mixchris Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Witam! Postanowiłem z wizualizować wzór na obliczanie długości łańcucha (z Wikipedii). Wystarczy wpisać trzy dane i mamy obliczoną właściwą dł. łańcucha dla leniwych jak znalazł Wiem że jest sporo innych sposobów na dobranie odpowiedniej długości lecz ten jest równie dobry i sprawdzony. Zapraszam! https://rapidshare.com/files/2877758590/Kalkulator_dł._łańcucha.xls
mklos1 Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Średnio czytelne. Czarna czcionka na ciemnym tle.
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 chyba wolę wizualne dobieranie długości niż MATME xD zdecydowanie przyjemniej popatrzyć na rower niż kolejną ilość matmy ;P
Pysiek Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Ale jednak łańcuch musi mieć swoją odpowiednią długość. A co do matmy.. tam jest nie wiele, bo tylko wpisujesz długości, a program Ci sam liczy
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 wiem widziałem, ale wiem, że to za pomoca matmy, a ostatnio mam do nie URAZ xD
Pysiek Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Hmm.. sesja? Bo ja właśnie kuje do sesji... :/ Co do łańcucha, to co w ogóle stanie się, jak jest za mało ogniw?
sosna119 Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Fajne, ale do zaokrąglanie w górę i do liczb parzystych też można zrobić Do tego na conajmniej dwa sposoby: =ZAOKR.DO.PARZ(liczba) lub: =ZAOKR.W.GÓRĘ(liczba;2) - "2", bo do parzystych. Wadą jest to, że trzeba ruszyć tyłek i zmierzyć odległość pomiędzy suportem i osią ;] edit; Jest jeszcze druga wada, szczególnie nie lubiana przez tych z góry ^^ co nie lubią matematyki. Jak się otrzyma wynik, to trzeba liczyć ogniwka ;]
kejsaj Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 a no sesja... jak będzie za mało ogniw to możesz niektórych kombinacji przełożeń nie móc użyć noo ale łańcuch się mniej trzepać powinien i więcej problemów chyba z tym nie powinno być
Pysiek Napisano 22 Stycznia 2012 Napisano 22 Stycznia 2012 Rozumiem, dzięki za info Co do liczenia ogniw, to przy piwie się policzy spokojnie
mixchris Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 ale do zaokrąglanie w górę i do liczb parzystych też można zrobić Wiem i jedną wersje taką zrobiłem ale później pomyślałem sobie że tak będzie lepiej. może powstanie versja 0.2
zekker Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 Mam takie pytanko, pod co optymalizuje ten wzór? Sądząc po wpisywanych rozmiarach koronek, to pod obsługę blatu i największej z tyłu. Dobrze kombinuję?
mixchris Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Nie za bardzo kumam twoje pytanie Na kalkulatorze wszystko jest dokładnie opisane. A jeżeli chcesz znać wzór z którego korzystałem to zapraszam na Wikipedie. Średnio czytelne. Czarna czcionka na ciemnym tle. Faktycznie na starym Excelu kolory były ciemne ja pracowałem na nowym i tam kolory były ładne i przejrzyste. Nowa wersja kalkulatora: https://rapidshare.com/files/1879494474/Kalkulator_dł._łańcucha_v0.2.xls - zmieniona kolorystyka - automatycznie zaokrągla i podaje końcowy wynik (dzięki sosna119 )
qdlaty123 Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 Tak się zastanawiam, czy ...hmmm....aż się boję zadać pytanie, żeby kogoś nie urazić ...ale czy ktoś wziął pod uwagę różnicę długi, średni, krótki wózek przerzutki? Ja też wolęczas poświęcony na wpisywanie danych do arkusza poświęcić na otworzenie butelczyny piwka i majstrowanie przed domem...zakładasz nowy łańcuch, przeplatasz przez wszystko, zakładasz na największe koronki i skracasz maksymalnie jak się da...dla odważnych nawet o jedno ogniwo mniej...ale wtedy trzeba dużo MYŚLEĆ przy przerzucaniu, bo można QQ zrobić sobie w rower
mixchris Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Wzór się sprawdza przy każdej dł. wózka jeżeli tylko przerzutka jest dobrana do odpowiedniej kasety i korby (według zaleceń producenta) Tutaj ważna jest pojemność przerzutki ale to już inny temat... Wzór może nie działać przy rowerach z tylnym zawieszeniem gdyż tam niektóre proporcje się zmieniają.
qdlaty123 Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 No ok...zapytałem...wszystko jasne Wzór jak wzór - w FS niektóre zmienne są po prostu dosłownie "zmienne" Wolę bez matematyki....choć ogólnie matmę lubiłem
zekker Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 Nie za bardzo kumam twoje pytanie Na kalkulatorze wszystko jest dokładnie opisane. A jeżeli chcesz znać wzór z którego korzystałem to zapraszam na Wikipedie. Wzór wylicza optymalną długość łańcucha. Pytanie jest co rozumiemy przez to optymalne ustawienie: -mogę z blatu obsłużyć wszystkie koronki z tyłu -mogę z małej obsłużyć całą kasetę -... Pytanie też w jakich zestawieniach korb i kaset się sprawdza: -różnica między zębatkami -różnica między największą i najmniejszą -najmniejsza koronka kasety -zestopniowanie kasety A zmierzam do tego, że ustawiając według takich wzorów z małej koronki mogłem z tyłu obsłużyć tylko 4 największe. Przy 3rz korbie to nie problem, ale przy 2rz trochę mało, więc jeszcze solidnie skróciłem, żeby spokojnie 6 zębatek działało. Będę prawdopodobnie w tym tygodniu łańcuch zmieniał, to policzę ile mam i porównam ze wzorem.
mixchris Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Na początek powiem, że ja tego wzoru nie wymyśliłem natomiast korzystałem z niego multum razy, nadal korzystam i będę korzystał gdyż nigdy mnie nie zawiódł. Kalkulator oblicza optymalną dł. łańcucha, odpowiednią do zaleceń producenta. -mogę z blatu obsłużyć wszystkie koronki z tyłu -mogę z małej obsłużyć całą kasetę Skrajne przełożenia są niezgodne z zaleceniami producenta. Na niektórych przełożeniach po prostu się nie jeździ gdyż wpływa to na szybsze zużycie materiałów, nieprawidłową pracę itd. Jednakże w 95% przypadków wzór obliczy taką długość łańcucha która obsłuży wszystkie biegi. A zmierzam do tego, że ustawiając według takich wzorów z małej koronki mogłem z tyłu obsłużyć tylko 4 największe. Przy 3rz korbie to nie problem, ale przy 2rz trochę mało, więc jeszcze solidnie skróciłem, żeby spokojnie 6 zębatek działało. Będę prawdopodobnie w tym tygodniu łańcuch zmieniał, to policzę ile mam i porównam ze wzorem. - korzystałeś dokładnie z tego wzoru? - jeżeli z małego obsłużyłeś 4 największe to w jaki sposób nie udało Ci się obsłuży małych koronek skoro do nich potrzeba mniej łańcucha? - jeżeli łańcuch obsłuży 3 blaty to jeszcze łatwiej będzie z dwoma. - oczywiście wszystko musi być ze sobą zgodne... jeżeli do napędu 3x9 (44x32x22 i 11-36) założysz mały wózek to ten wzór ci tego nie obliczy gdyż taka konfiguracja jest nie dopuszczalna.
qdlaty123 Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 - jeżeli z małego obsłużyłeś 4 największe to w jaki sposób nie udało Ci się obsłuży małych koronek skoro do nich potrzeba mniej łańcucha? No chyba, że łańcuch będzie luźny i będzie latał jak szmata Zekker niestety ma racjęi nie podważaj jego doświadczeń, bo nikt nie jest nieomylny Zekker napisał więc tak pewnie było - 22 z przodu i póki z tyłu było 34,30,26,...było oki....jak się zrobiło 17,15 to łańcuch pewnie zwisał bo za małe kółka Właśnie o tym pisałem wcześniej - nie wszystko liczyć się da ze wzoru. Wzór pewnie sprawdza się w standardowym napędzie z trzema blatami z przodu (mogę się mylić - ale zaznacz że się mylę i podaj konkretny przykład). Poddałem to pod dyskusję, a nie kłótnię - nie podważam niczyjej pozycji Miałem wcześniej namyśli, że wzór nie zastąpi doświadczenia - więc ja wolę po prostu przyłożyć i skrócić już na rowerze łańcuch ZA KAŻDYM RAZEM, bo instynkt mnie nigdy nie zawiódł tu nie ma wzoru - korzystałeś dokładnie z tego wzoru? Jak wyżej - nie trzeba korzystać ze wzoru/wzorów żeby skrócić łańcuch Kable hydrauliczne i pancerze przerzutek też mierzę na oko, żeby było ładnie, symetrycznie i zawsze ugniatam 10 razy zawiechę w nowej ramie, żeby potem BUBY nie było Edyta: osobiście zawsze skracam o jedno ogniwo więcej niż na największej z tyłu i na blacie....czy zakładam na największe kółka....naciągam na maksa łańcuch.....i wypinam jeszcze jedno oczko......przełożenia 3-1 to jeszcze nigdy nie ustawiłem Łańcuch fajnie naprężony, nie bije...wszystkoeleganco - ale jak ktoś nieumiejętnie biegi przerzuca to UWAGA grozi zerwaniem łańcucha albo uszkodzeniem przerzutki tylnej.
mixchris Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Napisano 23 Stycznia 2012 Zekker niestety ma racjęi nie podważaj jego doświadczeń, bo nikt nie jest nieomylny Zekker napisał więc tak pewnie było - 22 z przodu i póki z tyłu było 34,30,26,...było oki....jak się zrobiło 17,15 to łańcuch pewnie zwisał bo za małe kółka Jesteś adwokatem kolegi? Czy może wiesz lepiej niż ja jaki miał problem? Nie podważam nikogo zdania tylko pytam więc proszę Cię daj się wypowiedzieć zekker'owi Jak wyżej - nie trzeba korzystać ze wzoru/wzorów żeby skrócić łańcuch Ameryki nie odkryłeś i na przyszłość polecam czytać wszystkie wypowiedzi a zwłaszcza pierwszy. Pozwól że zacytuje siebie właśnie z pierwszego postu "Wiem że jest sporo innych sposobów na dobranie odpowiedniej długości lecz ten jest równie dobry" Jak wyżej - nie trzeba korzystać ze wzoru/wzorów żeby skrócić łańcuch Kable hydrauliczne i pancerze przerzutek też mierzę na oko, żeby było ładnie, symetrycznie i zawsze ugniatam 10 razy zawiechę w nowej ramie, żeby potem BUBY nie było Stary o co Ci chodzi!? Czy ja komuś karze korzystać z tego wzoru? NIE! Czy mówię, że ten wzór to jedyna droga do obliczenia prawidłowej dł. łańcucha? NIE! Więc o co cho!? Najłatwiej jest krytykować...
qdlaty123 Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 OOoo...jakiś fight? To ja dziękuję....nie zabieram więcej głosu...pobijcie się ze sobą
1415chris Napisano 23 Stycznia 2012 Napisano 23 Stycznia 2012 mixchris troche pokory bo ludzie dobrze prawia. Nie chodzi o krytykowanie Twojej inicjatywy tylko o pragmatyzm. A tu niestety ten kalkulator daje ciala. Ok, wylicza zupelna minimalna dlugosc lancucha pozwalajaca obsluzyc najwieksza zebatke korby i najwieksza koronke kasety..... ale podaje o 2 ogniwa za malo. Tzn lancuch da sie tak zapiac ale praca napedu jest bardzo uposledzona, ciezka. I daje glowe, ze przy wiekszym obciazeniu cos musialoby strzelic. Poza tym zapominasz o napedach 2x10, gdzie wlasnie ich zaleta jest jazda z jednej zebatki po calej kasecie. A dla tych co sie scigaja nie do przyjecia jest fakt myslenia aby to czasami nie wrzucic najwiekszej koronki bedac na blacie. Jak chcesz sprawdzic zasadnosc moich wywodow, sprobuj zalozyc lancuch wg metody, jak to nazywam "min. optymalna dlugosc", czyli przeciagniecie, z pominieciem przerzutki, lancucha przez najwieksza zebatke korby i najwieksza koronke kasety i dodaniu pelnego ogniwa. Zobacz jak lancuch pracuje na tych przelozeniach bez tego dodatkowego i z, wtedy zrozumiesz o czym mowie. A optymalna dlugosc lancucha, niekoniecznie najkrotsza, to taka ktora zapewnia bezpieczna obsluge wszystkich przelozen. A tak na marginesie, lepiej zeby lancuch byl za dlugi, niz za krotki..... najlepiej idealny qdlaty123 nie obrazaj sie
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 Nie zliczę ile łańcuchów założyłem korzystając z tego wzoru i nigdy nie miałem pękniętego łańcucha na koncie. Shimano w swojej metodzie mierzenia łańcucha również bierze pod uwagę największą z przodu i największa z tyłu koronkę + 1 ogniwo i ten wzór też bierze to pod uwagę. Może ktoś powinien zgłoście na Wikipedii że nieprawdę piszą... "trochę pokory" hmm... trochę szacunku dla czyjejś pracy... P.S Niech każdy robi tak jak mu wygodnie...
zekker Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Na początek powiem, że ja tego wzoru nie wymyśliłem natomiast korzystałem z niego multum razy, nadal korzystam i będę korzystał gdyż nigdy mnie nie zawiódł. Kalkulator oblicza optymalną dł. łańcucha, odpowiednią do zaleceń producenta. - korzystałeś dokładnie z tego wzoru? - jeżeli z małego obsłużyłeś 4 największe to w jaki sposób nie udało Ci się obsłuży małych koronek skoro do nich potrzeba mniej łańcucha? /ciach/ - oczywiście wszystko musi być ze sobą zgodne... jeżeli do napędu 3x9 (44x32x22 i 11-36) założysz mały wózek to ten wzór ci tego nie obliczy gdyż taka konfiguracja jest nie dopuszczalna. Wiem, że go nie wymyślałeś i w żaden sposób nie krytykuję Cię. Po prostu zastanawiam się na ile taki wzór jest uniwersalny. Nie pamiętam z jakiej metody korzystałem, tak jak mówiłem przy okazji zmiany łańcucha sprawdzę ile mam ogniw i jak to ma się do wzoru. Sprawdzę też jak jest u brata (choć to trochę nietypowe zestawienie zębatek). No właśnie mniej i po prostu było go za dużo. Na tyle, że zaczynał trzeć o wózek. Czyli jednak długość wózka się liczy, co może tłumaczyć potrzebę niestandardowej długości, bo mam krótki.
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Napisano 24 Stycznia 2012 No właśnie mniej i po prostu było go za dużo. Na tyle, że zaczynał trzeć o wózek. Nie wiem z jakiego wzoru korzystałeś i czy dobrze wszystko obliczyłeś. Wzór na którym bazuje mój kalkulator jest sprawdzony i działa na STO% Dzisiaj postanowiłem zrobić doświadczenie na swojej zimówce i niedowiarkom też proponuję. Porównałem trzy metody mierzenia łańcucha (Shimano, wzór i na pionową przerzutkę) i tak jak się spodziewałem wyniki były identyczne gdyż ten wzór jest bezbłędny. Do rzeczy... Największa zębatka przód: 36T Największa zębatka tył: 32T Od osi suportu do osi tylnej piasty: 42,8cm Wynik: 104 Następnie metodą Shimano założyłem łańcuch o dł. 104 na największą z przodu i największą z tyło i co? Łańcuch nachodził na siebie dwoma ogniwami czyli wzór obliczył prawidłowo. Następnie założyłem łańcuch (104) na największą zębatkę z przodu i najmniejszą z tyłu i przełożyłem łańcuch przez przerzutkę i co? Wózek przerzutki był dokładnie pionowo. Tak jak już wcześnie pisałem wzór działa na napędzie w zestawie zalecanym przez producenta. Gdy ktoś eksperymentuje z napędem musi podejść równie niekonwencjonalnie do dobrania odpowiedniej dł. łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.