rs8 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jak w temacie, poszukuje hydraulika na przód zastanawiam sie nad którymś z tych, chyba ze możecie polecić cos innego do 200zł. Deore moge miec za 200zł a elixir 3 za 170zł. Hample mają głownie służyć do jazdy miejskiej i leśnej. 3-4 razy w roku wypad w góry, moja waga to 100kg. Szłyszałem rożne opinie na temat elixirów ze sa drogie w eksloatacji itp. Proszę was o pomoc w doborze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 bez wahania deore 596, chyba, że uprzesz się na avida.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rs8 Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 bez wahania deore 596, chyba, że uprzesz się na avida.. Deor'ki lepsze? Również chyba są mniej awaryjne i tańszy serwis Weznę chyba te deore ze wzgledu na to że są nówki 2012 za 180zł Chyba że jest jeszcze cos innego do wyboru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Nic innego nie ma za tą cenę. Bierz deore! Mimo, że sprzedaję E3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 A jak wypada Deore 2012 przy SLX 2011 ? Jak by nie patrzeć na cenę i na to że SLX jest modelem wyższym od Deore to który jest lepszy ? Oba mają servo wave. Czym jeszcze się różnią ? Deor'ki lepsze? Również chyba są mniej awaryjne i tańszy serwis Weznę chyba te deore ze wzgledu na to że są nówki 2012 za 180zł Chyba że jest jeszcze cos innego do wyboru? kupujesz na t-bike.pl ? Jeżeli tak to trzeba czekać do 7 lutego. taką dzisiaj od nich dostałem odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rs8 Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 kupujesz na t-bike.pl ? Jeżeli tak to trzeba czekać do 7 lutego. taką dzisiaj od nich dostałem odpowiedz. Na 90% tak, nie spieszy mi się aż tak z kupnem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 A jak wypada Deore 2012 przy SLX 2011 ? Jak by nie patrzeć na cenę i na to że SLX jest modelem wyższym od Deore to który jest lepszy ? Oba mają servo wave. Czym jeszcze się różnią ? Mógł by ktoś odpowiedzieć. Naczytałem się dużo o tych hamulcach a i tak nic nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 deore ma miękki przewód, a SLX ma twardy. Czyli miękka klamka vs twarda klamka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Czyli żeby pozbyć się gumowej klamki trzeba wymienić przewód na taki w stalowym oplocie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 teoretycznie to powinno pomóc. Teoretycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pro Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Teoretycznie raczej nie. Popatrz na przykład Magury i systemu BAT, gdzie pokętłem reguluje się twardość klamki, więc przewód nie ma nic do tego. Z tych dwóch hamulców lepiej jednak shimano bo serwisanci i koledzy strasznie narzekają na Avid 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Oglądałem dzisiaj w sklepie Deore 596, SLX 666 i XT 785. Deore mają rzeczywiście bardziej miękkie klamki i wynika to z zastosowania tandetnego przewodu BH59 (vs. BH90 w SLX/XT). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Megan23 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Mam Deorki, wszystko ok ale miękka klamka rzeczywiście nie przypada mi do gust. Ten przewód można wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 można, właśnie z ciekawości obejrzałem ile to kosztuje i za około 150zł można już wymienić oba przewody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ktoś już zmieniał okablowanie w hamplach Shimano? Jestem bardzo ciekaw czy to cokolwiek zmieni? Oglądałem dzisiaj w sklepie Deore 596, SLX 666 i XT 785. Deore mają rzeczywiście bardziej miękkie klamki i wynika to z zastosowania tandetnego przewodu BH59 (vs. BH90 w SLX/XT). W hamulcach Shimano z roku 2010 wszystkie hydrauliki od XTR'a po serie z poza grupy miały fabrycznie kable BH-59. Tylko Saint miał BH80-SB. Niestety nigdy nie testowałem tego ostatniego więc nie wiem czy klamka była twardsza od pozostałych. Hamulce na 2012 mają już różne okablowanie i tak np: XTR BH90-SB SAINT BH80-SB Deore XT BH90-SB SLX BH90-SB Deore LX BH59 Deore M596 BH90-SS Od M575 w dol BH59 Więc zanim ktoś zacznie wydawać kasę (być może niepotrzebnie) ktoś się podzieli doświadczeniem czy jest różnica pomiędzy różnymi kablami a twardością klamki? Mi się wydaje że problem tkwi raczej w samej klamce i jej konstrukcji a niżeli okablowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Deore M596 BH90-SS wczoraj na własne oczy widziałem BH59 w deorce. Czyżby sklep samodzielnie montował te hamulce i specjalnie montował gorszy, tańszy przewód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ciekawe? Dane brałem z katalogu technicznego na rok 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Wymienilem przewody w xt 08 na takie ze stalowym oplotem, fibrax, nic to nie dalo. BAT magury jest raczej odpowiednikiem systemu free stroke czyli regulacja jalowego skoku klamki i nie "utwardzi" klamki jako takiej. Kable od tego nie sztywnieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 wczoraj na własne oczy widziałem BH59 w deorce. Czyżby sklep samodzielnie montował te hamulce i specjalnie montował gorszy, tańszy przewód ? Mogło tak się zdarzyć. Z ciekawości spojrzałem na deorki zakupione w bikestacji dla kobiety mojej. Jest BH90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nowe deorki kupione u formickiego przewód BH59 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 U siebie mam Deore M596 i mam przewody SM BH-90, a klamka do miękkich nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rs8 Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 http://allegro.pl/hamulec-shimano-deore-2012-br-m596-bl-m596-przod-i2092058786.html Biorę ten hampel, jednak po czytaniu o przewodach waham sie czy skracać czy nie podmienią przewodu, chce skrócic do 95cm chyba bedzie ok do ramy 22" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 żeby nie mieć wątpliwości - od razu spytaj, czy dają przewó BH90 czy BH59. Na przewodzie jest napisana nazwa. 95cm do baaardzo długi przewód. Ja u siebie z amortyzatorem 105mm, kierownicą giętą 710mm i mostkiem 100mm mam przewód 72cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Oni tam nie mają co podmieniać. Hamulce od Shimano przychodzą w częściach i to sklep składa je w całość. Chyba, że teraz coś się zmieniło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 1 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A to bardzo ciekawe co mówisz... Jeżeli sklep oddzielnie zamawia zaciski i klamki to tak wtem sami to składają (szczerze to powinni o tym informować) ale gdy zamawia cały hamulec to przychodzi już zalany i kompletny. Nie wiem gdzie naopowiadali Ci takich głupot? Myślisz, że niezawodność i reputacja Shimano zależała by od zdolności mechanika w zalewaniu hamulców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.