1415chris Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Wpisana odleglosc suport-widelki ze strony canyona, plus wymiary zebatki i koronki i wynik 104, gdzie, tak jak tlumaczylem powinno byc 106. Cytujac "i co" w tym przypadku liczy zle Poza tym odnosze wrazenie ze chcesz na sile odkryc na nowo kolo, a slowa krytyki (nawet konstruktywnej) nie sa przez Ciebie mile widziane. Jestes zadowolony ze swojej pracy, chwala Ci. Niemniej sedno mojego komentarza jest takie, ze nie jest to sposob na krtorym mozna polegac w 100%. A co w sytuacji lancucha, kluczowego elementu roweru, jak dla mnie dyskwalifikuje ten kalkulator i wszystkie "wyliczane" metody doboru jego dlugosci.
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Poza tym odnosze wrazenie ze chcesz na sile odkryc na nowo kolo, a slowa krytyki (nawet konstruktywnej) nie sa przez Ciebie mile widziane. No właśnie nie... daje ludiom wybór i proste sprawdzone narzędzie. Czemu uważasz że powinno być 106? Jaką metodą obliczałeś tą długość? Czy przy 104 zerwał Ci się łańcuch? Wiem, że niektórzy mają tendencje do zakładania dłuższego łańcucha ale czasem po prostu nie trzeba.
1415chris Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 106 nie jest za dlugim lancuchem. Przy 104 na skrajnych naped chodzi bardzo ciezko, piszac bardzo mam na mysli bardzo Moja metoda to wlasciwie nie moja tylko wzieta ze strony Sheldona Browna. 104 zapina sie na styk, dlatego tez dodaje sie jedno pelne ogniwo. Nie wiem czemu Tobie dobrze wychodzi, mi nie...? Moze dlugosc suport-widly nie jest dokladna, nie wiem. Z wpisanych danych tak mi wychodzi. Zmienajac lancuchy, nie odmierzam ilosci ogniw, po prostu przekladam nowy przez naped i skracam wg metody Sheldona. A ilosc ogniw licze jak wrzucam projekt na fora
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 No właśnie przy skrajnych jest sporo naciągnięty lecz producent nie zaleca jazdy na takich przełożeniach i tym samym wzór tego nie przewiduję gdyż jest to nie standardowe Jak widać wiele zależy od preferencji przełożeń biegów z jakich korzysta rowerzysta
qdlaty123 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 qdlaty123 nie obrazaj sie Za stary jestem na obrażanie się Napisałem swoje...potomni zdecydują się i tak pójść własną drogą ...taka nasza polska przypadłość Nie napisałem również nigdzie, że mój sposób jest idealny....wręcz napisałem przeciwnie....że jest to niezalecany sposób skracania łańcucha, bo jak ktoś nie myśli przy przerzucaniu to zerwie łańcuch Dlaczego tak zaplatam? Bo jak napisałem wcześniej...łańcuch się mniej tłucze, a z przełożenia 44 w przodku to trzeba by się wykazać niezłą ułomnością, żeby dolecieć aż do największej koronki z tyłu Sposobów skracania łańcucha jest kilka...żaden najlepszy, bo nawet najlepszy sposób (przy braku doświadczenia) może okazać się zły. To, co napisałem w pierwszym poście, było zapytaniem, czy pewne wartości i przypadki są wzięte w ogóle pod uwagę. Może się okazać, że arkusz zlicza prawidłowe dane, a ktoś bez doświadczenia będzie robił składankę i sobie w rower kuku zrobi A ty Mixchris - jesteś u Pani ! Szacun dla roboty...mnie się nie chce brudzić laptopa piwem, jak bawię się przy rowerze Wolę przyjemnie spędzić czas - założyć i jechać. Łańcuch w sklepie jest prawie zawsze tej samej długości - więc i tak trzeba go skrócić. Jak się kupi nowy, jest go na tyle żeby przymierzyć. Zagadka/ciekawostka: odpowiedzcie sobie we własnym sumieniu (nie mówcie na głos! ), czy skrócilibyście łańcuch w nowym napędzie (zakładając inną przerzutkę, blaty w korbie, lub w ogóle w innej ramie) korzystając wyłącznie ze wzoru??? Ja nie, bo rzeczywistość czasem pozbawia nas złudzeń.....i wtedy jest za późno....nowy łańcuch, spinka, czy inne półśrodki.....bo ja nie polecam zakuwania na nowo rozkutego łańcucha (Szitmano zwłaszcza) może ktoś kiedyś próbował i się pochwali? A jak się kupuje używkę łańcuch (sick!) trzeba wiedzieć jaki był poprzedni łańcuch. Ci co nie wiedzą, powinni iść do serwisu i kropka! O! taka!-> .
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 A ty Mixchris - jesteś u Pani ! Znowu wylądowałem w kozie...
1415chris Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Z tego co wnioskuje to Panowie nie jezdzicie na dwoch zebatkach z przodu. Jak wspomnialem wczesniej takie rozwiazanie, porzez polepszenie lini lancucha umozliwa bezproblemowa, nie krzywdzaca naped, jazde po calej kasecie z jednej zebatki korby. Przy krotkim lancuchu chyba nie trzeba tlumaczyc co sie dzieje kiedy nastepuje zmiana biegow wykraczajaca poza mozliwosci dlugosci lancucha. qdlaty123 jeszcze tylko 107 (to byl zart)
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Shimano nie zmienił obliczania długości łańcucha do korb 2 rzędowych, jest taki sam jak do 3 rzędowych więc wzór też powinien dać radę Tym bardziej, że korba na dwa blaty jest bliżej ramy a i tarcze są mniejsze więc chyba nie było by problemu? Łapy nie dam sobie uciąć chętnie bym to sprawdził niestety nie mam jak
qdlaty123 Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Z tego co wnioskuje to Panowie nie jezdzicie na dwoch zebatkach z przodu. (...) qdlaty123 jeszcze tylko 107 (to byl zart) Hehe...no nie poznałem Cię nawet człowiek nie wie z kim gada A co do dwóch blatów? No z przyzwyczajenia wyszło, że mam 3 blaty z przodu....teraz już na stałe zmieniam na 2 blaty 22-36-RR bo w ubiegłym sezonie użyłem 44z 1 raz (słownie: JEDEN). Szkoda, żeby mi za RR robił, bo zaczynam się już martwić o łydkę Bash już czeka i napinacz też... . W wersji 2 blatowej już nie polecam w żadnym wypadku skracania nadmiernie łańcucha...grozi śmiercią lub kalectwem Ze środkowej zębatki dużo łatwiej dolecieć aż do największej koronki ....
KamilOnek Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Mam pytanko, jeżeli chce zrobić łańcuch na razie bez przerzutki. Normalnie z przodu mam korbę 3-rzędowa. A z tyłu 7-rzędów. ale tak żeby łańcuch był naprzeżony na razie na jeden bieg tylko. Czy mogę posłużyć się kalkulatorem, wpisując tylko dane tego biegu na który chce założyć ?
zekker Napisano 25 Stycznia 2012 Napisano 25 Stycznia 2012 Lepiej przymierzyć, bo co z tego, że wyliczysz dla danej koronki, jak w praktyce nie będzie działać jak trzeba. Np. będzie bardzo ciasno lub za luźno. Poza tym nie polecam zużywać na to nowego łańcucha, bo potem trzeba go wydłużyć, co bywa kłopotliwe przy braku wprawy. Generalnie takie zabawy zostawiłbym na sytuacje kryzysowe jak przerzutkę zmieli i jakoś trzeba dojechać do domu. Shimano nie zmienił obliczania długości łańcucha do korb 2 rzędowych, jest taki sam jak do 3 rzędowych więc wzór też powinien dać radę Tym bardziej, że korba na dwa blaty jest bliżej ramy a i tarcze są mniejsze więc chyba nie było by problemu? Łapy nie dam sobie uciąć chętnie bym to sprawdził niestety nie mam jak Dla długiego wózka pewnie się sprawdzi, ale dla krótkiego może być problem. Po prostu działa się z tyłu w szerszym zakresie niż przy 3rz.
mixchris Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Napisano 25 Stycznia 2012 Mam pytanko, jeżeli chce zrobić łańcuch na razie bez przerzutki. Normalnie z przodu mam korbę 3-rzędowa. A z tyłu 7-rzędów. ale tak żeby łańcuch był naprzeżony na razie na jeden bieg tylko. Czy mogę posłużyć się kalkulatorem, wpisując tylko dane tego biegu na który chce założyć ? Jeżeli masz zwykłą ramę gdzie dropout'y są przystosowane typowo do przerzutki to musisz mieć jakiś naciągasz. Łańcuch będzie zawsze za luźny. Jeżeli jednak się już uprzesz (czego nie polecam) to kalkulator do niczego Ci nie jest potrzebny. Zakładasz łańcuch na te koronki (przód, tył) na których chcesz jeździć i skracasz o tyle aby spiąć łańcuch ale bez napinacza będzie luźno latał i spadnie Ci z kasety na niższą koronkę. Lepiej tego nie rób tylko kup przerzutkę, jeżeli jednak chcesz singla to kup napinacz. Dla długiego wózka pewnie się sprawdzi, ale dla krótkiego może być problem. Po prostu działa się z tyłu w szerszym zakresie niż przy 3rz. Jeżeli do krótkiego wózka w systemie Dyna-Sys nie założysz większej korby jak 38-26T i kasety 11-34T według zaleceń producenta by nie przekroczyć pojemności przerzutki to kalkulator spokojnie powinien obliczy odpowiednią długość. UPdate... Miałem dzisiaj okazje sprawdzić mój kalkulator na napędzie 3x10 (Unibike EXPERT 2011) Nie powiem że bym się nie stresował Największa tarcza korby 42T, kaseta 34T, oś-oś 42,1cm wynik 108 i tyle samo ma łańcuch założony fabrycznie więc wzór jest uniwersalny i można go stosować z powodzeniem w na pedzie 7, 8, 9 i 10
KamilOnek Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Jeżeli masz zwykłą ramę gdzie dropout'y są przystosowane typowo do przerzutki to musisz mieć jakiś naciągasz. Łańcuch będzie zawsze za luźny. Jeżeli jednak się już uprzesz (czego nie polecam) to kalkulator do niczego Ci nie jest potrzebny. Zakładasz łańcuch na te koronki (przód, tył) na których chcesz jeździć i skracasz o tyle aby spiąć łańcuch ale bez napinacza będzie luźno latał i spadnie Ci z kasety na niższą koronkę. Lepiej tego nie rób tylko kup przerzutkę, jeżeli jednak chcesz singla to kup napinacz. Jeżeli do krótkiego wózka w systemie Dyna-Sys nie założysz większej korby jak 38-26T i kasety 11-34T według zaleceń producenta by nie przekroczyć pojemności przerzutki to kalkulator spokojnie powinien obliczy odpowiednią długość. UPdate... Miałem dzisiaj okazje sprawdzić mój kalkulator na napędzie 3x10 (Unibike EXPERT 2011) Nie powiem że bym się nie stresował Największa tarcza korby 42T, kaseta 34T, oś-oś 42,1cm wynik 108 i tyle samo ma łańcuch założony fabrycznie więc wzór jest uniwersalny i można go stosować z powodzeniem w na pedzie 7, 8, 9 i 10 Jeżeli masz zwykłą ramę gdzie dropout'y są przystosowane typowo do przerzutki to musisz mieć jakiś naciągasz. Łańcuch będzie zawsze za luźny. Jeżeli jednak się już uprzesz (czego nie polecam) to kalkulator do niczego Ci nie jest potrzebny. Zakładasz łańcuch na te koronki (przód, tył) na których chcesz jeździć i skracasz o tyle aby spiąć łańcuch ale bez napinacza będzie luźno latał i spadnie Ci z kasety na niższą koronkę. Lepiej tego nie rób tylko kup przerzutkę, jeżeli jednak chcesz singla to kup napinacz. Okej, jaki napinacz kupić ? Słyszałem o różnych typach napinaczy, na przód, na tył itp .
mixchris Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Potrzebujesz coś takiego: http://allegro.pl/zrob-singla-super-napinacz-2-rolki-ss-wys-0-i2066279436.html Rolkę regulujesz w poziomie więc możesz sobie wybrać którą chcesz koronkę na kasecie. Łańcuch przeplatasz jak przez przerzutkę.
zekker Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Okej, jaki napinacz kupić ? Słyszałem o różnych typach napinaczy, na przód, na tył itp . Jeżeli masz przerzutkę, to jej użyj - po co wydawać kasę na coś funkcjonalnie podobnego? Po prostu przy użyciu śrub regulacyjnych zablokuj na wybranej pozycji. bez napinacza będzie luźno latał i spadnie Ci z kasety na niższą koronkę Mi akurat przeskakiwał na większą i robiło się baaaaaaaaaaardzo ciasno. Był tak spięty i na mój gust luźny: Picasa Web Albums - Marek - Nowe części
dovectra Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Zrób SINGLA! Super napinacz: 2 rolki! SS Wys.0! (2066279436) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. no.. żart? przeciez to przerzutka ... bez przerzutki....
qdlaty123 Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 no.. żart? przeciez to przerzutka ... bez przerzutki.... A gdzie tu żart? Takie ludzie wkładają....z braku laku czasem nawet półogniwo nie wystarczy żeby odpowiednio singla skrócić A tu nawet nie trzeba skracać....przeplatasz i hula Jakbym miał przerzutkę to pewnie bym ją ograniczył z dwóch stron i jazda
zekker Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Napinacz może być mniejszy niż przerzutka: Picasa Web Albums - Marek - Nowe części Picasa Web Albums - Marek - Nowe części Poza tym chyba lepiej wygląda Inna sprawa, że przy fulach i singlach lub piastach wielobiegowych jest niezbędny. Policzyłem swoje ogniwa o których mówiłem. Jeśli się nie pomyliłem, to mam 108, a z kalkulatora wyszło 106 Tak się zastanawiam z jakiej metody skorzystałem najpierw, że musiałem skracać. Być może sramowskiej od przerzutki, ale muszę poszukać papierów, żeby się upewnić.
mixchris Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Napisano 27 Stycznia 2012 I uważasz, że przy 106 łańcuch będzie za krótki?
zekker Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 Pewnie nie, bo skrajnych przekosów i tak nie używam.
1415chris Napisano 28 Stycznia 2012 Napisano 28 Stycznia 2012 A jak uzyjesz, to co... lancuch sie rozciagnie, czy raczej peknie...? Takie teksty "ja takich przekosow nie uzywam" jest kompletnie do bani jesli chodzi o dobor dlugosci lancucha. Ja tez moglbym sobie skrocic lancuch, w imie mniejszej wagi, tak aby obslugiwal mi, zaluzmy, polowe kasety z blatu... ale co jak sie zapomne i wrzuce o ten jeden bieg wyzje/nizej? Lancuch ma byc najkrotszy ale w tym stopniu aby nie bylo problemu w skrajnych polozeniach napedu. A jesli ktos twierdzi inaczej to jest niedzielnym rowerzysta jezdzadcym po bulki do miejscowej piekarkni... tylko nie wiem czemu, pracujacej w niedziele...hmm. Zapewne poniedzialkowa produkcja.
zekker Napisano 29 Stycznia 2012 Napisano 29 Stycznia 2012 No przecież urwie mi nogę, nie wiedziałeś? Po co się tak spinasz? Według mnie długość łańcucha dobiera się według własnych potrzeb, tak żeby można było obsłużyć to co się chce i sprawnie działało. W skrajnych przypadkach może być tak, że z blatu nie będzie się dało wrzucić na duże koronki z tyłu.
mixchris Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Napisano 30 Stycznia 2012 Tak jak już wcześniej mówiłem łańcuch obliczony z wzoru nie będzie krótki na tyle, że skrajne biegi nie będą wchodzić. Wszystko będzie działać a przy dozwolonych biegach łańcuch będzie na tyle napięty, że precyzja zmiany biegów będzie większa a i łańcuch nie będzie się majtał tak jak przy za długim. 1415chris nie wiem co Cie ugryzło, że się tak czepiasz? Kalkulator sprawdzałem już na kilku rowerach seryjnych i zawsze długość łańcucha zgadzała się z wynikiem kalkulatora. Przy zmianie biegów też trzeba myśleć i przewidywać różne sytuacje no chyba że jest się niedzielnym rowerzystą i zmienia się biegi na pałę.
michael003 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 mam pytanie a to urzadzonko wlicza przerzutkie tylnia bo sa dlugie i krotkie wozki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.