mudia Napisano 17 Stycznia 2012 Napisano 17 Stycznia 2012 Witam Wczoraj wrócił do mnie, po generalnym serwisie, damper Fox Float RP 23. Miał serwisowaną komorę olejową (wlali nowy olej i napełnili od nowa azotem). Po tym serwisie zamontowałem damper w rowerze i ze zdziwieniem zauważyłem, że po napompowaniu go do 180 PSI (tak jak poprzednio) jest bardzo twardy - włąściwie nie byłem w stanie go ugiąć. Dopiero jak zmniejszyłem ciśnienie do ok 140-150 PSI zaczął się płynniej uginać. Blokadę miałem oczywiście wyłączoną. Niestety nie mogę na razie przetestować roweru, bo napęd mam w częściach, a nie chcę niepotrzebnie zawracać głowy serwisantom z CB. Czy takie zachowanie jest wg was normalne?
tobo Napisano 17 Stycznia 2012 Napisano 17 Stycznia 2012 Nie jest. Wg mnie po serwisie podatność na ugięcie powinna wzrosnąć, po usunięciu zanieczyszczeń z uszczelnień. Wg mnie ma zbyt wysokie ciśnienie w komorze azotowej. Problem może być też taki, że TERAZ ciśnienie jest właściwie, a przedtem nie było, jeśli np kupiłeś amora używanego i serwisowanego. Być może też i fabrycznie był źle napompowany. Amortyzator po serwisie powinien (ogólnie) pracować lepiej, być czulszy itd.
Gość Napisano 17 Stycznia 2012 Napisano 17 Stycznia 2012 Mysle, ze jest jak pisze tobo, teraz jest tam prawidlowe cisnienie i tyle. Napisz ile wazysz, bo te 180Psi, to ja laduje do swojego, przy wadze ok 106kg i dlugosci dampera 190mm, sag - 28%
Grzegonz Napisano 17 Stycznia 2012 Napisano 17 Stycznia 2012 Fakt że napompowali za dużo odpada, bo rp fabrycznie nabijają do 400psi.
Gość Napisano 18 Stycznia 2012 Napisano 18 Stycznia 2012 Fakt że napompowali za dużo odpada, bo rp fabrycznie nabijają do 400psi. coraz - nie znaczy, ze nie mogli dac wiecej, dwa - mogli dac teraz 400, a wczesniej bylo mniej. To nawet jest logiczne, ze przedtem pompowal 180Psi, a teraz mniej,kiedy azotowa jest prawidlowo nabita. Ja u siebie przy napompowaniu okolo 150-200Psi w azotowa, to musialem pompowac powietrza 230-240 Psi i mialem 40% sagu....
Grzegonz Napisano 18 Stycznia 2012 Napisano 18 Stycznia 2012 Czemu mieli by przekraczać wskazane przez poradniki foxa ciśnienie? Prędzej przed serwisem było tam mniejsze, z czasem mogło się trochę go ulotnić i stąd zmiany, gdzie teraz jest 400.
Gość Napisano 18 Stycznia 2012 Napisano 18 Stycznia 2012 No to po raz enty pisze, ze nie wiem, co jest i co bylo. Zgadywac i wrozyc z fusow to sobie mozna na odleglosc. Masz 2 najprawdopodobniejsze rozwiazania i tyle... Czemu by mieli dac wiecej? Nie wiem, jaki serwis robil, co robil. Najprawdopodobniejsze , czyli teraz jest wlasciwe juz pisal tobo i ja. Dla mnie koniec glupich dywagacji.
tiomek Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 jak poznać, czy wszystko ok z komora azotowa? chce dać damper do serwisu, na pewno wymiana uszczelek, bo widać, że ta przy tłoczku jest sparciała, ale nie wiem czy ruszać tłumik. Damper to fox rp23 DRCV. Aha, i jeżeli pokrętła regulacyjne są dość luźne, wydaje mi się, że za luźne, da się coś z tym zrobić?
tobo Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Jak poznać? Musiałbyś mieć w tym samym momencie taki sam rower z tym samym amortyzatorem i z takimi samymi ustawieniami i porównać pracę do swojego, ale po wyczyszczeniu komory powietrznej. Jeśli jeździsz na czymś od nowości to praca zazwyczaj jeśli się pogarsza to stopniowo, czasami trudno stwierdzić że teraz jest źle, gorzej, gorzej niż za nowości. Oczywiste problemy to takie jak: brak tłumienia powrotu, niedziałająca platforma, "siorbanie" amortyzatora przy uginaniu - powietrze w tłumiku. Do tego wszelkie wycieki spod regulacji itd. Pokrętła regulacyjne mocowane są za pomocą małej śruby z gniazdem imbusowym - może trzeba dokręcić by zniknął luz.
tobike Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 i gdzie serwisowałeś jeśli można się dowiedzieć.
Mod Team durnykot Napisano 21 Lutego 2012 Mod Team Napisano 21 Lutego 2012 IMO teraz jest OK- wg różnych papierów Treka ( tylko ta firma montuje tłumiki DCRV) ciśnienie rzędu 180 psi jest zalecane dla rowerzysty o masie ok.109 kg http://www.trekbikes...sion/fuelex.pdf Ważysz tyle?
tiomek Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 autor tematu ma zwykłego RP 23 a ja sie tylko podłączyłem tutaj z moim DRCV
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.