Skocz do zawartości

[rower] Scott Scale Comp 29'er

Sacra

Rekomendowane odpowiedzi

ad.3. Której osoby?

chodzilo mi o teksty, "rower nie dla ambitnych bikerów, rower po bułki, rower dla kobiet, nie dla normalnie zbudowanych itp itd..." i tyle w tej kwseti

Co do jazdy ja osobiscie od dwoch miesiecy na GTC Pro po malych przeróbkach, i moge sie jedynie odniesc do swoich poprzednich rowerow na kolach 26' zwlascza tych ostatnich trek 6500 i trek 8500 bo maja tzw "sportowa geometrie"

I rower wypada naprawde dobrze, na razie sie docieramy. Byc moze jest to spowodowane przejsciem z 26 na 29", ale nie zauważam jakiś dyskwalifikujacych cech dla roweru do ścigania.

W tym roku planuje jeszcze dwa maratony dla rozpoznania, bedzie mozna cos wiecej powiedziec

W wiekszosci przypadkow za sprawowanie sie roweru na trasie, wieksze znaczenie ma dobor opony i cisnienia niz geometria.

A merytorycznie: amortyzator, przerzutki - to wszystko wymienia się na lepsze, po zużyciu, czyli po kilku miesiącach i/lub tysiącach km.

To chyba ze zamiast robic serwis wymieniasz osprzet na nowy, u mnie trzecia reba z rzędu dwie poprzednie miały po dwa sezony a wymienialem je jedynie ze wzgledu na nowszy lub wyższy model, a stare jeszcze długo posłużą.

W wiekszosci przypadków wymienialem rame a osprzet zostawal, tak tez i tym razem przy przejsciu z 26 na 29 wymienione tylko to co niezbedne, rama, amortyzator, koła, tarcze (bo z CL na IS), przerzutka przód plus jakies bajery pod kolor

Jak znajde jakis sklep z bulkami to zrobie i umiescze fotkę

Edytowane przez Greg00

Reba dobra jest, więc też bym się nie pozbywał tak od razu :) W omawianym przypadku Compa, myślę że to fajny sprzęt, tzw budżetowy i można albo ujeżdżać go względnie spokojnie i wtedy nie będzie wymagał szybkiego serwisu, tudzież wymian osprzętu. Albo - jeździć, jeździć i to mocno - i wtedy będzie wymagał nieco zmian.

Ja wybrałem Compa, z tego prostego powodu, że w styczniu miałem wybór - Comp od ręki lub Team za kilka tygodni. Tak więc obecny sprzęt został już lekko upgradeowany, a będzie bardziej. Z całym szacunkiem dla Suntur XCR, ale myślę że szkoda czasu i pieniędzy na serwisowanie go przez lata. Jest niezły w swojej klasie, ale...

Compa poleciłbym jaką fajną bazę na rozbudowę. Jak już kiedyś gdzieś na tym forum ktoś napisał, że biorąc Scotta Scale 29, najlepiej albo brać wersję najtańszą albo od razu najdroższą. Z tym bym się zgodził.

Pzdr!

Z 29" ja przymierzalem sie, miałem okazje przejechać kilkaset metrów

scott scale expert rozmiar L - i był za mały (miał za krótką rure podsiodłową)

scott scale elite rozmiar XL - i był za duży

Na tym się skonczyła się jak na razie moja przygoda z scale

Ramy w calej linii aluminiowej scale są takie same, więc stanowią bardzo fajną bazę do budowy roweru do ścigania.

Ja tak mialem z trekiem 6500, stad potem przesiadka na 8500

Wow! Zatem masz pewnie ponad 190 cm wzrostu? W sumie miałem podobnie z wyborem między M, a L, ale z racji przyzwyczajenia się do tej marki i braku możliwości przymiarek do innych sprzętów 29, wybrałem jednak L. To co piszesz, jakby potwierdza moje spostrzeżenie, że Scale (alu) 29 ma taką "dziwną" geometrię - np. pasuje rama M, ale okazuje się że sztycy za mało. Siadasz na L - sztyca idealnie, ale rower jakby wielki. Ciekaw jestem jak to wygląda na innych sprzętach. Tutaj polegam na recenzjach team29er.pl .

Swoją drogą 2 lata temu też myślałem o Treku 6500 lub 8500. Jednak przeważyło zapatrzenie się 29 :) Czego nie żałuję.

A jeszcze z innej bajki - zaczynałem 7 lat temu na Treku 4300 w r. 21,5. Tak to bywa, gdy nie znając się na sprawie, kupuje się rower. Stąd pewnie teraz takie moje "uczulenie" na tę kwestię.

Ja smigam na Scale Comp 29, mam 188 i rama L jest dla mnie idealna w ramach dopasowania zalozylem mostek 110mm - wcale tak bardzo nie odczuwam pogorszenia sie zwrotnosci, jest mocno znosnie, do tego sztyca z offsetem 20mm - offset nie wykorzystany caly siodelko odsuniete tylko 1cm

Dla mnie rower super chociaz fabryczny osprzet nadaje sie ale tylko do wymiany razem z uplywem czasu u mnie zagoscila cala grupa slx/xt,nastepny krok to Reba RL i jakies lepsze hamulce bo tekro drako przy 80kg srednio sie sprawuja

Ogolnie polecam kazdemu chociaz rama sie troche rysuje :)

Ty masz 188 cm. wzrostu, niższa osoba odczuje zmniejszenie zwrorności znacznie bardziej, dlatego większe rowery są równocześnie dłuższe (żeby zapewnić odpowiednie "wyważenie" w ramie) niższej osobie trudniej zainicjować skręt dużej ramy, przecież wielkość to nie tylko wysokość podsiodłówki.

• 1 miesiąc temu...

Hey;)

Mam do was pytanie;)

Jestem zainteresowany kupnem tego rowerku, mam juz odpowiednio zgromadzony budżet;) Tylko nie wiem jaki rozmiar ramy, mam 170 cm wzrostu i znalazłem sklep który ma fajną przecenę tego sprzętu tylko w rozmiarze S.

Nie będzie za mały? czy może będzie idealny?? czy może potrzebuje ramę M

Pytam bo przez dwa lata jezdziłem na ramie 18 calowej, rozwerem za 1300 zł ;) zaliczone kilka maratonów i nawet mistrzostwa Polski w maratonie MTB;) i był raczej kupowany w momencie jak interesowało mnie jezdżenie po okolicy i do sklepu po bułki;) teraz troche się rozwinąłem i chciał bym już lepszy sprzęt na 29;)

Pomóżcie chłopaki:)

• 3 tygodnie później...

Ktoś wie gdzie te rowery w rozmiarze XL są dostępne? W sklepie niedaleko mnie największa tylko M-ka, większe modele juz wyparowały. Przy okazji będąc w scott sprzedawca miał katalog na rok 2013 (nowa kolekcja ma wejść w tym miesiącu albo w nastepnym). Będzie rowerek (chyba scale) za ok 3000zł. Z tyłu deore, widelec XCR. Chyba właśnie w ten będe celował.

• 3 tygodnie później...

Witam .

Proszę o radę . Czy lepiej wybrać rower Scott Scale 970 model z roku 2013 czy Scale Aspect 910 model z roku 2013 .

Lepszy osprzęt posiada aspect . Jak się mają do siebie obie ramy . Dodaję iż startuję amatorsko w maratonach . Budżet w granicach 4000 zł .

Zawsze najlepiej się przymierzyć ;) Scale jest lżejszy ma lepszą i dłuższą ramę - podobne wymiarami do Acpecta ramy ma Cube .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...