Mod Team Franio Napisano 20 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2012 Mam prośbę do posiadaczy koszyka Kellys KBIX/SQUAD. W mojej ramie (Kross Level A6, rocznik 2008) nie mogę zamontować dwóch koszyków przez dziwne umiejscowienie otworów, ale słyszałem, że akurat te koszyki mogą tutaj pasować. Mógłby mi ktoś podać wymiary podane na rysunku? A - długość od spodu koszyka do ramion B - długość od spodu koszyka do miejsca montażu Z góry wielkie dzięki PS. Ewentualnie proszę o info, jeśli ktoś wie, jakie koszyki mogą pasować do takiej ramy w rozmiarze 19 cali.
MTBike Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 A: 7,5 cm (mierzone do czubka "podstawki pod bidon") B: 2,3 cm (mierzone od środka otworu montażowego do podstawki , wliczyłem w to grubość podstawki)
Mod Team Franio Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Mod Team Napisano 20 Stycznia 2012 Dzięki. Mógłbyś mi podać jeszcze jeden wymiar? C - długość od koszyka (liczona razem z nim) do końca bidonu Wydaje mi się, że najwygodniej by było zmierzyć to od dołu - zaczepić suwmiarkę o koszyk i pociągnąć do końca bidonu
MTBike Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 C: 8 cm (mierzone od otworów montażowych w ramie do zewnętrznej koszyka) Te ramiona mogę mieć trochę pokrzywione (dostosowałem je do bidonu) ale minimalnie . Gdy będzie Ci trochę brakowało (bidon o bidon zahacza) zawsze można tą małą podstawkę podgiąć trochę wyżej .
Mod Team Franio Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Mod Team Napisano 21 Stycznia 2012 Dzięki wielkie. Pomierzyłem trochę i wydaje mi się, że dwa koszyki jednak się nie zmieszczą. Szkoda, że nie mogę ich przymierzyć, bo akurat nikt ze znajomych takich nie ma, a kasy w błoto wyrzucać nie chcę. Próbowałem montować też kilka innych koszyków, różnych marek, w różnych kombinacjach, ale w żaden sposób nie da się tam wcisnąć dwóch. Jakimś wyjściem jest bukłak, ale wolałbym jednak dwa bidony.
MTBike Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Lub : Jest to spora rama więc można jeśli Ci się podoba wstawić bidon 1 l np. Isostar . Są dosyć ładne i ładnie się będzie komponował a do wyrwania jest za naprawdę małe pieniądze na allegro .
Mod Team Franio Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Mod Team Napisano 21 Stycznia 2012 Takie bidony są za duże i wypadają na nierównościach. Mam dwa litrowe Isostary, trzeci zgubiłem na maratonie. Chciałbym zamontować drugi koszyk, by móc jeździć z dwoma bidonami po 750ml lub chociaż 1x750ml i 1x500ml.
MTBike Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 Musisz szukać takiego koszyka co ma jak najniżej otwory choć ten koszyk Kellys`a i tak ma dość nisko . A jak by tak podgiąć tą "podstawkę" pod bidon (tzn. żeby była wyżej) ?
Mod Team Franio Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Mod Team Napisano 21 Stycznia 2012 Tak się właśnie zastanawiam czy przy wygięciu tej "podstawki" nawet o 0,5-1cm bidon nie przesunąłby się do góry na tyle, by wszedł mi drugi koszyk. Muszę popytać znajomych czy nie chcą takiego koszyka. Wtedy zamówiłbym dwa i przy okazji sprawdziłbym czy wejdą do mojej ramy. Jeśli tak, domówiłbym dla siebie drugi. Gdyby jednak okazało się, że dwa bidony za nic w świecie nie wejdą, będę myślał nad takim plecaczkiem: Plecak rowerowy Camelbak Hydrobak czerwony | Plecaki i torby | Plecaki sportowe | Camelbak | Cristobal.pl - sklep turystyczny on-line. Sprzęt turystyczny, plecaki, namioty, śpiwory, torby, walizki, bagaż, odzież, buty. Hannah, Deuter, Roncato, Delsey, Chiruca
MTBike Napisano 21 Stycznia 2012 Napisano 21 Stycznia 2012 To jest dość dobre rozwiązanie sporo się tego widzi na maratonach pewnie a raczej na pewno ze względu na małą masę własną (160 g to prawie tyle co zestaw 2x bidon i 2x koszyk) . Jest tego jeden ważny plus nie potrzebna jest wtedy sakwa pod siodłowa bądź na ramę bo wszystko można w plecak upchać (klucze, komórkę może nawet dętkę) . Co do bukłaka : mam plecak Camelbak Charge i jest w nim ten sam bukłak i ustnik . Szczerze polecam, wszystko jest perfekcyjnie wykonane .
Mod Team Franio Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Mod Team Napisano 22 Stycznia 2012 Może i plecak waży mniej więcej tyle, co 2 koszyki i bidony, ale przez cały czas mam go na plecach, a nie zamontowanego w rowerze. Najchętniej zmieniłbym ramę i kłopot z głowy, ale to już grubsza inwestycja :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.