Skocz do zawartości

[do 3000] Unibike Expert 2011 vs Rockrider 8,1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przymierzam się do kupna roweru i zastanawiam się między Unibike Expert 2011 a Rockriderem 8,1 z Decathlona. Sprzęt ma służyć do jazdy głównie w mieście ale często będę się wybierał w góry. Moja waga 75 kg 185 cm. Wszelka Wasza pomoc jest mile widziana. Inne propozycje też rozważę.

Napisano

Jeśli chodzi o wybór spośród dwóch powyższych,również skłaniałbym się ku Unibike Expert. Miałem co prawda kiedyś RR 8.1, ale była to wersja 2008 bodajże z lepszymi oponami, siodełkiem, manetkami i przede wszystkim w ładniejszym malowaniu.

Aby nie ograniczać się do wyboru tylko pośród wyłącznie w/w modeli obejrzyj jeszcze może te:

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=394&id_prod=2032

SCOTT Poland - www.scott.pl

Rowery górskie, TREK 2010, rowery kraków, rowery gary fisher, rowey trekkingowe, krakow

Wszystkie one w zasadzie różnią się detalami. Sądzę że z każdego z nich byłbyś zadowolony.

Napisano

XCR ze Scale 80 i Treka 6000 w porównaniu do Recona z RR 8.1 czy Tory z Experta to subtelna różnica? A w Scottcie wręcz każdy element jest conajmniej o klasę niżej.

Jeżeli wolisz Shimano, weź Unibike. Jeżeli SRAM, RR. I ewentualnie zmień wtedy hamulce.

A Aspect to rower to trochę innych zastosowań, rama jest bardziej rekreacyjna. Poza tym ciężej dostępny (w necie znalazłem w jednym sklepie), a jak już to sporo droższy.

Napisano
Jeżeli wolisz Shimano, weź Unibike. Jeżeli SRAM, RR. I ewentualnie zmień wtedy hamulce.

nie mam wyrobionej opinii o tych firmach, czy jest między nimi jakaś istotna roznica? A co sądzicie o amorkach? Poszperałem trochę i wydaje mi si, że z RR są lepsze.

Napisano

Sporo informacji znajdziesz na forum. W skrócie, Sram pracuje trochę ostrzej, lepiej akcentuje zmianę biegów i jest mniej podatny na zabrudzenia czy niedokładność regulacji.

Sam jeździłem na różnych modelach Shimano, długo nie potrafiłem przekonać się do Srama, a teraz ujeżdżam X-7 (starszą wersję, manetki z wskaźnikami) i jeżeli będę zmieniał, to tylko na coś wyższego. Do Shimano już nie wrócę. Ale to takie osobiste odczucia, być może Tobie lepiej będzie się jeździło na komponentach Shimano.

W RR jest bodajże Recon Silver TK Coil. Czyli w środku to to samo co Tora z Unibike, ale samo opakowanie jest lżejsze.

Napisano
XCR ze Scale 80 i Treka 6000 w porównaniu do Recona z RR 8.1 czy Tory z Experta to subtelna różnica? A w Scottcie wręcz każdy element jest conajmniej o klasę niżej.

Nie ma specjalnej różnicy w pracy wspomnianych przez Ciebie amortyzatorów. Sprawdzone organoleptycznie. W zasadzie wielką różnicę sprawiają tylko korby. Za to ramy w obydwu rowerach w porównaniu z Trekiem i Scottem to trzecia liga.

A Aspect to rower to trochę innych zastosowań, rama jest bardziej rekreacyjna.

Jest właśnie do takich samych zastosowań jak Unibike i RR. Uniwersalna geometria pozwalająca na spokojną rekreację, turystykę, ale nie zamykająca drogi do spróbowania sił w maratonach. To Scott Scale i Trek są rowerami o sportowej geometrii.

Napisano

Praca pracą, co powiesz o żywotności tych widelców? Tora to wręcz niezniszczalny widelec, XCR spokojnie można zabić w niecały sezon.

A ramy są na bardzo zbliżonym poziomie. W tej półce cenowej kupując Scotta, a tym bardziej Treka płacisz dużo za znaczek na nim.

Unibike ma długą górną rurę, jest zdecydowanie sportowym rowerem. RR ma trochę krótszą, ale i tak wypada lepiej niż Aspect i to właśnie ta rama jest najbardziej uniwersalna z wszystkich.

Napisano

RR jeździłem 2 i 1/2 roku. Unibikiem powoziłe od czasu do czasu, był to wprawdzie Evolution, ale poza osprzętem nie różnią się. Do ramy w RR w zasadzie nie można się przypiąć. Ładnie wykonana, dobrze pospawana, ma swoje charakterystyczne elementy. Jedyne co do niej miałem to to że mogłaby być trochę wygodniejsza. Ale to było moje odczucie, co do którego upewniłem się po przesiadce na inny rower. Unibike - ładny, ale brakowało mi poczucia solidności które miałem choćby przy RR. Obydwie ramy to nie były ścigacze. Aspekt jest do nich podobny charakterem. To świetna baza do zbudowania fajnego wycieczkowca. 2 lata temu wziąłbym RR, ale ostatnia wersja ma zamontowane byle jakie opony, siodło, okrojone manetki i jest brzydko malowana.

Nigdy nie zajechałem żadnego widelca, na kilku już jeździłem, pewnie to dlatego że o nie dbałem.

Teraz jest dobry okres na kupowanie sprzętu. Można wynegocjować rabaty. Może poza Unibikiem, który ma taką politykę cenową że rabatów nie przewiduje.

Pisałe już kiedyś o tym że kolega za 3200 kupił Treka 6300 z dołożoną korbą SLX i manetkami XT.

Nie odradzam rowerów z tematu, obydwa są dobrymi rowerami, chcę tylko zaznaczyć że na nich nie kończy się świat. A 3000 zł to kwota za którą można już trochę powybrzydzać.

Napisano

Ja się jednak dalej będę upierał przy tym, że Unibike to rama o sportowej geometrii, RR jest mniej sportowy, ale to też nie to, co Aspect. Ot taki złoty środek. Nie rozumiem, co masz na myśli mówiąc "okrojone manetki". Możesz to rozwinąć? O oponach nie wypowiadam się, nie miałem okazji ich przetestować ale siodełko to sprawa każdego z osobna. A malowanie nie jeździ, choć fakt, RR jest brzydki. Ale z drugiej strony, mój rower też piękny nie jest.

To, że Ty nie zabiłeś żadnego widelca, o niczym nie świadczy. Mój XCM też się długo trzymał, widocznie trafiłem na w miarę dobry egzemplarz, ale wystarczyła agresywniejsza jazda, luzy pojawiły się momentalnie. I to na V-brake przy 60kg. Tarcze i XCM/XCR to już kompletnie nieporozumienie. Wystarczy poczytać forum, szybko pojawiające się luzy to typowa przypadłość tanich Suntourów. Niestety, 250zł to za mało na porządny widelec. Teraz mam Epicona, niebo a ziemia. Jakość, sztywność... ale i cena kilkukrotnie wyższa.

Napisano

Jeżdziłem na XCR z tarczą 180 mm a ważę ok. 95 kg. Nie złapał luzów.

Pisząc o okrojonych manetkach miałem na myśli to że zaoszczędzili na monitorkach. Niektórym to nie przeszkadza, mi tak.

To o czym się wypowiadam w tym temacie to są moje osobiste doświadczenia, nie przeczytane na forum.

Tylko pisząc o Scott Aspect polegałem na opiniach innych.

Napisano

Widocznie trafiłeś na porządnie złożony egzemplarz. Ale mając ryzykować loterię, wybrałbym coś innego.

Spodziewałem się, że powiesz o monitorkach. W żadnej wysokiej grupie nie ma już wskaźników. Źle czy dobrze, ciężko powiedzieć. Mam X-7 z nimi, ale rzadko na nie patrzę, jeśli już to na szosie, z nudów.

Napisano

dzięki Waszym odpowiedziom wybiorę chyba Unibike. Siedziałem już na nim i mi pasuje :) a za tą cenę nic lepszego nie znalazłem. Jak macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje to piszcie.

Dzięki za pomoc

Napisano

dzięki Waszym odpowiedziom wybiorę chyba Unibike. Siedziałem już na nim i mi pasuje :) a za tą cenę nic lepszego nie znalazłem. Jak macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje to piszcie.

Dzięki za pomoc

Dobry wybór. W zasadzie każdy byłby dobry z przez nas omawianych. Bo to są po prostu porządne rowery.

W żadnej wysokiej grupie nie ma już wskaźników. Źle czy dobrze, ciężko powiedzieć.

Mam X0 i są monitorki :thanks: Dla mnie jest to detal który robi różnicę. Przyzwyczaiłem się.

Napisano

Ja mogę się wypowiedzieć na temat Aspecta 10 jako że ujeżdżałem taki przez jakiś czas w zeszłym sezonie.

Otóż rowerek bardzo zwinny i co bardzo fajne sam nabiera prędkości bardzo szybko. Dobrze i łątwo podjeżdża. Na zjazdach trzeba go wyhamowywać własnie ze względu na bardzo szybkie nabieranie prędkości. Ciężko mi natomiast się odnieść co do pozycji na nim jako że występowały u mnie bóle w krzyżu po dłuższej jeździe. U Kolegi który go ode mnie odkupił ten problem nie występuje. Być może że miałem źle dobrany rozmiar ramy. XL przy 190cm wzrostu.

Mankamentem jak dla mnie był bardzo łatwo odpryskujący lakier.

Jeśli chodzi o osprzęt to jest na całkiem przyzwoitym poziomie. Nie ma się do czego przyczepić. Wagowo też spoko wychodzi. Kolega go dosyć mocno ujeżdżał przez sezon i nie miał z nim żadnych problemów. Myślę że rower godny wzięcia pod uwagę.

Napisano

A ja powiem coś jako były posiadacz rr 8,1 - niezaprzeczalnym atutem rr jest podejście decathlonu do klienta - u mnie był uszkodzony amor i piasta i bez problemu po przejechaniu ok 1k km w poprzednim sezonie dostałem zwrot gotówki :thumbsup: więc jeśli traktować decathlon jako wypożyczalnię sprzętu i to darmową to jak najbardziej ;) Ale tak jak jejek16 napisał - potwierdzam tandetne malowanie, beznadziejne opony i w moim przypadku niewygodą pozycję, poza tym mam wrażenie że rr naprawdę odstaje od innych rowerów (przy podobnym osprzęcie) jakością wykonania - ja miałem sciągany z Francji, może dostałem jakiś odrzut, może miałem pecha, to jest moja subiektywna ocena - ja się osobiście zawiodłem. Dziwią mnie więc bardzo pozytywne recenzje chocby na www.bikeradar czy bikerboard, choc czytałem akurat o wcześniejszych modelach, więc może po prostu ostatnio jakość poleciała na pysk,a albo oceny takie spowodowane są zupełnie innymi czynnikami... Ale podejście do klienta jak najbardziej na plus, a podejrzewam że kupując w mniejszym sklepie w razie problemów ze sprzętem mogą być problemy, odrzucanie reklamacji z powodu uszkodzeń mechanicznych z winy klienta itp. A le to jedyny moim zdaniem atut rr. W tej cenie jak już wczesniej ktoś napisał w tej chwili myślę że spokojnie możesz kupić coś lepszego. Mnie się udało przedwczoraj kupic meridę z 2011 trail 800d za niecałe 3100 więc warto poszperac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...