Skocz do zawartości

[Rower]Cube LTD 2012- czy warto ?

andmajk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Sluchajcie mam dylemat, otoz do niedawna borykalem sie z dylematem i wybralem sobie Cube LTD Pro 2011 jednak jak sie okazalo nie ma juz ich na stanie w sieci sklepow Ski Team. Zakupu chce dokonac wlasnie tam gdyz mam tam dostepny rabat ok. 20% wiec sami rozumiecie ze to sporo. Na chwile obecna zastanawiam sie nad Cubem LTD 2012 grey/metal/red, jego cena katologowa to 4199,- lecz po 20% upuscie bedzie ok. 3300 ,-

Moje pytanie brzmi czy warto za ta cene brac ten rower, lub czy ew. moglibyscie mi cos polecic innego z firmy Cube? Generalnie obszar poszukiwan zawezylem do sieci Ski Team ze wzgledu na rabat ew. moze byc cos innego ale wlasnie w granicach do 3300-3400,- Nie chce tez przesadzac z cena roweru jako ze nie jestem az takim specem. Rower bedzie sluzyl glownie do jazdy po szosie ( do pracy itd) + wypady w teren/las i dluzsze wyprawy weekendowe raz na jakis czas. Nie wiem czy to bedzie mialo znaczenie ale mam 193 cm wzrostu i waga oscyluje w okolicach 98-99 kg. Z gory dzieki za wasza pomoc ! :)

Napisano

Mam ten sam problem. Poczytaj na tym forum w dziale 29er, sporo tam dyskutowałem na temat tego roweru. Podstawowy jej minus to krótka rama.

Początkowo miałem kupić 26" z 2012 roku jak była cena 4199, ostatnio wzrosła do 4599, więc pomyślałem o 2011 za 3999 ale rzeczywiście już nie ma. Więc chyba wybiorę 29" za 4599, choć ostateczną decyzję podejmę po przymierzeniu się.

Możesz się podzielić w jaki sposób masz aż 20% rabatu? Ja mam tylko 10% :(

Napisano

Temu, że 29 są - mówiąc ogólnie - bardziej kompatybilne z wysokimi.

Przy 26 musiałbyś brać największy rozmiar i jeszcze upchnąć długi mostek, bo ramy LTD są krótkie. Nie żeby zaraz było to coś złego, wiele osób tak robi (w tym ja), ale rozsądniejszym wyjściem jest po prostu dobranie odpowiedniego rozmiaru ramy. Ktoś mający ponad 190 cm łatwiej znajdzie pasującą ramę wśród 29 niż 26.

Jeżeli chodzi o walory użytkowe 26 i 29 mają swoje wady i zalety. Tematów o tym jest multum. Żeby nie zanudzać - 29 to nie jest coś gorszego niż 26 (przeciwnie, niektórzy twierdzą że jest lepszy), a do użytku który przewidujesz nadaje się idealnie.

Niezależnie - Skiteam jest o tyle ok, że przeważnie mają duży wybór. Najrozsądniej jest się przejść, przymierzyć oba rozmiary i samemu zadecydować co pasuje.

Napisano

W Radonie razi mnie trochę sztyca-27,2mm. Nie jest za cienka?

W Cube w rozmiarze 21" pozioma długość rury podsiodłowej jest taka sama co w Radonie 20" przy czym wysokość tej rury od ziemi do splotu wypada 5 mm niżej w Cube niż Radonie (w Cube jest o 1 cm dłuższy komin). Pozycja powinna być podobna, nie wiem dlaczego Radon wypada w teście bardzo dobrze, a Cube jest ostro krytykowany.

A ja liczę, że w 29er będzie lepiej pokonywał przeszkody jak kamienie czy korzenie podczas zjazdów w terenie.

Napisano

Co do krytyki Cuba, to większość testujących ma nastawienie wyścigowe i dla nich rekreacyjna geometria Cuba to wada.

Napisano

Nie no jasne :) Aczkolwiek planowalem wystartowac sobie przynajmniej w 2 etapach maratonu w jakiejs klasie fit :) Teraz to juz mam totalny metlik w glowie, wiem ze powinienem sprawdzic ramy i sie dopasowac, szczerze nigdy wczesniej nie myslalem nad 29er ale skoro tak chwalicie to na pewno to rozwaze. A co sadzicie od strony osprzetowej a tym Cube LTD, jest to warte swojej ceny? LTD PRO 29er kosztuje juz 4600 :/

Możesz się podzielić w jaki sposób masz aż 20% rabatu? Ja mam tylko 10%

Poprostu "znajomosci" : P

Napisano

LTD PRO 26" też kosztuje 4599 :( Ale i tak w tej cenie ciężko dostać rower z Rebą.

Ja się przekonałem (a początkowo myślałem o 26"), bo do mojej jazdy powinien być lepszy. A w dodatku Amerykańscy producenci mają tego dużo w ofercie, tam to jest podobno bardzo popularne i coraz bardziej u nas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...