Skocz do zawartości

[Licznik] Ustawienie rozmiaru koła Sigma BC906

MrRafik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam licznik Sigma BC906 i rower Kross Level A2 z 2011r. Problem w tym że nie wiem jaki rozmiar koła wpisać. W instrukcji jest podane informacje dla koła 26x2.125, ja natomiast w rowerze mam Impac Trailpac 26”x2,1”. Teraz pytanie jak prawidłowo ustawić rozmiar koła aby zliczanie było jak najdokładniejsze? Bo dane mam tylko podane dla 2.125.

Napisano

Sprawdź rozmiar ISO- jak masz 54-559 to wpisz 2114, jak 57-559 to 2133.

Albo jak chcesz mieć mega dokładnie to zaznaczasz na oponie i glebie jakiś punkt- lecisz pełen obrót do punktu na oponie, na glebie zaznaczasz kolejny.

Mierzysz odległość między tymi na ziemi(w mm) i masz współczynnik:)

Napisano

Sprawdź rozmiar ISO- jak masz 54-559 to wpisz 2114, jak 57-559 to 2133.

Albo jak chcesz mieć mega dokładnie to zaznaczasz na oponie i glebie jakiś punkt- lecisz pełen obrót do punktu na oponie, na glebie zaznaczasz kolejny.

Mierzysz odległość między tymi na ziemi(w mm) i masz współczynnik:)

Chyba trochę bez sensu. Przecież różnica, jeśli w ogóle jest, to jest pomijalna...

Napisano

Sprawdziłem ISO i wg. instrukcji dla ISO 54-559 będzie to koło 26x2.00, natomiast ISO 57-559 wynosi 26x2.125

W rowerze mam koło 26x2.1 czyli nadal mojego problemu nie rowiązuje, no chyba że ktoś producent zaokrąglił do 2.1 ...

Pozostaje chyba zmierzyć ręcznie

Napisano

Możesz spokojnie wpisać to co jest podane w instrukcji. Błąd będzie niewielki lub wręcz pomijalny. Dużo większy błąd da zmiana ciśnienia w oponach i stopniowe zużycie bieżnika (jeżeli jest głęboki). Niemniej jednak zmierzyć nie zawadzi, jeżeli obwód opony wzbudza pewne wątpliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...