cherokee Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Przepraszam ale w tym temacie zgubiłem wątek... Mam kasetę Sorę 12-23zęby. Będzie dobrze pracować z przerzutką tylnią Alivio M410??? Pogubiłem się w tej pojemności napędu.
Rulez Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 To akurat nie ma nic wspólnego z pojemnością napędu, tylko trajektorią ruchu wózka przerzutki w stosunku do średnicy zębatek kasety. Odległość górnego kóleczka w wózku przerzutki może być za duża w stosunku do zębatki 23T, czy będzie to odczuwalne w czasie zmiany przełożenia tego nie wiem.
cherokee Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Zmiana następuje, ale tu właśnie na mniejszych koronkach kasety łańcuch "zastanawia się" nad zmianą, tj. od 5 do 8 koronki łańcuch długo przeskakuje... ???
Rulez Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Długo ponieważ odległość kółeczka od zębatek jest za duża i nic nie da się z tym zrobić, taka budowa przerzutki.
cherokee Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Teraz nie ma to sensu... Wcześniej miałem kasetę 11-32, łańcuch 114 ogniw. Obecnie kaseta 12-23, łańcuch 114 ogniw. Nie wiem dokładnie ale koronki od dołu czyli 8 do przynajmniej 6 są podobne tzn. z podobną liczbą zębów jak w starej kasecie więc zmiana przełożeń na tych koronkach powinna działać bez zmian... tak na czystą logikę. Prawda???
Rulez Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Właściwie nie są podobne, w kasecie szosowej rozpiętość rośnie o 1 z a w kasecie mtb o 2 z, teoretycznie jeśli prawidłowo ustawiłeś opasanie łańcuchem najmniejszej zębatki (czyli odległość górnego kóleczka wózka od zębatki 12) na pierwszych 3 zębatkch nie powinno by źle ... Ale ... do takiego napędu powinieneś skrócić łańcuch a przerzutka powinna być ze średnim wózkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.