Skocz do zawartości

[Hamulce] Deore 596 vs Elixir 3

rs8

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, poszukuje hydraulika na przód zastanawiam sie nad którymś z tych, chyba ze możecie polecić cos innego do 200zł. Deore moge miec za 200zł a elixir 3 za 170zł. Hample mają głownie służyć do jazdy miejskiej i leśnej. 3-4 razy w roku wypad w góry, moja waga to 100kg. Szłyszałem rożne opinie na temat elixirów ze sa drogie w eksloatacji itp. Proszę was o pomoc w doborze :)

bez wahania deore 596, chyba, że uprzesz się na avida..

Deor'ki lepsze? Również chyba są mniej awaryjne i tańszy serwis :) Weznę chyba te deore ze wzgledu na to że są nówki 2012 za 180zł :)

Chyba że jest jeszcze cos innego do wyboru?

A jak wypada Deore 2012 przy SLX 2011 ? Jak by nie patrzeć na cenę i na to że SLX jest modelem wyższym od Deore to który jest lepszy ? Oba mają servo wave. Czym jeszcze się różnią ?

Deor'ki lepsze? Również chyba są mniej awaryjne i tańszy serwis :) Weznę chyba te deore ze wzgledu na to że są nówki 2012 za 180zł :)

Chyba że jest jeszcze cos innego do wyboru?

kupujesz na t-bike.pl ? Jeżeli tak to trzeba czekać do 7 lutego. taką dzisiaj od nich dostałem odpowiedz.

A jak wypada Deore 2012 przy SLX 2011 ? Jak by nie patrzeć na cenę i na to że SLX jest modelem wyższym od Deore to który jest lepszy ? Oba mają servo wave. Czym jeszcze się różnią ?

Mógł by ktoś odpowiedzieć. Naczytałem się dużo o tych hamulcach a i tak nic nie wiem ;)

Teoretycznie raczej nie. Popatrz na przykład Magury i systemu BAT, gdzie pokętłem reguluje się twardość klamki, więc przewód nie ma nic do tego.

Z tych dwóch hamulców lepiej jednak shimano bo serwisanci i koledzy strasznie narzekają na Avid 3.

Ktoś już zmieniał okablowanie w hamplach Shimano? Jestem bardzo ciekaw czy to cokolwiek zmieni?

Oglądałem dzisiaj w sklepie Deore 596, SLX 666 i XT 785. Deore mają rzeczywiście bardziej miękkie klamki i wynika to z zastosowania tandetnego przewodu BH59 (vs. BH90 w SLX/XT).

W hamulcach Shimano z roku 2010 wszystkie hydrauliki od XTR'a po serie z poza grupy miały fabrycznie kable BH-59. Tylko Saint miał BH80-SB. Niestety nigdy nie testowałem tego ostatniego więc nie wiem czy klamka była twardsza od pozostałych.

Hamulce na 2012 mają już różne okablowanie i tak np:

XTR BH90-SB

SAINT BH80-SB

Deore XT BH90-SB

SLX BH90-SB

Deore LX BH59

Deore M596 BH90-SS

Od M575 w dol BH59

Więc zanim ktoś zacznie wydawać kasę (być może niepotrzebnie) ktoś się podzieli doświadczeniem czy jest różnica pomiędzy różnymi kablami a twardością klamki? Mi się wydaje że problem tkwi raczej w samej klamce i jej konstrukcji a niżeli okablowaniu.

A to bardzo ciekawe co mówisz... Jeżeli sklep oddzielnie zamawia zaciski i klamki to tak wtem sami to składają (szczerze to powinni o tym informować) ale gdy zamawia cały hamulec to przychodzi już zalany i kompletny. Nie wiem gdzie naopowiadali Ci takich głupot? Myślisz, że niezawodność i reputacja Shimano zależała by od zdolności mechanika w zalewaniu hamulców?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...