łożysk w celu likwidacji luzu. Na luz całości sumują się luzy dźwigni , korpusu , sworznia i plastikowych tulejek. Modernizacja jednej nie pociągnie za sobą wymiernego efektu całości.

Chyba najlepszym rezultatem byłby dorobić(ewentualnie dopasować) grubsze tulejki z kołnierzem pomiędzy dźwignią klamki a korpusem czyli w środkowej części sworznia,ale trudno dokładnie ze zdjęcia ocenić co jest najbardziej zużyte.

Napisano

Witam

Parę groszy odemnie :

1. Czy da radę wymontować sworzeń z części w której się znajduje do tego stopnia żeby zamontować go choćby w wiertarce ? tzn czy możesz mieć w ręku sam sworzeń ? jeśli tak daj tokarzowi na flaszkę (popytaj znajomych zawsze ktoś takiego zna) i wytocz nowy dłuższy sworzeń wykonany specjalnie pod łożysko z podebraniem pod segera, potem na piwo do pieca i na fajkę do wanny (czasy hartowania :P)- jeśli nie ma takiej opcji zostaje tylko loctite między sworzeń a łożysko

2. Wcisk łożyska w korpus - jeśli zrobisz to za luźno to po 2 wymianach łożysko zacznie wypadać, jeśli za ciasno - czym je wtłoczysz tak żeby niczego nie pogiąć więc daruj sobie drapanie pilnikiem, tylko kup wiertło o odpowiednim rozmiarze - w aluminium? aż tak bardzo się nie stępi. Pozatym ciężko widzę wytrzymałość na przyszłość , nawet przy dobrym spasowaniu po jakimś czasie łożysko rozepcha korpus, a wtedy - loctite :P

3 dokładność suwmiarki a jej rozdzielczość to trochę inne tematy - w zasadzie to suwmiarką nawet o rozdzielczości 0.01mm ciężko zmierzyć z dokładnością większą niż 0.05mm (ale to już tylko czepianie się)

pozdrawiam i powodzenia

Nie dało mi to spać :P

To co nie jest sprecyzowane to wymiary których nie chce mi się teraz sprawdzać, rysunek może nie jest mistrzostwem świata ale jak Ci zależy to się Inventora odpali i przerysuje dokładnie

Wymiary:

1. Ø 5- z tolerancją pod łożyska

2. M5 - można by się pokusić nawet o M5x0.5 jeśli wiesz gdzie kupić takie nakrętki

3. Ø5.5 - w zasadzie zrobić to z maksymalną średnicą na jaką możesz sobie pozwolić w klamce - tzn rozwiercić klamkę na maksymalny rozmiar i przenieść go tutaj (oczywiście ciasno i suwliwie)

4. 2.6 a w zasadzie to lepiej będzie 2.7 (+0.1/-0)

5. X - wysokość nakrętki samohamownej + grubość podkładki o średnicy większej niż 8 mm

6. odległość między korpusami odjąć 0.1 - 0.2 mm (poco się męczyć)

Wg mnie jak to skręcisz - zapominasz o temacie, pozatym podkładki dodatkowo uszczelniąwszystko ( w razie czego przesmaruj silikonem)

Idę spać :D

post-133708-0-89471100-1327621449_thumb.jpg

Napisano
Jakoś w żaden sposób nie przekonuje mnie zastosowanie w tym miejscu łożysk w celu likwidacji luzu. Na luz całości sumują się luzy dźwigni , korpusu , sworznia i plastikowych tulejek. Modernizacja jednej nie pociągnie za sobą wymiernego efektu całości.

Nie wiem jakie Ty masz klamki ale u mnie w avidach sd7 luz jest tylko na plastikowych tulejkach.

Ezi - dobrze kombinujesz ale wg mnie nie ma potrzeby stosowania nakrętek. Wystarczyły by segery a sworzeń można by wytoczyć pod łożysko 4x7x2,5, dzięki czemu nie trzeba by rozwiercać otworów w korpusie. Jeśli łożysko 4x7x2,5 byłoby za słabe, to można by zastosować większe 4x8x3 ale ja już niestety kupiłem 5x8x2,5... Tokarz odpada - za duże koszty.

Dla tych, co nie wiedzą jak jest zbudowana klamka avid sd7 (2011) dodaję zdjęcie, na którym wyraźnie widać, że sworzeń w miejscu łączenia z klamką jest zakończony wielowypustem. Ma, to na celu zapobieganie obracaniu się sworznia.

20120127347%257E1.jpg

Napisano

Rozwiercenie w niedużym zakresie nie powinno w znaczący sposób wpłynąć na jej wytrzymałość. W końcu średnica otworu zwiększa się z 4 do 5mm.

Napisano

Średnica otworu zwiększa się o 1mm ale z 7 do 8mm i też uważam, że nie powinno, to wpłynąć na wystrzymoałość korpusu. Dużo większym ryzykiem byłoby zastosowanie łożysk o średnicy zewn. 9mm.

Łożyska dopiero dzisiaj zostały do mnie wysłane. Wszystkich zainteresowanych wynikami przeróbki proszę o poczekanie do poniedziałku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...