Skocz do zawartości

[klamki] pomysł na zastosowanie ŁOŻYSK w klamkach avid sd7

RaiderX

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zdziwię się jak za kilka dni zobaczycie tutaj poradnik "jak zamontować łożyska maszynowe do klamek Avid
Temat na pewno nie spodoba się tym co urywają każdy gram z czego się da ;), więc zostanie tylko jako ciekawostka. No chyba, że kolega RaiderX popełni jakiś błąd przy montażu i przy pierwszym mocniejszym dohamowaniu wyskoczą łożyska i poradnika nie ujrzymy ;).

Jakoś w żaden sposób nie przekonuje mnie zastosowanie w tym miejscu łożysk w celu likwidacji luzu. Na luz całości sumują się luzy dźwigni , korpusu , sworznia i plastikowych tulejek. Modernizacja jednej nie pociągnie za sobą wymiernego efektu całości.

Chyba najlepszym rezultatem byłby dorobić(ewentualnie dopasować) grubsze tulejki z kołnierzem pomiędzy dźwignią klamki a korpusem czyli w środkowej części sworznia,ale trudno dokładnie ze zdjęcia ocenić co jest najbardziej zużyte.

Witam

Parę groszy odemnie :

1. Czy da radę wymontować sworzeń z części w której się znajduje do tego stopnia żeby zamontować go choćby w wiertarce ? tzn czy możesz mieć w ręku sam sworzeń ? jeśli tak daj tokarzowi na flaszkę (popytaj znajomych zawsze ktoś takiego zna) i wytocz nowy dłuższy sworzeń wykonany specjalnie pod łożysko z podebraniem pod segera, potem na piwo do pieca i na fajkę do wanny (czasy hartowania :P)- jeśli nie ma takiej opcji zostaje tylko loctite między sworzeń a łożysko

2. Wcisk łożyska w korpus - jeśli zrobisz to za luźno to po 2 wymianach łożysko zacznie wypadać, jeśli za ciasno - czym je wtłoczysz tak żeby niczego nie pogiąć więc daruj sobie drapanie pilnikiem, tylko kup wiertło o odpowiednim rozmiarze - w aluminium? aż tak bardzo się nie stępi. Pozatym ciężko widzę wytrzymałość na przyszłość , nawet przy dobrym spasowaniu po jakimś czasie łożysko rozepcha korpus, a wtedy - loctite :P

3 dokładność suwmiarki a jej rozdzielczość to trochę inne tematy - w zasadzie to suwmiarką nawet o rozdzielczości 0.01mm ciężko zmierzyć z dokładnością większą niż 0.05mm (ale to już tylko czepianie się)

pozdrawiam i powodzenia

Nie dało mi to spać :P

To co nie jest sprecyzowane to wymiary których nie chce mi się teraz sprawdzać, rysunek może nie jest mistrzostwem świata ale jak Ci zależy to się Inventora odpali i przerysuje dokładnie

Wymiary:

1. Ø 5- z tolerancją pod łożyska

2. M5 - można by się pokusić nawet o M5x0.5 jeśli wiesz gdzie kupić takie nakrętki

3. Ø5.5 - w zasadzie zrobić to z maksymalną średnicą na jaką możesz sobie pozwolić w klamce - tzn rozwiercić klamkę na maksymalny rozmiar i przenieść go tutaj (oczywiście ciasno i suwliwie)

4. 2.6 a w zasadzie to lepiej będzie 2.7 (+0.1/-0)

5. X - wysokość nakrętki samohamownej + grubość podkładki o średnicy większej niż 8 mm

6. odległość między korpusami odjąć 0.1 - 0.2 mm (poco się męczyć)

Wg mnie jak to skręcisz - zapominasz o temacie, pozatym podkładki dodatkowo uszczelniąwszystko ( w razie czego przesmaruj silikonem)

Idę spać :D

post-133708-0-89471100-1327621449_thumb.jpg

Jakoś w żaden sposób nie przekonuje mnie zastosowanie w tym miejscu łożysk w celu likwidacji luzu. Na luz całości sumują się luzy dźwigni , korpusu , sworznia i plastikowych tulejek. Modernizacja jednej nie pociągnie za sobą wymiernego efektu całości.

Nie wiem jakie Ty masz klamki ale u mnie w avidach sd7 luz jest tylko na plastikowych tulejkach.

Ezi - dobrze kombinujesz ale wg mnie nie ma potrzeby stosowania nakrętek. Wystarczyły by segery a sworzeń można by wytoczyć pod łożysko 4x7x2,5, dzięki czemu nie trzeba by rozwiercać otworów w korpusie. Jeśli łożysko 4x7x2,5 byłoby za słabe, to można by zastosować większe 4x8x3 ale ja już niestety kupiłem 5x8x2,5... Tokarz odpada - za duże koszty.

Dla tych, co nie wiedzą jak jest zbudowana klamka avid sd7 (2011) dodaję zdjęcie, na którym wyraźnie widać, że sworzeń w miejscu łączenia z klamką jest zakończony wielowypustem. Ma, to na celu zapobieganie obracaniu się sworznia.

20120127347%257E1.jpg

Średnica otworu zwiększa się o 1mm ale z 7 do 8mm i też uważam, że nie powinno, to wpłynąć na wystrzymoałość korpusu. Dużo większym ryzykiem byłoby zastosowanie łożysk o średnicy zewn. 9mm.

Łożyska dopiero dzisiaj zostały do mnie wysłane. Wszystkich zainteresowanych wynikami przeróbki proszę o poczekanie do poniedziałku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...