Skocz do zawartości

[Trenażer] Tacx Sirius czy Elite Mag Speed

Rychlapl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W końcu doszedłem do wniosku, że wyjścia nie ma i zmuszę się do kręcenia w domu.

Przeglądałem tematy które pojawiły się mniej więcej od września 2011, jednak nie znalazłem tam pomocy dla swojego wyboru.

Chcę wydać nie więcej niż 500zł, uważam,że większa kwota nie warta jest inwestycji.

Znalazłem dwa modele, Tacx Sirius i Elite Mag Speed - oba w cenie 460zł.

Który z nich będzie lepszy do domowego treningu, wytrzyma dłużej i nie będzie jakoś strasznie głośny? Nic innego ciekawego w tej cenie nie znalazłem. Jak coś przeoczyłem - dajcie znać :)

Z mojej perspektywy to one się za bardzo niczym nie różnią (Tacx ma 10stopniową regulację a Elite 5 stopniową - jedyne co zauważyłem), pewnie coś umyka mi:)

Atutem Elite jest dołączona podstawka pod przednie koło.

Dziękuję za pomoc:)

Napisano

Od 4 lat używam Sirius'a i nie mogę na niego złego słowa powiedzieć.

A podstawka pod przednie koło to jak dla mnie zbędny bajer :)

Napisano

ja bym sie skłaniał bardziej w strone Elite - choc tak jak zauwazyles, sa bardzo podobne i w tej klasie cenowej nie mozesz zbyct wiele wymagac.

Napisano

Tacx sirius na aukcjach wychodzi ok 100zł drożej niż podałeś. Jeżeli masz okazję kupić za 460 to może to być dodatkowym plusem, przy odsprzedaży mniej stracisz. Jednak jeżeli ci się spodoba to nie będziesz myślał o sprzedawaniu :)

Ja o tych modelach nic powiedzieć nie mogę (kręcę na bbb), oba dość obszernie opisane w internecie. Co do podstawki to przed zakupem trenażera też o niej myślałem ale po ponad miesiącu kręcenia bez, podstawka dla mnie jest zbędna.

Regulacja w 10 czy 5siu stopniach nie ma dla mnie też znaczenia (mam 5), ustawiam swojego na maks i reguluję obciążenie przerzutką.

Podkreślam, opinia subiektywna.

Napisano

Witam, jeżeli ktoś chce mam oba testy zarówno z BB jak i z MR mogę wysłać na mail -> pisać na PRV podać mail to będę rozsyłał.

Ja osobiście zakupiłem Minoura RDA-80R i nie mam może porównania ale jak dla początkującego bardzo fajny sprzęt oporu aż nadto (przynajmniej póki co, 3 dni mam wyjeżdżone na nim), cichy, nie trzeba kombinować z oponą, idealny do MTB jak podaje producent (ponoć w szosach za wąska jest obręcz i ślizgają rolki), stabilny.

P.S. Każdemu kto kupuje trenażer polecam od razu zakup pulsometru zmienia zupełnie jakość treningu na tym urządzeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...