Skocz do zawartości

[koła] Komplet 200-300zł 26" pod V-brakee

Tom3k88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szukam kół do swojego roweru, w cenie z tematu. Nie ukrywam że, wolałbym znaleźć coś w dolnej granicy, bo nie chcę za dużo w rower inwestować. Wolę odłożyć do nowego. Koła mają się toczyć lekko i nie krzywić, to jedyne czego do nich wymagam. Waga przy tej cenie to zawsze coś koło 2300g, więc wolałbym żeby więcej nie ważyły. Założenie jest takie że, na razie będę pełnić rolę kół szosowych, w tygodniu i na dłuższe trasy, a w weekendy w góry, ale bez szaleństw. (Jeżeli ktoś kojarzy to, wjazd na Wielką Sowę od strony przełęczy Woliborskiej to maks co mają wytrzymać) Może kupię drugi komplet takich samych, żeby się nie bawić ze zmianą opon. Opony na jakich jeżdżę do Continental Leader Pro 2.1/Gravity 2.3 w góry i Kenda Kwest 1.5 na trasę, fanie by było jakby jedne i drugie nie spadały z obręczy.

Mam dwa typy, oba na piastach kulkowych shimano. Są jeszcze w podobnej cenie koła na maszynowych od Novatec'a ale jakoś mnie to nie przekonuje, chyba że warto?

1. Shimano Alivio M430 - Shining A-M3 - cnSPOKE 2.0/2.0/2.0mm - 199zł

2. Shimano Deore M525 - Shining MT-46 - cnSPOKE 2.0/2.0/2.0mm - 234zł

Obie mają obręcze podejrzanej marki, ale może rzeczywiście nie są takie złe. Pierwsze są 60 gram lżejsze, ale za to mniej uniwersalne, bo tylko na V-brake, więc ciężej sprzedać. Drugie z kolei maja lżejsze obręcze, ale za to jakieś węższe, nie wiem czy te 17mm to nie za mało? Dadzą radę? Czy lepiej dołożyć do czegoś innego?

Napisano

Jeśli nie chcesz wydać więcej niz to co w temacie weź te koła m525 piasty względne i pod tarcze a obręcz będzie dobra jak nie będziesz po mórkach skakał :) ze 2 klijentów u mnie w sklepie też takie wzieli i nie ma tragedii :thumbsup:

Napisano

A ja polecam ci złożyć sobie koła samemu, w tej cenie pod v-ki dobrym wyborem będzie obręcz Accent Pathfinder - link do tego komplet piast Shimano Deore M590 - link , link do tego najzwyklejsze szprychy ze stali nierdzewnej np Spokey - link. Podsumowując wagowo przód będzie miał ok 960 gram tył ok 1100 gram. Za cenę 280 zł komplet będziesz miał dość dobre kółka, oczywiście musisz doliczyć sobie koszt zaplotu i centrowania - jeżeli tego nie umiesz.

Napisano

sam bym je chętnie kupił, ale nie mam do czego ich wsadzić :)

Piasty - 110

Obręcze 160

Szprychy - 72

Składanie - 50

Razem : 392zł. A na aukcji 270. Cena dumpingowa ?

Napisano

sam bym je chętnie kupił, ale nie mam do czego ich wsadzić :)

Piasty - 110

Obręcze 160

Szprychy - 72

Składanie - 50

Razem : 392zł. A na aukcji 270. Cena dumpingowa ?

Też bym je wybrał, ale mam wątpliwości co do solidności sprzedawcy. Jakby był odbiór osobisty to jeszcze bym spróbował, ale tak nie będę ryzykował. Na zdjęciach nawet ta obręcz Mach1, wygląda jakby ją ktoś na kolanie zkaładał, łączenie wygląda tragicznie, chociaż po tych Shining też się cudów nie spodziewam. Koła sam nie złożę, a z robocizną wychodzi za drogo.

Ja właśnie kupiłem takie kółka (deore, cn spokes, shining) i na razie wszystko ok

Możesz zerknąć czy łączenie wygląda lepiej niż to? Jakie masz te Shiningi?

99df35d7.jpg

Napisano

KOŁA 26 MTB MASZYNY 36SZPR VB NOVATEC MACH 1/SAPIM (2054434024) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

jeśli chcesz cos naprawdę wypasionego, to polecam te kółka":

Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Piasty są sprawdzone i bardzo chwalone.

Obręcze sprawdzone firmówki, bardzo trwałe.

Nie wiadomo tylko jakie szprychy. Pewnie richmany albo cn spoke.

Miałem nos, aukcja usunięta przez pracownika allegro, był jakiś wałek.

A ja polecam ci złożyć sobie koła samemu, w tej cenie pod v-ki dobrym wyborem będzie obręcz Accent Pathfinder - link do tego komplet piast Shimano Deore M590 - link , link do tego najzwyklejsze szprychy ze stali nierdzewnej np Spokey - link. Podsumowując wagowo przód będzie miał ok 960 gram tył ok 1100 gram. Za cenę 280 zł komplet będziesz miał dość dobre kółka, oczywiście musisz doliczyć sobie koszt zaplotu i centrowania - jeżeli tego nie umiesz.

Chyba zapomniałeś o kosztach przesyłki, kompletnie nieopłacalny interes kiedy wszystko kupuje się w innych sklepach. Jak już się wszystko w jednym znajdzie to i tak drożej wyjdzie. To ma sens chyba tylko przy droższych kołach.

Tak więc chyba zostają mi te koła http://allegro.pl/ko...2054434024.html

Piasty te same co w kołach z bikestacji za 399zł :/ Waga też całkiem znośna, ale ciekawe ile ma wspólnego z rzeczywistością, tylko te obręcze mnie nie przekonują. Mam fabryczne koła kellysa, na pewno na obręczach oszczędzili, a mimo to łączenie wygląda lepiej. Czy ktoś kto ma jakieś obycie w praktyce z takimi budżetowymi kołami może mnie uspokoić i zapewnić że, te koła będą lepsze od fabrycznych z Kellys'a Scarpe z 2006 roku? Piasty na pewno będą lepsze, przednia to jakiś wytwór noname, sygnowany logo kellys'a, a tylko to jakiś śmieć bez uszczelnienia, niby SHIMANO RM30. Obręcze to też jakiś noname, nazwany KELLY'S Double Combat. Wagi nie znam, ale jak zmieniałem opony to spokojnie ponad kilo każde ważyło.

Mogę dać maksymalnie 350zł, gdyby odbiór był we Wrocławiu, ale widzę że, nawet w tej cenie nie ma nic ciekawego.

Napisano

Piasty te same co w kołach z bikestacji za 399zł :/ Waga też całkiem znośna, ale ciekawe ile ma wspólnego z rzeczywistością, tylko te obręcze mnie nie przekonują. Mam fabryczne koła kellysa, na pewno na obręczach oszczędzili, a mimo to łączenie wygląda lepiej. Czy ktoś kto ma jakieś obycie w praktyce z takimi budżetowymi kołami może mnie uspokoić i zapewnić że, te koła będą lepsze od fabrycznych z Kellys'a Scarpe z 2006 roku? Piasty na pewno będą lepsze, przednia to jakiś wytwór noname, sygnowany logo kellys'a, a tylko to jakiś śmieć bez uszczelnienia, niby SHIMANO RM30. Obręcze to też jakiś noname, nazwany KELLY'S Double Combat. Wagi nie znam, ale jak zmieniałem opony to spokojnie ponad kilo każde ważyło.

Mogę dać maksymalnie 350zł, gdyby odbiór był we Wrocławiu, ale widzę że, nawet w tej cenie nie ma nic ciekawego.

Moja waga ~80kg, przechulałem na takim tylnym kole 5k km, a na przednim ponad 6k km. Tył wymagał raz centrowania, poszła jednak szprycha, co do obręczy to nie jest to jakiś badziew. U mnie waga pokazała dla koła przedniego 998g, a dla tylnego 1238 (oczywiście bez zacisków). Nic w tej cenie lepszego nie dostaniesz :).

Edit:Przepraszam, pomyliłem koła powyżej z tymi http://allegro.pl/kola-26-mtb-joytech-pod-tarcze-na-mach-1-france-i2054433968.html .... :confused:

Napisano

Ja na razie na tych shining jeżdżę i wszystko jest ok. Koła już całe w syfie są, bo jeżdżę codziennie do pracy, ale na razie bez centry, szprychy nie rdzewieją, a piasta się toczy. Katuję na razie tylne koło, bo przednie mam inne do zajeżdżenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...