Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Radon ZR Race 7.0 by YgreK

YgreK

Pytanie

Napisano

Witam. :)

Chciałbym zaprezentować mój nowy nabytek. Maszynka kupowana z myślą o maratonach i XC. Miała być lekka, szybka, zwrotna i chyba tak się udało.

Rowerek jest sprowadzony z Niemiec.

Radon ZR Race 7.0 (2011)

Rama - Alu 7005 Triple Butted, Hydroform Tubing

Amortyzator przedni - Rock Shox SID RLT

Mostek - Race Face Evolve

Kierownica - Race Face Evolve flatbar

Gripy - Syntace Moto

Sztyca - Ready For Race (Powinna być Race Face Evolve, ale chyba coś im się pomyliło)

Siodełko - Radon light

Hamulce - Formula RX, 180mm/160mm

Manetki - SRAM X9 Trigger 10-Speed

Przerzutka tył - SRAM X9 10-Speed

Przerzutka przód -SRAM X9 10-Speed

Korba - SRAM X9 10-Speed

Kaseta - SRAM PG1050 10Speed

Łańcuch - SRAM PC1050 10Speed

Koła - Maxic Crossride

Opony - Schwalbe Nobby Nic 2,25″

Pedały - Shimano PD-M520

Dokładnej wagi roweru jeszcze nie znam, ale niedługo poznam.

Jeśli zaś chodzi o rozpiskę to jest ona w trakcie realizacji. Niestety nie chcę rozbierać całego roweru bo boję się, że go już nie złożę, więc na razie wpisuje w tabelę same dane z internetu.

Planowane zmiany:

Schwalbe Nobby Nic 2,25″ --> Continental Race King 2.0 Supersonic

P1080745.JPG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo ciekawy, nietypowy rowerek :thumbsup: . Pochwal się za ile go wyrwałeś. Poza kołami i siodełkiem (które już na oko jest dla mnie za mało deskowate :whistling: ) nie można się do niego przyczepić. No- mógłby być mniejszy...

Napisano

Hm.. z przesyłką z Niemiec i opłatami bankowymi wyszło 4,7k zł.

Co do siodełka - bardzo wygodne, choć nie ma aż tak dużo "gąbki" jak to wygląda na zdjęciu. Muszę je jeszcze zważyć. :)

Koła - nie należą do najlżejszych ale w tym przedziale cenowym prawie zawsze crossridy dorzucają. ;)

Napisano

nie czaję tego co to jest jakiś wymóg z tym wywalaniem podkładek i obracaniem mostka? żeby lans większy był? każdy jeździ tak jak jest mu wygodnie.

jak dla mnie wyrzucenie podkładek i obrócenie mostka skończyłoby się ogromnym bólem pleców i karku na dłuższych dystansach.

nie widzisz jaka już jest różnica poziomów pomiędzy kierą a mostkiem?

Napisano

Megan23

Znajdź mi w sieci nowy rower na takim osprzęcie za 3700 zł. Raczej trudno będzie.

Salvin

Zastanawiałem się, ale jednak padło na 26. Z wielu względów. Teraz niestety trochę żałuję.. No ale w końcu mam swój rowerek i nie muszę jeździć na 14 kilogramowym Kellysie Quartzie :P

Zważyłem siodełko i się przeraziłem - 334g.

Napisano

No to za siodłami będę się rozglądał.. :)

Ale to dopiero po wakacjach.. Wtedy pójdę do roboty i będę miał jakąś gotówkę. Ale myślę, że wtedy kółeczka sobie wpierw kupię - przecież na nich najbardziej odczuję ubytek wagi.

Napisano

Koła naprawdę nie są złe, może nie najlżejsze ale na pewno wytrzymałe

wg mnie kwalifikują się do wymiany ale nie w pierwszej kolejności

Napisano

W pierwszej kolejności zmieniam Nobby Nic na RK od Continentala.

Bo po co mi taki traktorek na Wielkopolskie Maratony i XC? :)

A i przy okazji ponad 350 g Radziu lżejszy będzie. ;)

Napisano
A i najważniejsze: wywal podkładki obróć mostek :laugh: .

Niech zostawi jak mu to pasuje. Przy tak wysuniętej sztycy, wywalonych podkładkach i odwróconym mostku będzie jechał jak poskładany na tym rowerze.

A rower sam w sobie fajny, ale ja bym tu założył inne siodełko :P

Napisano

Salvin

Już jestem zdecydowany na Race Kingi. Jeżdżę na nich od roku i dla mnie są genialne. Poza tym w wersji 2.0 ważą 430g więc bardzo mało :)

Napisano

Druga osoba już mi poleca te oponki.. Ale jestem nieugięty. Co do opon to jest zadecydowane. Za dużo przejechałem na Race Kingach, żeby móc je zmienić... ;)

A poza tym bardzo pasują do maratonów w wlkp, gdzie jest trochę piachu...

Napisano

No nasze bardzo podobne są.. Musimy kiedyś powozić się po mieście naszymi Radziami :D

Trenujesz? Bo sprzęt już masz teraz tylko nogę trzeba zrobić :)

Napisano

A gdzie jedziesz pierwszy wyścig? Nogę jak na razie trenuje w domowej "siłowni". Niedługo będę miał rower stacjonarny to chociaż na nim pojeżdżę bo nie chce wyciągać radona na zimę

Napisano

Bezdętki wrzuć stary. Gripy KCNC. Mostek pewnie odwrócisz i podkładki wywalisz. Jak będziesz chciał to rurę sterową ci przytnę. Żeby nie było problemu z odsprzedażą musi mieć tak z 180mm. Jak zajedziesz pierwszy łańcuch to xtr lub campa c9

Napisano

No ładnie ładnie, w tym roku to już w ogóle ygrek nam odjedziesz ;) Sterówki nie przycinałbym, przy naszym wzroście i tak kiera jest za nisko w stosunku do siodełka.

Napisano

tuzin695

Pierwszy wyścig w Gnieznie (1.04). Ogólnie będę ścigał się cały Thule Cup i maratony od Gogola.

piotrulek84

O bezdętkach bardzo mało wiem, ale się już na tym zastanawiałem. Nie wiem za bardzo na jakiej zasadzie działa to mleczko i tak dalej i nie wiem czy pod moje kółka to podejdzie.

Zmian przy przekładaniu podkładek i obróceniu mostka na razie nie planowałem. Do tej pory przejechałem tylko kilkadziesiąt km na tym rowerku i jeździ się nawet wygodnie. Co do gripów KCNC to na pewno sobie je kupie, bo moje ważą teraz 118g. Więc zbić 100g za 30zł to dobra cena :)

miskov17

Miejmy nadzieję, że jak już jest sprzęt to i noga będzie. :) Ale wszystko wskazuje na to że będzie, bo ostro pracuje ;]

Napisano

Zważyłem siodełko i się przeraziłem - 334g.

w końcu wiem ile waży :D

Znajdź mi w sieci nowy rower na takim osprzęcie za 3700 zł. Raczej trudno będzie.

Znalazłem i to jeszcze taniej :D :D :D tyle że na Rybce z 2010 :P

Napisano

No i pierwsze zmiany wprowadzone.

Gripy -> Bontanger Race X Lite (czarne)

Wizualnie pasują dobrze, zobaczymy jak się sprawdzą na długich trasach.

Co do kolejnych zmian:

Zamówione:

2 x Race King 2.2 Supersonic

Wszystko inne pod bezdętki.

W trakcie poszukiwań:

Koszyczek na bidon.

Jak już wszystko będzie załatwione pojadę dokładnie zważyć rowerek.. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...